metafrasi banner

Five: A number by any other name (Το νήμα του πέντε)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member


Ο Βάρδος προτίμησε για τον αθάνατο στίχο του το ρόδο: Tι ’ναι το όνομα; Το ρόδο, όπως κι αν το πεις, το ίδιο γλυκά θενά μυρίζει. Θα μπορούσε να διαλέξει, άραγε, έναν αριθμό; Το πέντε, όπως κι αν το πεις, το ίδιο σωστά θενά μετράει; Δύσκολο μου φαίνετα銷 πώς να σταθεί ένα νούμερο δίπλα σε ένα ρόδο —κι ας είναι το πέντε ένας από τους πιο βασικούς αριθμούς για τον άνθρωπο και για κάθε ζώο που έχει άκρα με δάχτυλα αφού, άγνωστο γιατί, αλλά στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις, τα δάχτυλα κάθε άκρου είναι πέντε. (Α, ναι, σωστά. Ο πενταγράμματος Helle θα μας θυμίσει ότι τα καρτούν έχουν τέσσερα δάχτυλα και εξαιρούνται).

Με πέντε δάχτυλα στο ένα χέρι και άλλα πέντε στο άλλο, καθόλου περίεργο που μάθαμε να μετράμε με βάση το δέκα και αποκτήσαμε το δεκαδικό σύστημα (αν και υπάρχουν λαοί που προτίμησαν την απλότητα του πενταδικού συστήματος, μετρώντας μόνο στο ένα χέρι, και λαοί που προτίμησαν την πληθωρικότητα του εικοσαδικού, μετρώντας με χέρια και με πόδια). Στην αρχή, το σημάδι που χαρακτήρισε τον αριθμό ήταν απλώς πέντε γραμμές, όρθιες ή ξαπλωμένες, αλλά το νούμερο είναι πολύ χρήσιμο για ορόσημο και σύντομα απέκτησε κάποιο ιδιαίτερο, δικό του σύμβολο. Δεν θέλω για την ώρα να σταθώ στα διάφορα σύμβολα που χρησιμοποίησε η ανθρωπότητα για τον αριθμό πέντε· υπάρχει καιρός και χώρος για να το κάνουμε αυτό μαζί, αργότερα.

Αφού είμαστε ένα γλωσσικό και μεταφραστικό φόρουμ, όμως, νομίζω ότι είναι χρήσιμο να δούμε μερικά πράγματα για την προέλευση των λέξεων που χρησιμοποιούμε για τον αριθμό, το πέντε στα ελληνικά και το five στα αγγλικά.

Από πού προέρχεται η λέξη πέντε και ποια είναι η σχέση της π.χ. με το αγγλικό five; Στην αρχή, οι ετυμολόγοι τοποθετούν την ΠΙΕ *penk[SUP]w[/SUP]e. Το Ετυμολογικό ΛΝΕΓ εξηγεί:

πέντε < αρχ. πέντε / πέμπε (αιολ) < Ι.Ε. *penkʷe || σανσκρ. páñca, αρμ. hing, λατ. quīnque (> γαλλ. cinq, ιταλ. cinque, ισπ. cinco) λιθ. peñktas, αρχ. γερμ. *fem(fe) (> γερμ. fünf, αγγλ. five, ολλ. vijf) || αρχ. πέμπ-τος

Την ίδια ώρα, το OED δίνει για το five λίγο πολύ τα ίδια πράγματα:

five (n.) Old English fif, from Proto-Germanic *fimfe (cf. Old Frisian and Old Saxon fif, Dutch vijf, Old Norse fimm, Old High German funf, Gothic fimf), from PIE *penkwe (cf. Sanskrit panca, Greek pente, Latin quinque, Old Church Slavonic peti, Lithuanian penke, Old Welsh pimp).

Αρκετά όμως με τη θεωρία. Το νήμα αυτό, που γράφτηκε για τα πεντάχρονα της Λεξιλογίας, δεν έχει στόχο να περιγράψει τα πάντα για το πέντε· είναι πάμπολλα και, άλλωστε, βασιζόμαστε στις ιδέες και τις εμπνεύσεις σας για να το εμπλουτίσετε. Αρχίστε π.χ. από τo λήμμα της αγγλικής Wikipedia για το πέντε, κάντε μια βόλτα από το πεντάγραμμο και από τις οθόνες, μεγάλη και μικρή· σκεφτείτε πιθανά και απίθανα σημεία όπου θα μπορούσαμε να βρούμε το πέντε και τα σύνθετά του, και ας τα συγκεντρώσουμε εδώ ή σε αυτόνομα νηματάκια που θα ξεπηδήσουν από εδώ.

Στα πέντε χρόνια της Λεξιλογίας έχουν υπάρξει ήδη πολλά νήματα που ασχολήθηκαν, άμεσα και έμμεσα, με το πέντε. Ρίξτε τους μια ματιά, μπορεί να θελήσετε να προσθέσετε κάτι σε ένα από αυτά. Μερικά, είμαι βέβαιος, θα σας φανούν περίεργα, σαν γνήσιο κουίζ. Για παράδειγμα, τι είναι το quincunx ή πεντούγκιον; Τι σχέση έχει η λέξη lustrum με το πέντε, και σε τι επετειακές συζητήσεις μάς οδηγεί; Ποια είναι η σύνδεση της χρυσής τομής με το πέντε και τους άρρητους αριθμούς; Ποιοι είναι οι πέντε πρωταγωνιστές στον γρίφο του Αϊνστάιν; Ποια είναι η διαφορά του πεντάκτινου αστεριού από την πεντάλφα (και γιατί δεν λέγεται αυτό το σύμβολο πεντάγραμμο στα ελληνικά, ενώ είναι pentagram στα αγγλικά); Ποιοι είναι οι οι πέντε πυλώνες του Ισλάμ και τι σχέση έχουν με το πέντε τα πεντόβολα, που οι Άγγλοι τα λένε jacks;

Φυσικά, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το νήμα για τα φωνήεντα, να θυμηθείτε τη συζήτηση για τη φωνηεντιάδα, για τα επτά φωνήεντα που είναι πέντε φθόγγοι και γράφονται με δώδεκα τρόπους.

Και στο τέλος, ίσως βρείτε και κάτι ενδιαφέρον σε μερικά ακόμη μικρά νήματα: στο και πέντε, και έντεκα (που θυμάται τα πρώτα τηλεοπτικά κανάλια, την ΕΡΤ και την ΥΕΝΕΔ στην Αθήνα), στο Κάνει τα πέντε βόδια δυο ζευγάρια (που ασχολείται με την απόδοση αυτής της φράσης στα αγγλικά)· ακόμη και στο νήμα Πέντε χιλιάδες θα βρείτε ίσως κάτι (είναι ένα αναμνηστικό νήμα από τις ημέρες που η Λεξιλογία είχε μόλις συμπληρώσει τις πέντε χιλιάδες νήματα).

Προπάντων, όμως, σκεφτείτε ό,τι πιο συνηθισμένο και ό,τι πιο ασυνήθιστο μπορείτε σχετικά με το πέντε, και φέρτε το και από εδώ. Στο σεντούκι της Λεξιλογίας.
 
Last edited:

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ας προσθέσω και ένα ακόμη γλωσσικό, με στοιχεία από το ΕΛΝΕΓ, για τον σχηματισμό των προθεμάτων από το πέντε στα ελληνικά. Υπάρχουν τέσσερις εκδοχές του πρώτου συνθετικού:

(α) Ο τύπος πεντε- είναι ο αρχαιότερος, αλλά δεν έχει διατηρηθεί στα ΝΕ (στα αρχαία υπήρχαν λέξεις όπως πεντέ-δραχμον και πεντε-τάλαντος)
(β) Το πεντ(ο)-, με ή χωρίς το συνδετικό φωνήεν, ανάλογα με την περίπτωση, δίνει λέξεις όπως το πεντο-χίλαρο και η πεντ-άλφα.
(γ) Στο πρόθεμα πεντα- το αριθμητικό παρουσιάζει επίσης και επιτατική λειτουργία και δίνει έμφαση: πεντά-μηνος αλλά και πεντάρφανος, πεντά-μορφη
(δ) Τέλος, το πενθ-, που το συναντάμε σε σύνθεση μπροστά από δασυνόμενο σύμφωνο, π.χ. η Πενθέκτη (Οικουμενική Σύνοδος), η πενθήμερη διάρκεια --αλλά, προσοχή: η πενταήμερη εκδρομή!


Ορίστε, το γήπεδο δικό σας! :)
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ξεκινώ με καταβαράθρωση, αλλά το σκέφτομαι από την ώρα που είδα το νήμα για το πέντε:
Πέντε μάγκες στον Περαία, Γιοβάν Τσαούς.

 

bernardina

Moderator
Παίρνω πάσα από την Παλ και συνεχίζω.

Υπάρχουν πολλά τραγούδια που έχουν στον τίτλο τους το πέντε (και τα πολλαπλάσιά του), αλλά για ευνόητους λόγους θα βάλω πέντε*. Kαι, όχι, δεν θα ξεκινήσω από αυτό που περιμένετε. ;)

Και... πάμε!

Five Years - Bjork


Five Guys Named Mo - Joe Jackson**



Five to One - The Doors


The 5 o'clock Hero - The Jam


Five Gears in Reverse - Elvis Costello and the Attractions


*Υπήρξαν κι άλλες σκέψεις όπως αυτό ή αυτό. Αλλά είπα να ρίξω πάσα στον επόμενο, όπως πήρα εγώ από την Παλ. ;)

** Η πρώτη του εκδοχή.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Παρεμβάλλω διάλειμμα λεξιλογικού ενδιαφέροντος: Πεντάτευχος ή αλλιώς Τορά, τα πρώτα πέντε βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης.
 
Μια και τελευταία είμαι σε ινδικό mood, να συνεισφέρω την Πενταποταμία ή Παντζάμπ (παντζ το πέντε, αμπ το νερό --και τα δύο στα περσικά).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Να βάλω κι εγώ ένα βιδεάκι με γνωστό σκοπό με πεντάρια, από ίσως αναπάντεχη εκδήλωση του χορευτικού συγκροτήματος ενός χωριού στην Κεντρική Ευρώπη (ακολουθήστε τον σύνδεσμο):

 
Λαϊκή σοφία: Κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρι
Θρησκεία: Πεντηκοστή
Τηλεόραση: Χαβάη 5-0
Ποδόσφαιρο: Σκορ συντριβής του αντιπάλου (του έριξε μια πεντάρα ξεγυρισμένη)
Γλωσσοδέτης: Πέμπτη πέφτει ο πεύκος κάτω


Και φυσικά όλα αυτά που αναφέρει στα παραδείγματά του ο δόκτορας στο #2
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τηλεόραση: Χαβάη 5-0
Ευχαριστώ για την πάσα, Άζι. Μόνος μου σε κενή εστία, και βέβαια θα γίνει το...


(Έχει τους τίτλους και από το παλιό και από το καινούργιο σίριαλ)
 

pidyo

New member
Εγώ είμαι σε post-apocalyptic mood.
Λογικό. Το πέντε είναι ο μόνος περιττός ανέγγιχτος αριθμός, κάτι σαν το μίασμα των περιττών αριθμών σα να λέμε. Τι να περιμένουμε άραγε; Τις πέντε πληγές του Ιησού; Την καταστροφή των πέντε βασικών κατά τον Αριστοτέλη στοιχείων (νερό, γη, αέρας, φωτιά, αιθέρας);

Μη φοβού χριστιανοί. Ας κάνουμε τις πέντε προσευχές μας προς τον Αλλάχ, κι ας τραγουδήσουμε, όπως μας συνιστά ο 78χρονος (πόσο κάνει 7+8;) βάρδος τον μη σωζόμενο στην Πεντάτευχο ύμνο που συνέθεσε ο Δαυίδ. It goes like this: the fourth, the fifth,
the minor fall, the major lift...

 

daeman

Administrator
Staff member
...
High five, Dοctor Seventimes! :up:
Or rather wi-five, from such a distance.



I'll be taking the nickel for now, pleading the fifth.
Πεντανόστιμο το νήμα, αλλά με τόση κούραση που έχω, τα βλέπω όλα πενταπλά, σαν φάσκελα ολόγυρά μου.
Να ξαποστάσω πρώτα ένα πεντάλεπτο.
(Τι πεντάλεπτο, Δαεμάνε; Με πενταροδεκάρες δεν κάνεις προκοπή.)
ΟΚ, τα λέμε σε πέντε. Ώρες.

And if anyone - other than π
εντεδύο (χε χε) above - even thinks of mentioning the Fifth Element, they got another think coming, in fivers. :p Αλλάζω πλευρό. :whistle:
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Νομίζω ότι εδώ είναι η κατάλληλη στιγμή (αν και ο ένας είναι, πια, τέως):



Φοβερός Πετρουλάκης, από την Καθημερινή (και όλο το διαδίκτυο)...

Daeman, φαντάσου αυτόν που θα μπει κατευθείαν στο πόστι σου... :cool:
 

nickel

Administrator
Staff member
Να μην ξεχνάμε τις διαφορές:

  • (δέκα κτλ) παρά πέντε five to (ten etc)
  • στο παρά πέντε (στο τσακ) in the nick of time, at the last possible moment, at the last minute, at the eleventh hour, just in time
  • παραπέντε (το) (αλεξίπτωτο πλαγιάς) paragliding (γαλλικά: parapente, προφέρεται «παραπάντ»)




Και δεν είναι σωστό, επειδή πέθανε ο Μπρούμπεκ, να ξεχάσουμε το Take Five!

Το πρωτότυπο

Με τον Τζορτζ Μπένσον, για αλλαγή:

 
Πόσα χρόνια άραγε χωρίστηκαν άσπλαχνα ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα;
Για σένα-ν ενεστέναζα, για σένα-ν είχα πόνους,
για σένα βασανίζομαι σήμερο πέντε χρόνους.

Τυχαίο;
 
Top