metafrasi banner

Codex Alimentarius = Διατροφικός Κώδικας

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Πρώτον, ξέρω ότι ο όρος είναι λατινικός, αλλά δεν σκοπεύουμε να φτιάξουμε λατινοελληνικό φόρουμ. Επίσης, αυτόν τον λατινικό όρο χρησιμοποιούν και οι αγγλόφωνοι. Οπότε:

The Codex Alimentarius (Latin for "Book of Food") is a collection of internationally recognized standards, codes of practice, guidelines and other recommendations relating to foods, food production and food safety.

Its name derives from the Codex Alimentarius Austriacus. Its texts are developed and maintained by the Codex Alimentarius Commission, a body that was established in 1963 by the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) and the World Health Organization (WHO). The Commission's main aims are stated as being to protect the health of consumers and ensure fair practices in the international food trade. The Codex Alimentarius is recognized by the World Trade Organization as an international reference point for the resolution of disputes concerning food safety and consumer protection.

http://en.wikipedia.org/wiki/Codex_Alimentarius

Στο ηλεταχυδρομείο μου κατέφθασε κείμενο κατατρομοκράτησης παντός αδαούς που δεν αποκλείεται να έχει προέλευση τον Λιακόπουλο, το οποίο με δύο λόγια λέει ότι ο Κώδικας αποσκοπεί να δώσει πατέντες σε γεωργικά προϊόντα και σε λίγο δεν θα μπορούμε να φυτεύουμε ζαρζαβατικά στο μποστάνι μας. Δεν λέει τίποτα για 666 στην ούγια.

Κάνω έτσι να δω στο διαδίκτυο και... ο τρόμος έχει εξαπλωθεί. Να πιστέψω τον Λιακόπουλο ή τον FAO και τον WHO;
 
Υπάρχει ενδεχόμενο να πηγαίνουμε προς λάθος κατεύθυνση. Αρκετά γεγονότα που περνάνε απαρατήρητα προβληματίζουν...

http://www.engdahl.oilgeopolitics.n..._of_democracy/iraq_and_seeds_of_democracy.HTM
‘Farmers shall be prohibited from re-using seeds of protected varieties or any variety mentioned in items 1 and 2 of paragraph (C) of Article 14 of this Chapter.’

http://www.pirateparty.gr/2012/02/agrotes-gallia/

Αναδημοσιεύω και το παρακάτω σεντόνι, από μια λίστα συζήτησης σχετική με την ACTA
Δεν είναι δικό μου, απλώς μου προκάλεσε το ενδιαφέρον.
Από την μια μεριά έρχεται ο νόμος που απαγορεύει την εμπορία και διακίνηση (-ακόμα και για προσωπική χρήση!-) παρά ΜΟΝΟ «πιστοποιημένων» σπόρων (άρα μόνο της Monsanto, οι οποίοι, φυσικά, φροντίζουν μέσω μεταλλαγής τους να ΜΗΝ επικονειάζονται και να μη μπορούν να δώσουν νέους σπόρους για την επόμενη σοδειά! ), και, από την άλλη, σου φέρνουν από την πίσω πόρτα την «συμφωνία ACTA», η οποία τους δίνει απεριόριστη (σε σχέση με τις υπάρχουσες νομοθετικές προβλέψεις) εξουσία ελέγχου στην διακίνηση αγαθών και ορίζει απίστευτες ποινές και αποζημιώσεις προς την εταιρία που φέρει τα «δικαιώματα», για τις όποιες παραβάσεις κάνουν όσοι δεν υποτάσσονται σ' αυτόν!

Δηλαδή, «το σύστημα» αναπτύσσεται και λειτουργεί ως εξής:

Α) Εμπορευματοποιούν και ιδιωτικοποιούν ΤΑ ΠΑΝΤΑ: Προϊόντα πνευματικής δημιουργίας, διασκέδαση, πολιτισμός, ενημέρωση, βασική διατροφή, σπόρους, φάρμακα, νερό (στη Βολιβία απαγορεύεται να μαζεύεις βρόχινο νερό διότι «βλάπτεις τα δικαιώματα» της ιδιωτικής εταιρίας διαχείρισης!), γη (βοσκοτόπια, ακτές, δάση,κλπ), ενέργεια, επικοινωνίες, μεταφορές, υγεία, μέχρι και τον ... αέρα που αναπνέουμε (π.χ. με την διαμοίραση «δικαιωμάτων» επί της μόλυνσης που θα μπορεί να κάνει κάθε βιομηχανικό κράτος!)

Β) Μέσω της υπερσυγκέντρωσης κεφαλαίων και την «δεσπόζουσα θέση» τους, οι ολιγοπωλιακές πολυεθνικές εταιρίες εξαγοράζουν σχεδόν αναγκαστικά (στην τιμή που αυτές θέλουν) τα «περιουσιακά δικαιώματα» από τους παραγωγούς, ή, ακόμη χειρότερα, τους αποκλείουν από την παραγωγή με το συνεχώς επεκτεινόμενο σύστημα «πατεντών/διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας/copyrights»

Γ) Στο όνομα της «διασφάλισης της ποιότητας» και της «ασφάλειας του καταναλωτή» δημιουργούν διάφορα «συστήματα πιστοποίησης ποιότητας ή γνησιότητας» ('Πιστοποιητικό Φυτικών Ποικιλιών ('PVC'), 'Σφραγίδα/Ταινία Γνησιότητας', 'Πιστοποίηση Αυθεντικού Αντιγράφου', 'Πιστοποιητικά Ικανοτήτων/Εκπαίδευσης', 'ISO 90XX', κλπ), τα οποία με έμμεσο (διαφήμιση, υποχρεωτικό όρο σε διαγωνισμούς, κλπ) ή/και με άμεσο τρόπο (π.χ. νόμους για υποχρεωτική πιστοποίηση αγαθών ή/και υπηρεσιών) τα επιβάλλει παντού, ενώ φροντίζει παράλληλα να είναι εφαρμόσιμα και εφικτά ΜΟΝΟ από τις μεγάλες εταιρίες κολοσσούς που ελέγχει, αποκλείοντας τους μικροπαραγωγούς.

και τέλος,
Δ) "για το καλό σου" επιβάλλει νόμους, επιτροπές, οργανισμούς και εξονυχιστικούς ελέγχους για την τήρηση των παραπάνω (ACTA, PIPA, SOPA, FACT, WAPO, MPAA,/RIIA, BSA, DRM, CSS, κλπ), καθιστώντας ΑΔΥΝΑΤΗ την επιβίωσή σου έξω από τους κανόνες τους, μετατρέποντάς μας ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ σε πλήρως εξαρτημένα υποχείρια, που για οποιαδήποτε απλή πράξη μας θα πρέπει να «πληρώνουμε» τους «κατόχους των σχετικών δικαιωμάτων», και μάλιστα με «χρήματα» που ΑΥΤΟΙ ορίζουν πόσα δικαιούμαστε να έχουμε!

ΑΝ όλα τα παραπάνω ΔΕΝ είναι προ-σχεδιασμένα και συντονισμένα από κάποια «κέντρα» που έχουν συσσωρεύσει τον παγκόσμιο πλούτο και που επιθυμούν να επιβάλλουν την δική τους άποψη για την «παγκοσμιοποίηση» (=στην καθομιλουμένη αυτό το λέμε με μία λέξη «συνωμοσία»), ΤΟΤΕ κι εγώ ΔΕΝ είμαι συνωμοσιολόγος!

Δυστυχώς, με εξελιγμένες γκεμπελικές μεθόδους και με εφαρμογές της πολύ αναπτυγμένης πλέον «κοινωνικής μηχανικής» (όπου ένας βασικό εργαλείο της λέει ότι «αν θέλεις να κρύψεις μια αλήθεια, πρόβαλέ την μαζί με τρανταχτά ψέματα και άλλες γελοιότητες»), έχουμε καταντήσει (ιδίως οι περήφανοι «ορθολογιστές») να ταυτίζουμε όσους διακρίνουν το σκηνικό που φτιάχνεται και που φωνάζουν για την αντιμετώπισή του, με «περίγελους συνομωσιολόγους»(= υποστηρικές του Λιακόπουλου, των ΑΤΙΑ και των εξωγήινων «ΕΛ», των χολυγουντιανών κατασκευασμάτων τύπου «2012», των προφητειών των Μάγιας, κλπ.)
Είναι πράγματι δύσκολο να διακρίνεις την πραγματικότητα, αφού την φιλτράρεις από τον τόσο «θόρυβο» που -έντεχνα- της ρίχνουν πάνω της!
 

Elsa

¥
Να πιστέψω τον Λιακόπουλο ή τον FAO και τον WHO;
Ούτε τον ένα ούτε τους άλλους... Αλλά καλό είναι να έχεις το νου σου. Έχω προσπαθήσει εδώ και αρκετό καιρό να βγάλω άκρη, αλλά δεν τα κατάφερα. Είμαι πολύ επιφυλακτική για τις καλές προθέσεις του FAO και του WHO, ειδικά μετά από το πρόσφατο φιάσκο με τα εμβόλια της γρίπης των χοίρων, αλλά και η αντίθετη πλευρά, περιλαμβάνει μόνο πυροβολημένους. Έχω μπερδευτεί.
Θα δείξει σύντομα πάντως, φέτος δεν είναι που τελειώνει ο κόσμος; :cheek:
 
Top