Και το Νόμπελ λογοτεχνίας 2012 απονέμεται στον...

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Σε μερικές ώρες αναμένεται η ανακοίνωση για την απονομή του φετινού Νόμπελ λογοτεχνίας. «Φαβορί» θεωρείται ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι.

Φαβορί; Από ποιον;

Μα φυσικά, από τα μεγάλα στοιχηματζίδικα. Περιμένοντας, μπορείτε να δείτε εδώ στη συνημμένη λίστα ποιους παίζει ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία (και να αναρωτηθείτε πόσων γνωρίζετε το έργο).


Edit: Φυσικά, όπως η ζωή, έτσι και το στοιχηματζίδικο προχώρησε, αλλά μπορείτε να δείτε τη λίστα στο συνημμένο πιντιέφι (που είχα σκεφτεί να πάρω...).

View attachment Ladbrokes LitBets2012.pdf
 

SBE

¥
Αν ο Μπομπ Ντύλαν της λίστας είναι ο αοιδός, τότε γνωρίζουμε το έργο του. Το μουσικό.
 

Earion

Moderator
Staff member
Θα πω μια γνώμη, αναγνωρίζοντας ευθύς εξ αρχής ότι ο κατάλογος δεν μπορεί να σταθεί από την πλευρά της λογοτεχνικής κριτικής και της παγκόσμιας αποδοχής του έργου των συγγραφέων (αλλά τι περισσότερο να περιμένει κανείς από στοιχηματζήδικα;). Μ' αρέσει ο Μουρακάμι, αλλά προηγούνται άλλοι. Η εποχή --και η ηλικία-- επιβάλλουν να δοθεί προτεραιότητα στους πραγματικά μεγάλους: Κούντερα, Πύντσον, Ροθ. Στόππαρντ και Μάργκαρετ Άτγουντ λίγο πιο πίσω. Και Οζ. Ο Τζούλιαν Μπαρνς είναι σε ηλικία που μπορεί να περιμένει. Αλλά εκείνος που δεν μπορεί να περιμένει, και λόγω ηλικίας και λόγω επερχομένων στροβιλισμών στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, είναι ο μεγάλος Άδωνης. Μακάρι οι αρμόδιοι να κάνουν το τολμηρό βήμα.

Εκείνοι που δεν τους πάω καθόλου είναι κάτι αμφιβόλου αξίας δευτεροκλασάτοι, κάτι Ισμαήλ Κανταρέ, για παράδειγμα. Ο δικός μας ο Αλεξάκης καλός μεν, αλλά για Νόμπελ, για σταθείτε βρε παιδιά... Ο Ουμπέρτο Έκο συναρπαστικός, αλλά το έχει δηλώσει κι ο ίδιος με αυτεπίγνωση ότι συγγραφέας δεν είναι. Αμ, το άλλο; Άκουσον άκουσον: Γεβγένι Γεφτουσένκο! Πού τον βρήκανε αυτόν; Ζει ακόμα; Ποιανού εγκεφάλου ιδέα ήτανε;
 
Τις ίδιες πιθανότητες με τον Γεφτουσένκο, βλέπω, δίνουν και στην Ούρσουλα ΛεΓκεν (ΛεΓκουΐν, δηλαδή). Δεν θα με χάλαγε καθόλου κι ας έριχνε τον Πύντσον.
 
Ε, δεν έχουμε που δεν έχουμε πια ελπίδες οι πυντσονικοί τόσα χρόνια...
 

SBE

¥
Ποιος είναι ο Μο Γιάν;

Ερώτηση που γίνεται κάθε χρόνο σε κάποιο μέρος του κόσμου με την ανακοίνωση του νομπελίστα :twit:
 

SBE

¥
Κάπως καλύτερα δηλαδή από περιπτώσεις που δεν είχαν εκδοθεί στα ελληνικά ποτέ.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Φυσικά με πρόλαβε ο Δόκτωρ, με μπολντ και με απ' όλα.
Ε, είναι καλύτερα ταχύτερα και τα σουηδικά μου, φαίνεται... :)

Μπα, και οι τρεις αναρτήσεις μαζί είναι.
 
Ποιος είναι ο Μο Γιάν;
Αφού ρωτάς εσύ, δεν είναι ντροπή να ρωτήσω κι εγώ... πραγματικά ποιος είναι; (ξέρω, ξέρω, το γουγκλε είναι φίλος μου και θέλει το καλό μου).
 
Εγώ ομολογώ ότι, από τους λογοτέχνες νομπελίστες του 21ου αιώνα, ήξερα μόνο τον Παμούκ και τον Πίντερ (εννοώ πριν πάρουν το βραβείο).
 

SBE

¥
Eγώ από του 21ου αιώνα ήξερα από πριν τους έξι, κι αυτό μάλλον γιατί παλιότερα είχα συνδρομή στη Γκράντα (οι τέσσερεις ήταν της αγγλικής λογοτεχνίας).
 
Top