metafrasi banner

Η soda που δεν είναι σόδα

bernardina

Moderator

SBE

¥
Τώρα με μπερδεύεις Μπέρνη. Νερό με μπουρμπουλήθρες δεν είναι η γκαζόζα; Η σόδα δεν έχει μέσα και τίποτ'άλλο; Π.χ. μαγειρική σόδα, που ΟΚ, ξέρω ότι άμα είχε σόδα θα ήταν αηδία αλλά τέλος πάντων, κάτι δεν έχει;
Το πρώτο λινκ σου βγάζει και μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία: το νερό αδυνατίζει. Προφανώς δεν είμαστε όλοι πετσί και κόκκαλο γιατί δεν πίνουμε αρκετό νερό. :lol:
 

bernardina

Moderator
Εννοώ τίποτε περισσότερο από άποψη θερμίδων. Ξερωγώ ζάχαρη κλπ.
 

SBE

¥
Αυτό το ξέρω, απλά δεν έχω καταλάβει τη διαφορά γκαζόζας και σόδας. Αν υπάρχει.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Το πρώτο λινκ σου βγάζει και μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία: το νερό αδυνατίζει. Προφανώς δεν είμαστε όλοι πετσί και κόκκαλο γιατί δεν πίνουμε αρκετό νερό. :lol:
Drinking Water Is Associated With Weight Loss in Overweight Dieting Women Independent of Diet and Activity
 

Attachments

  • Drinking Water Is Associated With Weight Loss.pdf
    165.8 KB · Views: 176
Αυξάνει την αίσθηση κορεσμού, κυρίως. Η έρευνα που τσιτάρεις γράφει: Data from short-term experiments suggest that drinking water may promote weight loss by lowering total energy intake and/or altering metabolism. The long-term effects of drinking water on change in body weight and composition are unknown, however.

Τα μπολνταρισμένα δικά μου. Και η ίδια η έρευνα δεν δείχνει σίγουρη για το τι ακριβώς είναι αυτό που συνεισφέρει στην απώλεια βάρους. Είναι η αίσθηση κορεσμού, είναι η αλλαγή του μεταβολισμού*; Από την δεύτερη πρόταση καταλαβαίνουμε ότι δεν έχει μελετηθεί η μακροπρόθεσμη αλλαγή, ακριβώς γιατί δεν είναι γνωστό σε τι ακριβώς συνεισφέρει το νερό. Υπάρχει συσχέτιση, όμως αμφίδρομη σύνδεση είναι άγνωστο αν υπάρχει.


* που παρεμπιπτόντως δεν δείχνει να εξηγεί. Το πετάει λίγο στον αέρα σαν ενδεχόμενο, όμως δεν το αναλύει και δεν υπάρχει πουθενά στην μεθοδολογία κάποια μέτρηση του μεταβολικού ρυθμού. Η έρευνα το υποθέτει στην βάση της απώλειας βάρους (απώλεια βάρους = απώλεια ενέργειας μεγαλύτερη από την πρότερη κατάσταση = αύξηση ρυθμού κατανάλωσης ενέργειας = αύξηση μεταβολικού ρυθμού). Ωστόσο ο μηχανισμός μπορεί να είναι τελείως διαφορετικός και η έρευνα δεν στόχευε στο να εξερευνήσει τον ακριβή μηχανισμό.
 

Zazula

Administrator
Staff member
To μη-μπολνταρισμένο πάντως επιβεβαιώνει αυτό που τσιτάρισε η SBE, ότι δηλαδή «το νερό αδυνατίζει». Παρεμπ, στην έρευνα short-term σημαίνει δωδεκάμηνο — δεν είναι κι άσχημα. Όλα τα άλλα που αναφέρεις δεν διαψεύδουν σε τίποτα τον διατυπωθέντα ισχυρισμό ότι «το νερό αδυνατίζει».

ΥΓ Αλλά το ξέρω πως θα 'σκαγες αν δεν έγραφες κάτι — άλλωστε γι' αυτό και στην τελευταία σελίδα τού pdf σου 'χα βάλει με watermark μια μικρή αφιέρωση. :)
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αυτό το ξέρω, απλά δεν έχω καταλάβει τη διαφορά γκαζόζας και σόδας. Αν υπάρχει.
Αυτό που στην Ελλάδα ονομάζουμε "γκαζόζα" είναι ως brand-name το Sprite. Δηλαδή, περιέχει, εκτός από ανθρακούχο νερό, ζάχαρη (πολλή) και κάποια αρωματικά. Αυτό που ονομάζουμε στα ελληνικά σόδα είναι ανθρακούχο νερό, σκέτο. Στα αγγλικά λέγεται soda water ή carbonated water. Φτιάχνεται με πολύ απλή διαδικασία που λέγεται carbonation. Carbonation is the process of dissolving carbon dioxide in liquid. The process usually involves carbon dioxide under high pressure. When the pressure is reduced, the carbon dioxide is released from the solution as small bubbles, which causes the solution to "fizz".

Καμιά σχέση με τη μαγειρική σόδα που είναι όξινο ανθρακικό νάτριο. Δεν διαλύουν μαγειρική σόδα στο νερό για να φτιάξουν την εμφιαλωμένη σόδα. Στο σπίτι μας, μπορούμε να διαλύσουμε λίγη μαγειρική σόδα μέσα σε χυμό λεμονιού για να την πιούμε όταν έχουμε βαρυστομαχιά. Δεν φτιάχνονται έτσι τα αναψυκτικά, όμως.

Άρα, όποιος διαβάζει soda και καταλαβαίνει soda water, την πάτησε. Το πρώτο είναι αναψυκτικό, και παχαίνει, το δεύτερο είναι νεράκι με ανθρακικό. Κι αν το μεταφράσει σε κάποιο άρθρο "σόδα", παραπλανεί τους αναγνώστες, ακριβώς όπως με το silicon και τις σιλικόνες.
 

SBE

¥
Και οι δυό σας τα παίρνετε όλα τοις μετρητοίς. Το σχόλιό μου για τις ιδιότητες του νερού προερχόταν απευθείας από το ύφος και το είδος των συνδέσμων που προέκυπταν από την αναζήτηση- καμία σχέση με την επιστημονική πλευρά του θέματος. Νομίζω ότι απέχουμε πολύ από το νερό σαν φάρμακο για την παχυσαρκία (και μάλιστα νέο φάρμακο), μόνο που οι τίτλοι αυτή την εντύπωση άφηναν.

Κατά τ'άλλα, δεν είναι τυχαίο ότι πολλές δίαιτες αδυνατίσματος σου λένε να πίνεις ένα ποτήρι νερό με λεμόνι πρωί πρωί, ή ξέρω γω πόσα ποτήρια νερό κατά τη διάρκεια της μέρας. Πολλές φορές τρώμε γιατί διψάμε, το έχω παρατηρήσει με παιδιά που είναι σε ηλικία που δεν καταλαβαίνουν από δίαιτες και συναφή. Και φυσικά άμα το στομάχι είναι γεμάτο, δεν πάει το φαΐ κάτω. Κατά πόσο αυτό βοηθάει μακροπρόθεσμα δεν ξέρω, εξαρτάται από το πώς τρώει ο καθένας. Κάποιοι τρώνε μόνο όταν πεινάνε, άλλοι τρώνε πεινάνε- δεν πεινάνε.
 

SBE

¥
Ευχαριστω για τη διευκρίνηση, Άλεξ.
Να σκεφτείς εγώ νόμιζα ότι γκαζόζα και σόδα είναι το ίδιο πράμα...
 

bernardina

Moderator
Πρόσεξε, η Άλεξ λέει "στην Ελλάδα". Και θα συμπλήρωνα: όχι σε όλη την Ελλάδα, γιατί αλλού αυτή τη γκαζόζα τη λένε λεμονάδα, ενώ κάπου αλλού λένε λεμονάδα τη λεμονίτα. :D
Eau gaseuse σημαίνει κατά λέξη ανθρακούχο νερό, δηλαδή αυτό που εμείς λέμε κάποιες φορές σόδα και οι Αμερικανοί club soda.

Tώρα: υπάρχει το φυσικό ανθρακούχο νερό που περιέχει διοξείδιο του άνθρακα από την πηγή, δηλαδή νερό και αέριο συνυπάρχουν στον ίδια υδροφόρο ορίζοντα, και το τεχνητά εμπλουτισμένο, δηλαδή το ανθρακούχο μεταλλικό νερό. Αυτό είναι μεταλλικό νερό στο οποίο προστέθηκε διοξείδιο του άνθρακα στο εργοστάσιο κατά τη στιγμή της εμφιάλωσης. Σ' αυτό αν προσθέσεις λεμόνι γίνεται λεμονάδα. :D
 
To μη-μπολνταρισμένο πάντως επιβεβαιώνει αυτό που τσιτάρισε η SBE, ότι δηλαδή «το νερό αδυνατίζει». Παρεμπ, στην έρευνα short-term σημαίνει δωδεκάμηνο — δεν είναι κι άσχημα. Όλα τα άλλα που αναφέρεις δεν διαψεύδουν σε τίποτα τον διατυπωθέντα ισχυρισμό ότι «το νερό αδυνατίζει».

ΥΓ Αλλά το ξέρω πως θα 'σκαγες αν δεν έγραφες κάτι — άλλωστε γι' αυτό και στην τελευταία σελίδα τού pdf σου 'χα βάλει με watermark μια μικρή αφιέρωση. :)

Ναι; Τι αφιέρωση; Δεν μου την βγάζει ο AR. Στο προκείμενο πάντως δεν είχα σκοπό να διαψεύσω την έρευνα, απλώς τόνισα αυτό που έγραψαν και οι ίδιοι. Ότι δηλαδή "φαίνεται να συσχετίζεται με αδυνάτισμα" και "δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς, αλλά υποθέτουμε αυτό κι εκείνο".

Παρεμπιπτόντως, να θυμηθούμε ότι στην Αγγλία συνηθίζεται και το sparkling water για την σόδα και μάλιστα σε πολλά μαγαζιά σού φέρνουν αυτομάτως σόδα αν δεν διευκρινίσεις ότι θες tap water (σε κάποια άλλα μέρη ρωτάνε, "tap or sparkling?").
 

SBE

¥
Η Μπέρνη με μπερδεύει ακόμα χειρότερα.
Όντως από τα βάθη της μνήμης θυμάμαι να λένε λεμονίτα το λεμόνι με νερό με ανθρακικό, γκαζόζα το νερό με ανθρακικό, σόδα το νερό με ανθρακικό, γκαζόζα το νερό με λεμόνι και ανθρακικό και πάει λέγοντας. Το ουίσκι με σόδα δηλαδή είναι ουίσκι με νερό. Η Βίκι προσπαθεί να μας λύσει την απορία, λέγοντας ότι άλλο είναι η σόδα κι άλλο το νερό με ανθρακικό. Ίσως από εκεί το μπέρδεμα...
 

Zazula

Administrator
Staff member
Μία είναι η απάντηση: «Ως ο Νόμος ορίζει!» :)

Πάμε λοιπόν στην έκδοση 2009 τού Κώδικα Τροφίμων & Ποτών. Στο άρθρο 146 ΚΤΠ § 8 διαβάζουμε:
«Γκαζόζα»: Μη αλκοολούχο ποτό με βάση το νερό, με προσθήκη ανθρακικού οξέος, γλυκαντικών ουσιών και αρωμάτων (Ε 954).
Στο άρθρο 147 ΚΤΠ § 7 διαβάζουμε:
Ελεύθερα αλκοόλης ποτά από φυσικούς χυμούς φρούτων που φέρονται στην κατανάλωση με την ονομασία είδους κάποιου φρούτου ή και που περιέχει τη ρίζα της λέξης αυτής, π.χ. «πορτοκαλάδα», «Λεμονίτα» κ.λπ. πρέπει να έχουν παρασκευαστεί αποκλειστικά και μόνο από τον φυσικό χυμό του φρούτου αυτού και απαγορεύεται η προσθήκη χυμών από οποιοδήποτε άλλο φρούτο.
Στο άρθρο 149 ΚΤΠ § 3α διαβάζουμε:
Τα αεριούχα νερά κάθε είδους (σόδες, σελτς κ.λπ.), που διατίθενται στην κατανάλωση, με εξαίρεση τα φυσικά αεριούχα μεταλλικά, πρέπει να παρασκευάζονται με εισπίεση διοξειδίου του άνθρακα σε πόσιμο νερό, στο οποίο προηγούμενα προστέθηκε ή όχι μικρό ποσό όξινου ανθρακικού νατρίου.
 
Soda πάντως εδώ λένε κάποιοι όλα τα ανθρακούχα αναψυκτικά. Όταν δεν τα λένε pop.
 

daeman

Administrator
Staff member
Όντως από τα βάθη της μνήμης θυμάμαι να λένε λεμονίτα το λεμόνι με νερό με ανθρακικό, γκαζόζα το νερό με ανθρακικό, σόδα το νερό με ανθρακικό, γκαζόζα το νερό με λεμόνι και ανθρακικό και πάει λέγοντας. Το ουίσκι με σόδα δηλαδή είναι ουίσκι με νερό.
...

Λεμονίτα και λεμονάδα, στο νήμα της ριζομπίρας.

Τα αλκοολούχα κατά προτίμηση όχι μαζί με ποτά που περιέχουν σάκχαρα (ακόμα κι αν είναι διαίτης, με άλλα γλυκαντικά· τα λικέρ δεν μετράνε, καθώς είναι για τη γεύση, όχι για κεφάλι, και κάνουν το στομάχι χάλι), ούτε με οτιδήποτε περιέχει ανθρακικό, από το νήμα της καϊπιρίνιας. Τα σάκχαρα συνήθως αυξάνουν τον ρυθμό της πόσης και το ανθρακικό διευκολύνει την απορρόφηση του οινοπνεύματος από τον οργανισμό οπότε μεθάς πιο γρήγορα (π.χ. τα slammers είναι συνδυασμός που σε στέλνει σφαίρα), με μικρότερη ποσότητα αλκοόλ, όπως και σε μεγάλο υψόμετρο ή σε αεροπορικά ταξίδια (όπου σχεδόν υποδιπλασιάζεται η ποσότητα που συνήθως χρειάζεται για να μεθύσει ο ίδιος άνθρωπος).

Unless you want the highball to turn you a into a total screwball (even if you're already one, like me). I do avoid them, even screwdrivers. And I never touch whiskiansodas or ginantonics, although Zaphod drinks them both, at the same time (sending one down one throat to find out what happened to the other one that went down the other throat) and really high in space.
On the other breast hand, he's got to handle Eccentrica Gallumbits.
:p

Το ουίσκι κατά προτίμηση σκέτο (ιδίως αν είναι malt) ή μόνο με νερό ή και πάγο, για τους εντελώς πωρωμένους με νερό (και παγάκια) από την ίδια πηγή απ' όπου προέρχεται εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στην παρασκευή του ουίσκι, παρότι οι Σκοτσέζοι λένε «Ποτέ μη λες στον άλλο πώς να πιει το ουίσκι του, όπως δεν του λες πώς να "περιποιηθεί" τη γυναίκα του».
 
Top