Ο ανθόσπαρτος βίος του ακανθόσπαρτου

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πέρασε μια βδομάδα σκάρτη που αναρωτιόμουν, (με αφορμή τον πανωλεθρίαμβο) πότε περνάει μια λεξιπλασία στα λεξικά.

Σήμερα έχω μια παρεμφερή απορία: Πόσο γρήγορα περνάει μια λεξιπλασία στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και, πόσο γρήγορα περνάει από εκεί στην καθημερινότητα;

Αν αναζητήσετε σήμερα στο Διαδίκτυο τη λέξη «ακανθόσπαρτος» θα βρείτε 5000+ ευρήματα. Εικόνα μιας σχετικά σπάνιας, αλλά γνωστής λέξης. Ισχύει άραγε αυτό;

Ο αριθμός μοιάζει πραγματικά να αντιστοιχεί σε μια σχετικά σπάνια αλλά όχι άγνωστη λέξη, που σημαίνει το αντίθετο μιας παλαιικής, γνωστής και καθιερωμένης λέξης, του ανθόσπαρτου. Σίγουρα, σε μια παλιά γλώσσα όπως η δική μας, θα υπήρχε από καιρό και η αντίθετή της, σωστά;

Καθόλου σίγουρα. Όπως θα δείτε πατώντας στον πιο πάνω σύνδεσμο προς το ΛΚΝ, η λέξη ανθόσπαρτος είναι μεταφραστικό δάνειο από τα γαλλικά, άρα δεν έχει και τοσό μακρύ (αν και λουλουδιασμένο) βίο στα ελληνικά. Και η αντίθετή της, καθόλου καινούργια δεν (φαίνεται να) είναι. Αν ψάξετε τα γκουγκλοευρήματα μέχρι πριν ένα μήνα ή έναν χρόνο, θα διαπιστώσετε ότι είναι ελάχιστα.

Ένα, το προσώρας παλιότερο που βρήκα, προέρχεται από το 2006, από ιστότοπο με ηθικό-θρησκευτικό περιεχόμενο: Από την ζωήν μη περιμένεις όλο χαρές. Είναι περισσότερον ακανθόσπαρτος, παρά ανθόσπαρτος ο βίος του άνθρωπου.[sic]

Το επόμενο χρονολογικά εύρημα είναι του 2010. Στον ιστότοπο του κυπριακού περιοδικού Άποψη, εμφανίζεται σε συνέντευξη ο τίτλος: Ο ακανθόσπαρτος δρόμος της δικαίωσης των συγγενών αγνοουμένων.

Στη συνέχεια, ουσιαστικά τίποτε. Δυο τρία νέα ευρήματα, κυρίως από δημοσιεύματα σε γλωσσικά όμορους χώρους: εκκλησιαστικούς, εθνικιστικούς κ.λπ. Και ξαφνικά, από τη μια στιγμή στην άλλη, η έκρηξη. Τι συνέβη; Από πού προήλθαν ξαφνικά τα πέντε χιλιάδες ευρήματα;

Πολύ απλά, από το σημερινό εξώφυλλο της «Ε» και την αναπαραγωγή της είδησης σε χιλιάδες συναθροιστήρια και ιστότοπους.



Δεν είναι πρώτη φορά που οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι φέρνουν καινούργιες λέξεις ή φράσεις στη γλώσσα, και πολλές από αυτές καθιερώθηκαν και έμειναν. Θα μείνει άραγε αρκετό χρόνο στη γλώσσα αυτή η λεξιπλασία ώστε να κερδίσει τη λεξικογραφική αναγνώριση και καταξίωση και να περάσει κάποτε και στα λεξικά;
 

nickel

Administrator
Staff member
Ξεχνάς τις πτώσεις. Όταν η λέξη είναι άγνωστη στη βάση του Google, δεν αναζητά άλλες πτώσεις μόνο του.

Πρόσθετα ευρήματα:

Ομως, το γεγονός και μόνο ότι αυτές τις μέρες επικρατεί στα κομματικά "πηγαδάκια" είναι αρκετό για να δείξει πως ο Κώστας Σημίτης έχει ακόμη πολύ "ακανθόσπαρτο" δρόμο να διανύσει... (Παραπολιτικά Μακεδονίας, 1996)
http://www.hyper.gr/makthes/960328/60328g07.html

Ο αγώνας που απαιτείται για την πολυπόθητη απελευθέρωση και την οριστική εθνική μας αποκατάσταση, διέρχεται δρόμο ακανθόσπαρτο.
http://www.agrino.org/drasis/theseis1.htm

Εγκαταλελειμμένοι και προδομένοι, πασχίζουν μόνοι τους να ανταπεξέλθουν [sic] στα προβλήματα και της [sic] παγίδες του ακανθόσπαρτου και δύσβατου δρόμου που τους έλαχε στο διαβασίδι της ζωής τους.
http://www.athina984.gr/node/201608

Άλλα:
https://www.google.com/search?q="ακ...σπαρτη"+OR+"ακανθόσπαρτης"+OR+"ακανθόσπαρτες"

Η λέξη είναι καλή και θα μείνει, αν και θα χάσει τη λογοπαικτική φρεσκάδα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ασφαλές παλιότερο φαίνεται να είναι όμως μόνο αυτό από τα παραπολιτικά της Μακεδονίας (όπου εμφανίζεται και μέσα σε εισαγωγικά).
 

Zazula

Administrator
Staff member
Δείχνει να 'ναι λέξη του Ιουνίου, πάντως: :)
.
Εφημερίδα Ταχυδρόμος (Αλεξάνδρεια Αιγύπτου), φύλλο τής Τρίτης 5 Ιουνίου 1962, σελ. 1, πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Αι Ελληνο-Βουλγαρικαί σχέσεις — Το προσωπείον της γλυκύτητος»:
«Και έπεται συνέχεια. Συνέχεια η οποία προμηνύεται ότι μόνον ως λίαν... ακανθόσπαρτος οδός θα προσομοιάζη. Εάν δε αφεθούν οι Βούλγαροι και οι συν αυτοίς να κάμουν τα δικά τους, την ακανθόσπαρτον αυτήν οδόν θα αναγκασθή να την διέλθη η Ελλάς μόνον... με γουρνοτσάρουχα!»
.
Εφημερίδα Μακεδονία, φύλλο τής Τετάρτης 27 Ιουνίου 1973, σελ. 2, στήλη «Η Θεσσαλονίκη και ο κόσμος» με υπογραφή «Ο Βόρειος»· αναφέρεται επιστολή του αρχιμανδρίτη Διονυσίου Κουτσογιαννόπουλου (Κοντογούρη 6) προς τη στήλη:
«Διά τούτο και είμεθα υπεύθυνοι έναντι του έθνους και του Θεού ημείς οι λειτουργοί όλων των βαθμών, διά την απομάκρυνσιν τούτων των χριστιανών και διά την σημερινήν κατάστασιν, διότι ποτέ δεν εστάθημεν κοντά εις τον άνθρωπον, δεν βαδίσαμε μαζί του τον ακανθόσπαρτον δρόμον της ζωής και σπάνια αναστενάξαμεν εις το βαρύν φορτίον του πόνου του ανθρώπου που πολλές φορές του βαραίνει την ζωήν.»
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ελαφρώς λαθρόβιο βίο διήγε ως τώρα ο ακανθόσπαρτος, πάντως... :)
 
Top