metafrasi banner

righty tighty, lefty loosey

nickel

Administrator
Staff member
Παλιά έκφραση, ας πούμε ρίμα, για να θυμόμαστε από πού σφίγγουμε και από πού ξεσφίγγουμε τα πράγματα, από πού κλειδώνουμε και από πού ξεκλειδώνουμε. Δεξιά κλειδώνει, αριστερά ξεκλειδώνει.

Και όχι, δεν είναι πολιτικό σύνθημα, δεν σημαίνει ότι η δεξιά τα τσιγκουνεύεται και η αριστερά τα σκορπάει. Θα μπορούσε όμως.

righty tighty, lefty loosey
lefty loosey, righty tighty
 

SBE

¥
Moυαχαχαχαχαχαχαχα....
Ως αριστερόχειρη σε κόσμο δεξιόχειρων, εγώ τα μπερδεύω όλα αυτά. Κι έχω δει και πολλά που δουλεύουν ανάποδα και πολλά που δεν έχει σημασία προς τα πού στρίβεις το κατσαβίδι, δεν δουλεύουν. :-(
 

daeman

Administrator
Staff member
Δηλαδή κάτι σαν το δικό μας σκόρδο-κρεμμύδι; :)
Περίπου, γιατί το σκόρδο-κρεμμύδι συνήθως είναι για να ξεχωρίσει ο άλλος το δεξί από το αριστερό, στο βήμα που είναι και επίκαιρο με τις αυριανές παρελάσεις (ένα στ' αριστερό, κραπ, ένα και στα δυο, κραπ-κραπ, left-beat-left-beat-left-right-left), στη στροφή («Αριστερά, στροφή αριστερά! Κρεμμύδι, σου λέω! Μα αριστερά σου είπα, Αντωνάκη μου, γιατί το πας όλο δεξιά; Μας σκορδοστούμπωσες πια.», «Σκορδότερα, Κουροπάτκιν) κλπ.

Δεν δίνει πληροφορία για το σφίξιμο της βίδας, του ρουμπινέ κ.ά. Όχι για το πόμολο της πόρτας, άνοιξε-κλείσε, γιατί οι Αμερικανοί τα 'χουν αλλιώς, αν θυμάμαι καλά· όμως, έτσι κι αλλιώς, αυτό δεν είναι θέμα αριστερού-δεξιού, αλλά προς τα πού στρίβεις το πόμολο για ν' ανοίξει: σ' εμάς το στρίβεις προς την πλευρά της πόρτας, ενώ στις ΗΠες προς τη μεριά του παραστάτη, του τοίχου.

Μικρός, για να θυμάμαι προς τα πού σφίγγει η βίδα, πάντα σκεφτόμουν προς τα πού κλείνει η βρύση, με την εικόνα μιας συγκεκριμένης βρύσης χαραγμένη στο νου. Μέχρι να μάθω για τον δεξιόστροφο κοχλία (δεξιά σφίγγει) και τη φορά των δεικτών του ρολογιού (κανονικά σφίγγει, αντίθετα ξεσφίγγει) και τελικά κάπου στο γυμνάσιο να γλιτώσω το σφίξιμο της προσπάθειας να θυμηθώ με βοηθήματα, αφού από το πολύ σφίξε-σφίξε η κίνηση μού έγινε αυτόματη. Βοήθησε πολύ και η ευκαιρία να γίνω βοηθός (του πατέρα μου) σε εγκατάσταση ελαιοτριβείου στα 14, όπου εκτός από τα εκατοντάδες σφιξίματα συνδέσμων, ρακόρ, μουφών (χε χε, γεν. πληθ.) σε πολλές δεκάδες μέτρα σωληνώσεων, είχα χριστεί επισήμως χειριστής του βιδολόγου, γιατί μου άρεσε ν' ανοίγω τις βόλτες στους σωλήνες και να τυλίγω το καννάβι στις βόλτες - που κι αυτό θέλει περιτύλιξη με τη σωστή κατεύθυνση, γιατί αλλιώς φεύγει με το σφίξιμο και δεν γίνεται στεγανή η σύνδεση.
Right, enough of this left turn into Memory Lane, let's play it right, get right down to it.
LeftRightLeftRightLeft.

Clocks - Coldplay

 

nickel

Administrator
Staff member
Moυαχαχαχαχαχαχαχα....
Ως αριστερόχειρη σε κόσμο δεξιόχειρων, εγώ τα μπερδεύω όλα αυτά. Κι έχω δει και πολλά που δουλεύουν ανάποδα και πολλά που δεν έχει σημασία προς τα πού στρίβεις το κατσαβίδι, δεν δουλεύουν. :-(
Moυαχαχαχαχαχαχαχα, ακριβώς. Και υπάρχουν τα καπάκια που τα στρίβεις και τα στρίβεις, και αυτά στρίβουν αλλά δεν ανοίγουν (καπάκια ασφαλείας που θέλουν πίεση προς τα μέσα) και κάποια άλλα που τα στρίβεις με δύναμη δέκα Καρπόζηλων αλλά αυτά σε κοιτούν αδιάφορα (προχτές είχα ένα τέτοιο με γλυκό κουταλιού, που μου ανοίχτηκε μόνο αφού το υπέβαλα στο βασανιστήριο με το ζεστό νερό), και όλη αυτή η φασαρία με τη φορά των δεικτών του ρολογιού (ποιους δείκτες, μπαμπά; — εγώ ψηφιακό ρολόι έχω όλα αυτά τα χρόνια!) ή την κυρία που για μερικές εβδομάδες τής έλεγα «αριστερά» και «δεξιά» και μετά την πεντηκοστή λανθασμένη στροφή κατάλαβα και για τα επόμενα χρόνια τής έδειχνα: «««Αποκεί» (αριστερά), «αποκεί»»» (δεξιά), δεν έκανα το λάθος να της ξαναπώ κατεύθυνση.
 

bernardina

Moderator
Και η πλάκα είναι πως με το ένα το αριστερό ένα το αριστερό σκόρδο κρεμμύδι σκόρδο κρεμμύδι που άκουγα από την πρώτη δημοτικού ως την έκτη γυμνασίου, μέχρι τώρα νόμιζα πως το σκόρδο είναι αριστερά. :blush::blush:
Γηράσκω κλπ κλπ. :rolleyes:
Ααχ αυτό το κατά την φοράν των δεικτών του ωρολογίου...
 

daeman

Administrator
Staff member
Moυαχαχαχαχαχαχαχα, ακριβώς. Και υπάρχουν τα καπάκια που τα στρίβεις και τα στρίβεις, και αυτά στρίβουν αλλά δεν ανοίγουν (καπάκια ασφαλείας που θέλουν πίεση προς τα μέσα) και κάποια άλλα που τα στρίβεις με δύναμη δέκα Καρπόζηλων αλλά αυτά σε κοιτούν αδιάφορα (προχτές είχα ένα τέτοιο με γλυκό κουταλιού, που μου ανοίχτηκε μόνο αφού το υπέβαλα στο βασανιστήριο με το ζεστό νερό)[...]

Επανακοινοποίηση στο ορθόν ;) (νήμα):

Παίρνει το ανυπότακτο βάζο στα στιβαρά του χέρια. Ο θηλυκός πληθυσμός κρατάει την ανάσα του, έτοιμος να δηλώσει την αυτονόητη άνευ όρων παράδοσή του στον πορθητή του βάζου. Το πρόσωπό του χαράζεται αδιόρατα από την ανέκφραστη έκφραση των αποφασισμένων, τα μάτια του μένουν ασάλευτα υπογραμμίζοντας την κατάφωρη ομοιότητα με το αδήριτο του πεπρωμένου. Η πρώτη απόπειρα μένει άκαρπη. Η εξωτερική αποτύπωση της ήρεμης δύναμης ρηγματώνεται ανεπαίσθητα από την ορμητική λάβα γαμοσταυριδιών που πασχίζει να βρει διέξοδο απ' τα σωθικά του. "Βρεγμένο είναι. Ίσως και να ήταν ιδρωμένα τα χέρια μου. Γλιστράει." Η τάχιστα επιστρατευμένη πετσέτα απαλλάσσει τη λεωφόρο του πεπρωμένου από τα ύπουλα χαλίκια. Μα μένει και η δεύτερη απόπειρα άκαρπη, και τώρα το άρτια στημένο προσωπείο του πορθητή παντζαροφέρνει. "Είναι εντελώς φρακαρισμένο. Αν βάλω κι άλλη δύναμη, μπορεί να σπάσει και να μου κόψει και κάνα χέρι"(*). Η δύναμη ξεχειλίζει, αυτό δεν χωράει συζήτηση. Η δοσομετρία της είναι το πρόβλημα, μη γκρεμίσουμε και το σπίτι άμα λάχει. Η μύτη του μαχαιριού ή η άκρη της λαβής του κατάλληλου κουταλοπίρουνου προσφέρουν τη λύση. "Άψογη δουλειά. Καθαρή. Πού να 'χαμε τώρα να μαζεύουμε γυαλάκια και αίματα...".

(*) Τι τυχερός είναι που κάποτε ένα βάζο είχε συντριβεί στα χέρια του και μάλιστα χωρίς σπουδαίες απώλειες - ίσα ίσα όσο αίμα χρειαζόταν για να ξυπνήσει το μητρικό ένστικτο στο υποψήφιο ταίρι και να προκύψει ο καθαρτήριος συνδυασμός ανησυχίας, φροντίδας και σωματικής επαφής. Αν δεν σας έχει τύχει ακόμα, φροντίστε να σας τύχει. Τιπ: προτιμήστε όχι γυάλινο αλλά πλαστικό βάζο.
 

bernardina

Moderator
...ή την κυρία που για μερικές εβδομάδες τής έλεγα «αριστερά» και «δεξιά» και μετά την πεντηκοστή λανθασμένη στροφή κατάλαβα και για τα επόμενα χρόνια τής έδειχνα: «««Αποκεί» (αριστερά), «αποκεί»»» (δεξιά), δεν έκανα το λάθος να της ξαναπώ κατεύθυνση.

Χεχεχε, μόλις χτες το διηγόμουνα:
Δυο φίλες μου κάνουν χειμωνιάτικη εκδρομή με αυτοκίνητο στη Βόρεια Ελλάδα. Κάποια στιγμή βρίσκονται χαμένες στη μέση του πουθενά, έχει αρχίσει να χιονίζει, ταμπέλες ούτε για δείγμα, σπίτια ένα κάθε δέκα χιλιόμετρα, πιάνει να σουρουπώνει. Κάποια στιγμή, για καλή τους τύχη, εμφανίζεται μπαρμπούλης σαν από μηχανής θεός. Οι ψιλοπανικόβλητες φιλενάδες μου αναστενάζουν με ανακούφιση, σταματούν και του ζητούν οδηγίες --πώς θα πάνε στον προορισμό τους που είναι η τάδε πολίχνη, πόσο μακριά είναι ακόμα κουλουπού. Ο μπαρμπούλης ολοπρόθυμος και εξυπηρετικός τούς απαντά: "Από 'δώ, αριστερά θα πάτε! Ακούτε; Αριστερά" (και τους δείχνει δεξιά). "Μην τυχόν πάτε δεξιά (δείχνοντας αριστερά) γιατί -απαπαΠαναγιά μου!- θα πέσετε σε ναρκοπέδιο!" "Αριστερά;" ρωτάει με απορία η οδηγός. "Ναι, ναι, αριστερά", επιμένει ο μπαρμπούλης επιμένοντας να δείχνει δεξιά.
Προφανώς, αφού έζησαν για να μας το διηγηθούν, οι φιλενάδες μου δεν έπεσαν στο ναρκοπέδιο. Απλώς ακολούθησαν αυτό που έδειχνε το χέρι, όχι αυτό που έλεγε το στόμα.

Συμπέρασμα: όταν το δάχτυλο δείχνει το φεγγάρι... Ουπς! Σόρι, αυτό είναι από άλλο ανέκδοτο.
 

bernardina

Moderator
Δεν είναι, δηλαδή; :cry:

Αν πιστέψουμε αυτόνανε, που έβαλε κι ο Δαεμάνος, όχι:

Τρικ για να ξεχωρίζεις κατά που πέφτουν τα αριστερά (κρομμύδι) και που τα δεξιά (σκόρδο). Συνοδεύεται από μακρόσυρτο «ρέεεεεεει» κι ακολουθεί εκφράσεις τ. «τι κάνει το νούμερο», «πού πάει ρε ο μαλάκας», κλπ.


Εγώ πάντως προβάλλω ισχυρότατη ένσταση. Και επί της ουσίας (για το λόγο που προανέφερα) και επί της διαδικασίας (γιατί έτσι)!
 

daeman

Administrator
Staff member
[...]Προφανώς, αφού έζησαν για να μας το διηγηθούν, οι φιλενάδες μου δεν έπεσαν στο ναρκοπέδιο. Απλώς ακολούθησαν αυτό που έδειχνε το χέρι, όχι αυτό που έλεγε το στόμα.
[...]

Χε χε, μου θύμισες την πρώτη μέρα που οδηγούσα στο Μεξικό, στην ερημιά (έτσι φαινόταν κι έτσι νόμιζα) πέριξ της Οαχάκας, και κάποιες στιγμές χαμένος σ' ένα απέραντο οροπέδιο ανάμεσα στους κάκτους, ήθελα ρωτώντας να πάω στην πόλη. Στην πρώτη καντίνα που έβρισκα μπροστά μου (αυτοσχέδια παραπήγματα με χορτοσκεπή, χωρίς ηλεκτρικό, η Κορόνα και η Ντος Εκίς όμως πάντα παγωμένες, μπούζι, σε βαρέλι με νερό πηγής ή ψυγείο συνδεδεμένο με γεννήτρια), ρωτούσα προς τα πού πρέπει να πάω. Μέχρι να χωνέψω ότι το «α ντερέτσα» σημαίνει δεξιά και το «ντερέτσο» ευθεία, βρέθηκα μερικές φορές στην ευχάριστη θέση να αντικρίζω το τέλος κατασκονισμένων χωματόδρομων που οδηγούσαν, πού αλλού, σε μια άλλη καντίνα στη μέση του πουθενά. Έκανα αρκετές ώρες να φτάσω, το καταφχαριστήθηκα όμως γιατί με βοήθησε να ενστερνιστώ τη μεξικάνικη νοοτροπία - δεν ήθελα και πολύ - αριβάροντας ολοδρόσιστος και μπιροκλουκουτιασμένος, έτοιμος για τα καυτερά τσορίζο και τις βραδινές μπαντερίτες στην πλατεία. Εκεί μου είπανε το κόλπο: «Άμα τα μπερδεύεις, ρώτα: "Τόδο ντερέτσο;" («Όλο ευθεία;» τη συνηθισμένη σύναψη με το «ντερέτσο») για να σιγουρευτείς».

Κι επειδή είμαστε γλωσσικό φόρουμ (τώρα το θυμήθηκα, μετά από τόσο οφτοπικισμό, αλλά ποτέ δεν είναι αργά :)):

'Derecho' and 'Derecha'
Similar Words Can Be Confusing

Two words that can easily be confused are derecho and derecha. Both words are distant cousins of the English words "right" and "direct," and that is the source of the confusion: Depending on the context and usage, these words can carry meanings such as "right" (the opposite of left), "right" (entitlement), "straight," "upright" and "directly."

These words are easiest to understand as nouns:
  • El derecho is never a term of direction and is used to refer to something that is due a person according to law, moral principle or custom — in other words, a right. When used in the plural, it typically means "rights" such as in the phrase derechos humanos, human rights. It can also refer to a type of "right" that is less abstract. For example, derechos del autor (literally, author's rights) refers to royalties.
  • La derecha refers to something that is on the right (opposite of left) side. It can refer to, for example, the right hand and the political right. The adverbial phrase a la derecha is common and means "to the right" or "on the right."
As an adjective, derecho (and derived forms derecha, derechos and derechas) can mean "right" (the opposite of left, as in el lado derecho, the right side), "upright" (as in el palo derecho, the upright pole) and "straight" (as in línea derecha, straight line). Usually the context will make the meaning clear. Except in bad Spanglish, derecho as an adjective does not mean "correct."

As an adverb, the form is derecho. It typically means "straight ahead" or "in a straight line" as in anduvieron derecho, they walked straight ahead.
 

bernardina

Moderator
Ντουγρού ρέεεεει! :D

Ανέκδοτο: Ξανθιά σταματάει σε κόκκινο φανάρι. Μελαψός νεαρός πλησιάζει και της καθαρίζει το παρμπρίζ. Του δίνει ένα ευρώ. Ανάβει πράσινο, ξανθιά φεύγει. Στο επόμενο κόκκινο φανάρι, την πλησιάζει μελαψός νεαρός. Της ξανακαθαρίζει το παρμπρίζ. Του δίνει ένα ευρώ. Στο επόμενο κόκκινο φανάρι, την πλησιάζει μελαψός νεαρός. Της ξαναματακαθαρίζει το παρμπρίζ. Του δίνει ένα ευρώ. Στο επόμενο κόκκινο φανάρι, την πλησιάζει μελαψός νεαρός. Η ξανθιά τον κοιτάζει παραξενεμένη. Δε μου λες, τον ρωτάει, συγγενής είσαι με τους προηγούμενους; Γιατί μοιάζετε πολύ μεταξύ σας... Και ο μελαψός νεαρός: Άμα μου ντώσεις ντύο ευρώ, τα σου πω πώς τα βγκεις από τη μπλατεία.
:devil:

Οαχάκα, εεε; (πράσινο πρόσωπο της ζήλιας):angry:
 
Top