τόνγκα

Zazula

Administrator
Staff member
Την αφορμή για ένα γλωσσικό σημείωμα σχετικά με την ελληνική λέξη τόνγκα τόγκα) την πήρα ως παράπλευρη συνέπεια της διενέργειας του τεστ για το πού βρίσκομαι στην παχυκλίμακα, ιδέα την οποία έριξε με μεγάλη επιτυχία η Παλ Αύρα εδώ: https://www.lexilogia.gr/threads/this-funny-thing-landed-in-my-email.72/page-35#post-149688. Το προσωπικό μου αποτέλεσμα με έφερε μεταξύ των κατοίκων της τιμημένης Τόνγκας (πράγμα που ορισμένοι δηλώνουν πως το θεωρούν μέγιστη ξεφτίλα, αλλά ποσώς με ενδιαφέρει το τι ρατσιστικό νομίζουν οι άλλοι :) — άλλωστε μην περιμένετε και πολλές ευαισθησίες από κυριολεκτικώς παχύδερμους :p) αλλά, όπως κάθε φορά που πέφτω πάνω στην Τόνγκα, το δικό μου μυαλό αμέσως πηγαίνει στην ομόηχη ελληνική λέξη — η οποία τυχαίνει να είναι πλημμελώς λεξικογραφημένη, εξ ου και το παρόν σημείωμα.

Λοιπόν, η λέξη τό(ν)γκα λείπει από το ΛΝΕΓ (2012), στο δε σλανγκρ δίνεται σε δύο σημεία: στο ένα με σωστό ορισμό, ενώ στο άλλο με ελλιπή ορισμό (αν και εδώ το πρώτο σχόλιο επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους). Το ΛΚΝ, πιστό στην παράδοση που το θέλει να καταγράφει επαρκέστερα τα βόρεια ιδιώματα, λημματογραφεί τη λέξη τόγκα — αλλά με λιγοστά στοιχεία. Ωστόσο, χάρη στο ΛΚΝ, μαθαίνουμε την ετυμολογία: από το ισπανικό tonga "κουκούλα" και σε χρήση ανάλογη προς το φέσι σε χρήση σχετική με χρηματικές συναλλαγές.

Λοιπόν, η τόνγκα τόγκα) είναι λέξη συνώνυμη με την πιστολιά μπιστολιά), δηλαδή με την οικονομική ζημία που προκύπτει κυρίως επειδή κάποιος που οφείλει χρήματα εξαφανίζεται χωρίς να τα πληρώσει. Συνήθεις συμφράσεις με ρήματα: αφήνω τόνγκα, βάζω τόνγκα, ρίχνω τόνγκα, τρώω τόνγκα. Μάλλον αυτό το τελευταίο, το «τρώω τόνγκα», εγώ το κατάλαβα και ως «τρώω σαν να είμαι απ' την Τόνγκα». Ε, δεν έγινε και τίποτα — μια σόδα και συνεχίζουμε! :D
 

nickel

Administrator
Staff member
Πιστολιά; Αυτό που οι υπόλοιποι λέμε κανόνι;

Τόγκα λένε πολλοί και την τήβεννο, βέβαια.

Όσο για την παχυκλίμακα, τη βλέπω να αυτονομείται.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Θα κάναμε τόγκα πάρτι και στην Τόνγκα — αν βρίσκαμε νούμερα στο μέγεθός μας! :twit:

ΥΓ Πιστολιά, πιστολίδι κττ έχουν κατά κανόνα να κάνουνε με μεμονωμένες πράξεις οικονομικού χαρακτήρα — ενώ το κανόνι συνήθως αφορά πλήρες κλείσιμο, πτώχευση κττ.
 

SBE

¥
Aμαν βρε Ζαζ με το μέγεθος των Τονγκανών! Νταξ, είναι τεραστιοι οι άνθρωποι, αλλά δεν είναι οι μόνοι. Οι περισσότεροι Πολυνήσιοι ειναι υπέρβαροι. Τι να κάνουμε, το τρώνε το φαϊ τους.

ΥΓ Εγώ τόγκα ήξερα τη ρωμαϊκή τήβεννο.
 

daeman

Administrator
Staff member
Θα κάναμε τόγκα πάρτι και στην Τόνγκα — αν βρίσκαμε νούμερα στο μέγεθός μας! :twit:

ΥΓ Πιστολιά, πιστολίδι κττ έχουν κατά κανόνα να κάνουνε με μεμονωμένες πράξεις οικονομικού χαρακτήρα — ενώ το κανόνι συνήθως αφορά πλήρες κλείσιμο, πτώχευση κττ.

Ευχαριστώ, Ζαζ, την τό(ν)γκα δεν την ήξερα, μόνο την (μ)πιστολιά και το κανόνι, το τελευταίο όπως λες για τη γενική στάση πληρωμών, ομοβροντία προς κάθε κατεύθυνση.

Για την τήβεννο, Toga! Toga! Toga! Weeeell, you know you make me wanna Shout, Otis Day and the Knights:

 

Zazula

Administrator
Staff member
Aμαν βρε Ζαζ με το μέγεθος των Τονγκανών! Νταξ, είναι τεραστιοι οι άνθρωποι, αλλά δεν είναι οι μόνοι.
Δεν τα λέω εγώ, τα λέει το BBC (δες τον σύνδεσμο που παρέθεσα) και οι μισοπαχείς. ;)
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Το προσωπικό μου αποτέλεσμα με έφερε μεταξύ των κατοίκων της τιμημένης Τόνγκας (πράγμα που ορισμένοι δηλώνουν πως το θεωρούν μέγιστη ξεφτίλα...
Συγγνώμη, εγώ που σε ξέρω προσωπικά, ξέρω ότι όχι μόνο δεν είσαι παχύσαρκος, αλλά είσαι απλώς ένας άντρας με σωστά πιασίματα. Κάποιο λάθος πρέπει να έκανες στο τεστ.
 

SBE

¥
Άλεξ, κι εγώ στην Τόνγκα είμαι κοκκαλιάρα.

ΥΓ δεν τον έχω δει τον Ζαζ για να ξέρω, αλλά το έχουμε συζητήσει το θέμα πιασίματα= ευφημισμός
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Κάποιο λάθος πρέπει να έκανες στο τεστ.
Ξέρω τι "λάθος" έκανες στο τεστ! Έκρυψες την ηλικία σου, τέρας! Χελόου, αν έγραψες ότι είσαι 30, φυσικά και σε βγάζει σε λάθος ποσοστό για το βάρος σου :)
 

Zazula

Administrator
Staff member
44 στεγνά — κι ας μου υπολείπονται ακόμη 21 μέρες! :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Μήπως όμως, βρε Ζάζουλα, διέπραξες παρόραμα στο ύψος και, αντί για το σωστό 2.12, έγραψες 1.12;
Άσε, εγώ και με πόδια έπαιξα το ύψος μου μήπως δεν ξέρουν οι βλάκες να κάνουν σωστή μετατροπή. Απλώς με πήγε από την Αυστρία στην Αυστραλία...
 

SBE

¥
Εγώ παρατήρησα ότι όταν έβαλα χώρα το ΗΒ με έβγαλε Εκουαδόρ, όταν έβαλα χώρα Ελλάδα με έβγαλε Τουρκία. Πάω να φάω κανένα καταΐφι να συνέρθω... :lol:
 

Zazula

Administrator
Staff member
Θέμη, δεν είναι δα και καμιά συγκλονιστική αποκάλυψη, καθότι οι σχετικές πληροφορίες υπάρχουν ούτως ή άλλως στο προφίλ μου. :) Παίδες, μην αγχώνεστε, το ΒΜΙ μου μου είναι γνωστό. :)
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εντάξει, νούμερο παπουτσιού μας λείπει και έτοιμος ο φάκελος :D
 

daeman

Administrator
Staff member
Εντάξει, νούμερο παπουτσιού μας λείπει και έτοιμος ο φάκελος :D
Σταμάτα να κοπανάς, Βιταλστατιστίξ, δεν ακούμε τίποτα! :D

GrafeioPliroforion_1_Asterix_Legionnaire.JPG GrafeioPliroforion_2_Asterix_Legionnaire.JPG GrafeioPliroforion_3_Asterix_Legionnaire.JPG

Παράτα πια τις πλάκες, πάλι σκαλίζεις;
 

crystal

Moderator
Λοιπόν, εγώ η μόνη τόγκα που ήξερα είχε σχέση με τα καπνά, και ιδού:

Με την οικονομική κρίση του 1930 οι εξαγωγές ελαχιστοποιούνται. Το μεροκάματο μειώνεται στις 27 δραχμές για τη γυναίκα και 50 για τον άντρα. Το 1993 οι καπνέμποροι εγκαταλείπουν την κλασσική επεξεργασία και εισάγουν την τόγκα, κατά την οποία τα φύλλα χωρίζονται μεν ποιοτικά, όμως δεν δεματοποιούνται αλλά τσαλακώνονται στα πατητήρια για να δεματοποιηθούν στο τέλος.

Στην τόγκα δουλεύουν γυναίκες ενώ οι άντρες απολύονται. Μετά από απεργίες και καταλήψεις επιτυγχάνεται η ισότιμη συμμετοχή των ανδρών στην τόγκα και η κατοχύρωση του επαγγέλματος, η οποία αίρεται το 1953. Σήμερα μόνο ελάχιστες καπναποθήκες λειτουργούν στην Ξάνθη και στην Καβάλα. Άλλωστε οι περισσότερες καπναποθήκες έχουν ήδη κατεδαφιστεί.


(από εδώ)
 
Κρύσταλ, το μόνο που έχω να πω είναι ότι η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο.
 

SBE

¥
Μια που αναφερθήκαμε στην κορμοστασιά των Τονγκανών, ένα βιντεάκι με αποσπάσματα απο το βασιλικό γάμο που έλαβε χώρα προχτές μεταξύ του διαδόχου και της δεύτερης ξαδέρφης του -σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συγγένεια η μαμά του γαμπρού δεν πήγε στο γάμο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Προσπαθώ να συμμαζέψω τις τόγκες και τις τόνγκες (όχι βέβαια τους ασυμμάζευτους Τονγκανούς). Αναζητείται η σχέση της αργκοτικής τουρκικής tonga με τούτα εδώ (ΟΚ, θα περιμένω, Παλ). Επίσης για την τόγκα των καπνών έχω βρει κάποια ανεπαρκή στοιχεία εδώ (γκουγκλοβιβλίο, Βουλγαρία) και εδώ (αγγλική μελέτη για τα καπνά στην Ελλάδα).

Επίσης:
Oriental and semi-oriental leaf is packed in tonga bales.
The usual form of bales used in the oriental producing areas is the tonga. The tonga bales are designated as big (2.2.1) or small (2.2.2) tonga bales.
 
Top