88 books that shaped America

Μου αρέσει που έχει το Charlotte's Web, που ήταν το αγαπημένο μου παιδικό παραμύθι. Θα άξιζε πιστεύω να υπάρχει κάτι από Λάβκραφτ και Φίλιπ Ντικ.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Για όσους θέλουν να προτείνουν, υπάρχει ειδικό ερωτηματολόγιο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.
Μετά τα δύο πρώτα βήματα που αφορούν την υπάρχουσα, αρχική λίστα, δίνει τη δυνατότητα να προτείνουμε κάτι άλλο:

4. What book that is NOT on our list should be? (Title and author, please.)
5. Tell us why your nominee should be added to the list.

Πολύς Φραγκλίνος, ρε παιδί μου, ο μόνος με τρία βιβλία. Τρίφαρδος ο forefather.
 

SBE

¥
Πολύς Φραγκλίνος, ρε παιδί μου, ο μόνος με τρία βιβλία. Τρίφαρδος ο forefather.

Εμ, αφού είναι τα βιβλία που δημιούργησαν το έθνος.

Σε αντίστοιχη ελληνική λίστα τι θα βάζαμε;
Τον Τσελεμεντέ. Και την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους του Παπαρηγόπουλου.
Και...;
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Όχι «που δημιούργησαν», «που διαμόρφωσαν», θες να πεις, ε;

Και... σε πολύ μεγάλη υπόληψη έχεις τα νεοελληνικά γράμματα, βλέπω. Και... κάνε μια βόλτα από κει, για αρχή.
Και... δεν ξέρω αν διάβασες τη λίστα, αλλιώς δεν νομίζω να απαντούσες έτσι. :)
 

SBE

¥
Σωστά, διαμόρφωσαν.
Αλλά γιατί; Είπα ότι απορριπτω τη νεοελληνική λογοτεχνία; Κι οι Αμερικανοί έχουν στη λίστα τους βιβλίο μαγειρικής. Ο Τσελεμεντές δεν διαμόρφωσε την ελληνική κοινωνία μέσα από το φαγητό της; Ο Παπαρηγόπουλος δεν συνέβαλε στη νεοελληνική εθνική συνείδηση; Ο Τέλλος Άγρας κι Πάυλςο Νιρβάνας (δύο ονόματα τυχαία απο τη λίστα που με στέλνεις να δω), λυπαμαι πολύ αλλά δεν γνωρίζω αρκετά καλά το έργο τους για να κρίνω. Άλλωστε δεν προτείνω λίστα με δύο θέσεις που γέμισε αμέσως με τις επιλογές μου.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλή ιδέα να ρίξουμε ιδέες για βιβλία που διαμόρφωσαν τη νεοελληνική κοινωνία. Να προτείνω κι εγώ μερικά, στο χύμα (και αλφαβητικά ;) κατά συγγραφέα);

Ανδρεάδης: Ιστορία των εθνικών δανείων
Καζαντζάκης: Αλέξης Ζορμπάς
Λουντέμης: Ένα παιδί μετράει τ' άστρα
Μακρυγιάννης: Απομνημονεύματα
Ροΐδης: Πάπισσα Ιωάννα
Σωτηρίου: Ματωμένα χώματα
Ταχτσής: Το τρίτο στεφάνι
Ψυχάρης: Το ταξίδι μου

(Κι από τη λίστα των αμερικάνικων, μην ακουμπήσετε αυτό που έχω μεταφράσει, παρακαλώ!) :)
 

SBE

¥
Τους εθνικούς ποιητές καθόλου;

Α, και προς υποστηριξη του Τσελεμεντέ ή του αναγνωστικού της α' δημοτικού, τα βιβλία της αμερικανικής λίστας που δεν είναι λογοτεχνία, δεν ειναι δοκίμια, δεν είναι επιστημονικά (μπορεί να μου ξέφυγαν κανα δυο). Βιβλία που κάποια εποχή τα έβρισκες σε κάθε αμερικάνικο σπίτι ή που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική ζωή της χώρας.
"Alcoholics Anonymous" by anonymous (1939)
"American Cookery" by Amelia Simmons (1796)
"The American Woman's Home" by Catharine E. Beecher and Harriet Beecher Stowe (1869)
"A Grammatical Institute of the English Language" by Noah Webster (1783)
"Joy of Cooking" by Irma Rombauer (1931)
"Our Bodies, Ourselves" by Boston Women's Health Book Collective (1971)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Στη δική μου λίστα προσπάθησα να βάλω βιβλία που με κάποιον τρόπο «διαμόρφωσαν» τη νεοελληνική κοινωνία, όχι απλώς εξαιρετικά ή σημαντικά βιβλία. Συμφωνώ, με άλλα λόγια, με τον Τσελεμεντέ και την Ιστορία του Παπαρηγόπουλου. Πόσοι έχουν διαβάσει το Ταξίδι μου του Ψυχάρη (που δεν διαβάζεται, κτγμ, παρά μόνο από υποχρέωση) --όμως αποτελεί ορόσημο του γλωσσικού· και πόσοι γνωρίζουν καν την κλασική Ιστορία των ελληνικών δανείων (που διέπλασε όμως γενιές Ελλήνων οικονομολόγων);

Γι' αυτό και θεωρώ πιο σημαντικό στη διαμόρφωση της νεοελληνικής κοινωνίας τον Αλέξη Ζορμπά. Γιατί έδωσε μια ταινία που έφτιαξε έναν σύγχρονο λαϊκό χορό και γιατί οδήγησε στη διαμόρφωση της τουριστικής Ελλάδας του ύστερου 20ου αιώνα.

Στην αμερικανική λίστα βλέπουμε σημαντικά λογοτεχνικά βιβλία αλλά επίσης και βιβλία θεσμικά και βιβλία που ήταν απαραίτητο να υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Γι' αυτό δεν έβαλα ποιητές στη λίστα μου, γι' αυτό έβαλα και ορισμένα με «μικρότερη» λογοτεχνική αξία που όμως υπάρχουν στις περισσότερες σπιτικές βιβλιοθήκες. Φυσικά, για τον επηρεασμό και τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας προϋποτίθεται και το διάβασμα αυτών των βιβλίων...
 

bernardina

Moderator
Αν με τη λέξη "διαμόρφωσαν" εννοούμε ότι επηρέασαν τόσο βαθιά τον ψυχισμό της πλειονότητας των ανθρώπων που τα διάβασε, ώστε να τους πλάσουν χαρακτήρα, να τους δώσουν αρχές και μπούσουλες για τη ζωή, λυδίες λίθους για να κρίνουν, να ζυγίσουν και να μετρούν, υποψιάζομαι ότι σε άλλα αναγνώσματα θα πρέπει να ψάξουμε να τα βρούμε. Τα περισσότερα απ' αυτά που αναφέρονται, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι μάλλον ψιλά γράμματα για ψαγμένες μειοψηφίες. Γνώμη μου
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πιστεύω ότι μια κοινωνία διαμορφώνεται από βιβλία με δύο τρόπους:

Ο πρώτος είναι αυτός που μόλις ανέφερε η Μπέρνι: Βιβλία που επηρέασαν τόσο βαθιά τον ψυχισμό της πλειονότητας των ανθρώπων που τα διάβασε, ώστε να τους πλάσουν χαρακτήρα, να τους δώσουν αρχές και μπούσουλες για τη ζωή, λυδίες λίθους για να κρίνουν, να ζυγίσουν και να μετρούν.... Βιβλία σαν την Ιλιάδα, λοιπόν, που επηρέασε όχι μόνο κοινούς θνητούς αλλά ακόμη και τον μικρό Αλέξανδρο από τη Μακεδονία και έγινε οδηγός της ζωής του ή βιβλία σαν την Αγία Γραφή ή το Κοράνι που ήταν και είναι οδηγός ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η γνώμη μου είναι (αλλά ευχαρίστως θα παραδεχτώ το τυχόν λάθος μου) ότι τέτοιο βιβλίο --που στην πραγματικότητα θα ήταν ένα βιβλίο με παγκόσμια απήχηση-- στη νεοελληνική λογοτεχνία δεν έχει υπάρξει ακόμη (και πολύ δύσκολα θα υπάρξει).

Ο δεύτερος είναι αυτός που περιγράφω πιο πάνω. Βιβλία που επηρέασαν σχολές σκέψης και πολιτικής, τροποποίησαν ή δημιούργησαν νέες πρακτικές, και επηρέασαν μακρόχρονα τις εξελίξεις στη νέα Ελλάδα αλλά και λογοτεχνικά βιβλία που είτε για την αξία τους είτε επειδή αποτέλεσαν ένα είδος μόδας (π.χ. περίπτωση Λουντέμη, κτγμ) διαβάστηκαν από πολύ κόσμο και άφησαν το μικρό ή μεγαλύτερο χνάρι τους. Νομίζω ότι και τα βιβλία της αμερικανικής λίστας ανήκουν σε αυτή, τη δεύτερη κατηγορία.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ πάντως κίντλαρα να διαβάσω αυτή τη σελίδα πρώτα, στη Βιβλιοθήκη, που έχει και περιλήψεις, να ξεστραβωθώ. Και θα επιστρέψω να δω τι έχετε γράψει.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Από όλα βάζουμε, Αζ, απ' όλα. Ό,τι νομίζει και προαιρείται ο καθένας... :) :)
 

bernardina

Moderator
Η Αγία Γραφή
Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Κ. Παπαρηγόπουλου
Αναφορά στον Γκρέκο, Ν. Καζαντζάκη
Ο Γερο-Στάθης, Λ. Μελά
Ποιήματα, Κ. Ουράνη
 
Top