metafrasi banner

cut out the middleman = καταργήστε τους μεσάζοντες

nickel

Administrator
Staff member
Έχω βαρεθεί, εδώ και χρόνια, να ακούω για την επιβάρυνση των τιμών από τους μεσάζοντες, την τεράστια διαφορά ανάμεσα σ’ αυτά που εισπράττει ο παραγωγός και αυτά που πληρώνει ο καταναλωτής — και να μη γίνεται τίποτα από κανέναν. Δεν έχω κάτσει να προβληματιστώ για το ρόλο των συνεταιρισμών, για τα μέσα με τα οποία οι μεσάζοντες εκβιάζουν και εκμεταλλεύονται τους πάντες. Εντυπωσιάζομαι ωστόσο, πολύ θετικά, αυτές τις ημέρες από την πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας δράσης στην Πιερία, όπως την παρακολούθησα στα δελτία ειδήσεων. Αναρωτιέμαι, όπως ο Γιάννης Παπαδημητρίου στο protagon.gr, αν θα δούμε αυτό το είδος της δράσης να επαναλαμβάνεται και σε άλλες περιοχές, και σε άλλους χώρους. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι μεσάζοντες είναι και οι βιβλιοπώλες, μεσάζοντες και οι τραπεζίτες, μεσάζοντες και οι παπάδες, και άλλοι πολλοί.
 

SBE

¥
Εγώ ξέρω ότι οι λαϊκές αγορές είναι εκεί που πάνε οι παραγωγοί και πουλάνε τα προϊόντα τους. Έτσι ήταν μέχρι που έφυγα από την Ελλάδα. Τώρα βλέπω ότι τους πάγκους τους έχουν αλλοδαποί μανάβηδες που αγοράζουν από τη λαχαναγορά. Στην Πάτρα η λαϊκή έχει ακόμα παραγωγούς αλλά όχι όπως παλιά. Επομένως υποδομή χωρίς μεσάζοντες υπάρχει.
Όμως αυτό που με ανησυχεί είναι το εξής: αν τα σουπερμάρκετ ρίξουν τις τιμές τους στις τιμές λαϊκής (θεωρώντας ότι η λαϊκή είναι οι παραγωγοί), τότε οι παραγωγοί που προμηθεύουν τα σουπερμάρκετ θα πιέζονται πιο πολύ να τα δώσουν πιο φτηνά. Το ζήτημα επομένως είναι πιο πολύπλοκο και χρειάζεται πολλές μεταρρυθμίσεις.
Επίσης, άμα έχασες τη λαϊκή λογικό δεν είναι να πληρώσεις κάτι παραπάνω, αφού αγοράζεις από μανάβη;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Εεεμμ, αγνοώ αν είχες δει την έναρξη όλων όσων πουλάνε στη λαϊκή (έστω, μέχρι να φύγεις από την Ελλάδα), αλλά —ειδικά στην πρωτεύουσα— η με διαφορά κύρια ιδιότητα είναι «επαγγελματίας πωλητής λαϊκών αγορών» (επάγγελμα για το άνοιγμα του οποίου βλ. π.χ. http://www.blaiki.gr/index.php/news-and-announcements) και πολύ δευτερευόντως είναι το «παραγωγός πωλητής λαϊκών αγορών».
 
Top