metafrasi banner

an albatross around one's neck

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και σε παραλλαγές του τύπου carry a dead albatross around his neck κ.λπ. Πρακτικά, σημαίνει να κουβαλάς ένα νεκρό φορτίο.

Έχουμε κάτι ανάλογα ζουμερό;
 

nickel

Administrator
Staff member
Αξίζει να διαβαστεί η προέλευση του ιδιωματισμού από την Μπαλάντα του γέρου ναυτικού.

Ah ! well a-day ! what evil looks
Had I from old and young !
Instead of the cross, the Albatross
About my neck was hung.


Εμείς μιλάμε συχνά για το σταυρό που κουβαλάει κάποιος. Λέμε επίσης για κάτι ότι «είναι χαλκάς στο λαιμό του». Και κάπου με είχε βολέψει να χρησιμοποιήσω για απόδοση το βραχνά («μου έχει γίνει βραχνάς»).
 
Του έχει καθίσει στον σβέρκο (και δεν λέει να φύγει).

Έχει πολλά στην καμπούρα του (νομίζω πως το λέμε και αυτό σε αυτή την περίπτωση)
 

daeman

Administrator
Staff member
[...] Εμείς μιλάμε συχνά για το σταυρό που κουβαλάει κάποιος. Λέμε επίσης για κάτι ότι «είναι χαλκάς στο λαιμό του». Και κάπου με είχε βολέψει να χρησιμοποιήσω για απόδοση το βραχνά («μου έχει γίνει βραχνάς»).

+1 για τον βραχνά και, ναι, κάπου εκεί:

[...] Περισσότερα για την Μπαλάντα του γέρου ναυτικού εδώ. Για την ετυμολογία της λέξης μπορείτε να διαβάσετε και ένα παλιότερο σημείωμα του Σαραντάκου. Στις σελίδες του θα βρείτε και το ποίημα του Μποντλέρ L’albatros σε ελληνικές και αγγλικές μεταφράσεις.

Και, επειδή ξέρω ότι δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς το γιουτιουμπάκι σας, το σχετικό ανέβηκε χτες εδώ.

Για τη μεταφορική σημασία έχω: βραχνάς, μεγάλο βάρος, βαριά ευθύνη. Άλλο;

Παραδείγματα από OED:
1963 Times 16 Feb. 9/7 The Director of Recruiting, with the albatross of ‘165,000’ removed from about his neck, has already started to attack the problem of balance. 1973 M. Amis Rachel Papers 11, I am a member of that sad, ever-dwindling minority‥the child of an unbroken home. I have carried this albatross since the age of eleven. 1985 Toronto Life Sept. 41/2 He got rid of that albatross, the accumulated deficit.

Eπειδή δεν μπορώ να ζήσω χωρίς το γιουτουμπάκι μου, το κομμάτι που ό,τι θηλιά και να 'χω στο λαιμό, όταν τ' ακούω την ξεχνώ - χτες εκεί, σήμερα εδώ, αύριο, θα δω:

Albatross - Fleetwood Mac

 

bernardina

Moderator
Να βάλω εδώ μερικά στοιχεία για τον βραχνά (κι αν κρίνετε ότι πρέπει να μετακινηθεί, μετακινήστε το).

Ο βραχνάς (ή μόρα, στη λαϊκή παράδοση) είναι ένα κακό πνεύμα που κάθεται στο στήθος του ανθρώπου όταν κοιμάται και του κλέβει την αναπνοή. Συνώνυμος του εφιάλτη και, μεταφορικά, οτιδήποτε δημιουργεί στενοχώρια και άγχος.

Στα αγγλικά incubus, από το λατινικό incubare, κι εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Ο incubus είναι δαιμονικό πνεύμα που επισκέπτεται γυναίκες την ώρα που κοιμούνται, με σκοπό να ζευγαρώσει μαζί τους. Το θηλυκό αντίστοιχό του είναι η succubus. Οι δύστυχοι άνθρωποι που θα καταληφθούν από τα δαιμονικά αυτά πλάσματα αρρωσταίνουν, οι δυνάμεις τους φθίνουν και συχνά οδηγούνται στον θάνατο. Το παιδί που θα προκύψει από μια τέτοια μιαρή ένωση λέγεται cambion. Ανάμεσά τους γνωστά πρόσωπα, όπως ο μάγος Μέρλιν και ο Κάλιμπαν της Τρικυμίας.
incubus.jpg



Προσοχή, ακολουθεί σοβαρός οφτοπικισμός:
Φήμες που αποδίδουν μέρος από τα παραπάνω προβλήματα σε βαρυστομαχιά λόγω κατανάλωσης του άμπακου και του βόσπορου ελέγχονται ως κακόβουλες και ψευδείς. Άλλες, που θέλουν τα χρέη από δάνεια, κάρτες, χαράτσια, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και στενά deadlines παράδοσης δουλειάς, υπεύθυνες για το χαρακτηριστικό αίσθημα πνιγμονής, κρίνονται ακριβέστερες και more to the point.

Γι' αυτό και ο αρχαίος σοφός το είπε: βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος. Μια ζωή την έχουμε αδέλφια. Όξω οι βραχνάδες (παραλείπεται εικόνα) ;)
 

SBE

¥
Δηλαδή ο βραχνάς δεν είναι αυτό που παθαίνεις όταν καπνίζεις και βραχνιάζει η φωνή σου;
 

nickel

Administrator
Staff member
Δηλαδή ο βραχνάς δεν είναι αυτό που παθαίνεις όταν καπνίζεις και βραχνιάζει η φωνή σου;
Όχι. Αυτό είναι βραχνάδα και βράχνα και βράχνιασμα. (Να μάθεις να βάζεις φατσούλα.)
 
Top