metafrasi banner

discretionary policy

Καλημέρα!

Σε κείμενο μακροοικονομικής έχω τον όρο discretionary policy

Η φράση μου είναι αυτή:

Even if there is an agreed-upon, fixed social objective function and
policymakers know the timing and magnitude of the effects of their
actions, discretionary policy, namely, the selection of that decision which
is best, given the current situation and a correct evaluation of the end-of-
period position
, does not result in the social objective function being
maximized.


Ορισμός από Wikipedia

Discretionary policy is a term used to describe macroeconomic policy based on the ad hoc judgment of policymakers as opposed to policy set by predetermined rules. For instance, a central banker could make decisions on interest rates on a case by case

Στο νέτι βλέπω "πολιτική διακριτικής ευχέρειας", το οποίο κατανοώ, "διακριτική πολιτική", που δεν μου αρέσει, και "αυτεξούσια πολιτική", που προτείνει το προζ.

Ποιος είναι ο καλύτερος όρος;

Ευχαριστώ πολύ.
 
Πολύ αμφιλεγόμενο το ζήτημα που θίγεις, οπότε συμπάσχω αλλά δεν θα μπορούσα να απαντήσω κατηγορηματικά. Είναι, βλέπεις, και ζήτημα προσωπικής προτίμησης. Στα ελληνικά είναι απολύτως καθιερωμένη η σύναψη “διακριτική ευχέρεια” και καθιερωμένη επίσης η “διακριτική εξουσία”. Νομίζω όμως ότι υπάρχουν δύο σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τη γενικευμένη χρησιμοποίηση του “διακριτικός”, με αυτή τη σημασία, σε άλλες συνάψεις. Πρώτον, η σημασία αυτή δεν υπάρχει στη ζωντανή γλώσσα, άρα δεν έχει στέρεα θεμέλια. Δεύτερον και κυριότερο, αν επεκτείνουμε τη χρησιμοποίηση του “διακριτικός” πέρα από τις καθιερωμένες συνάψεις μπλέκουμε πολύ, και όχι μόνο με την κοινή σημασία του “διακριτικός” (σεμνός, με λεπτότητα συμπεριφοράς) ή με άλλες καθιερωμένες λόγιες συνάψεις (διακριτική ικανότητα κτλ.) οι οποίες έχουν διαφοροποιηθεί σημασιολογικά. Η “διακριτική πολιτική” τι θα ήταν; Discretionary ή discriminatory; Υπάρχουν δυστυχώς και οι δύο, μεταξύ άλλων στη μακροοικονομία. Και η απόδοση του discriminatory με το “διακριτικός” επεκτείνεται διαρκώς. Είναι πολύ εύκολο να προκληθεί σύγχυση.

Εγώ γενικά χρησιμοποιώ τη “διακριτική ευχέρεια”, αλλά είτε μόνη της είτε σε διάφορους συνδυασμούς κατά περίπτωση. Αν θέλουμε σώνει και καλά όρο, από τους τρεις που ανέφερες θα προτιμούσα την “πολιτική διακριτικής ευχέρειας”, αν και αυτή η γενική δεν με ικανοποιεί πολύ. Δεν πρόκειται για πολιτική που προωθεί τη διακριτική ευχέρεια (όπως όταν λέμε πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης ή πολιτική εσωτερικής υποτίμησης κτλ.), αλλά για πολιτική που αποφασίζεται βάσει διακριτικής ευχέρειας. Για λόγους απόλυτης σαφήνειας θα προτιμούσα λοιπόν κάτι πιο φλύαρο: “πολιτική βάσει διακριτικής ευχέρειας” ή “πολιτική κατά διακριτική ευχέρεια”. Η “διακριτική πολιτική” δεν μου αρέσει, για τους λόγους που ανέφερα προηγουμένως. Η απόδοση “αυτεξούσια πολιτική” έχει λογική βάση αλλά έχει και σοβαρά μειονεκτήματα. Πρώτον, απ’ όσο ξέρω δεν έχει χρησιμοποιηθεί καθόλου ίσαμε τώρα με την έννοια αυτή. Δεύτερον, είναι πομπώδης και τείνει να παραπέμψει σε εθνικές υπερηφάνειες και τα παρόμοια. Τρίτον, το όργανο άσκησης δημόσιας εξουσίας το οποίο διαθέτει ή δεν διαθέτει διακριτική ευχέρεια δεν μπορεί να κριθεί μεμονωμένα σαν αυτεξούσιο ή μη ως προς την άσκηση πολιτικής, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας διοίκησης. Αν κυριολεκτήσουμε, ποτέ δεν είναι αυτεξούσιο. Σε μια θεωρητικά κλασική περίπτωση, αν δεν διαθέτει διακριτική ευχέρεια ο λόγος μπορεί να είναι ότι μια ανώτερη βαθμίδα άσκησης δημόσιας εξουσίας αποφάσισε κατά διακριτική ευχέρεια να μην τη διαθέτει. Υποτίθεται π.χ. ότι, αν ένας υπουργός δεν διαθέτει διακριτική ευχέρεια σε κάποιο θέμα, μπορεί να τον εμποδίζει ένας νόμος ο οποίος εισάγει αντικειμενικά κριτήρια για τη λήψη της απόφασης και τον οποίο ίσως συναποφάσισε ή και εισηγήθηκε ο ίδιος ή ο προκάτοχός του. Νομίζω ότι στην περίπτωσή μας το δίπολο αυτεξούσιο/ ετεροκαθορισμός δεν ευνοεί λεπτές διακρίσεις και διαβαθμίσεις. Αντίθετα, η διακριτική ευχέρεια έχει καθιερωθεί να νοείται σαν περιθώριο χειρισμών μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο (κλασικά, της "νομιμότητας").

Στη συγκεκριμένη φράση σου τώρα. Πρώτα απ’ όλα, δεν πολυκαταλαβαίνω πώς τελικά η “καλύτερη” απόφαση (“given the current situation and a correct evaluation of the end-of-period position”) καταφέρνει να μην είναι η καλύτερη. Μετά, δεν πολυκαταλαβαίνω τη χρήση του “policy”: αν αποκαλούμε έτσι την επιλογή μιας απόφασης, μάλλον σημειώνεται έκδηλος πληθωρισμός στη σημασία των λέξεων. Τέλος, δεν πολυκαταλαβαίνω προς τι μπλέκουμε τη διακριτική ευχέρεια με την απόφαση που αντικειμενικά είναι καλύτερη (“that decision which is best”) αντί για την απόφαση που ο αποφασίζων θεωρεί καλύτερη (κατά τη “διακριτική, ελεύθερη ή ανέλεγκτη κρίση” του, για να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση από το άρθρο 139 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας). Κοντολογίς, αν βέβαια δεν θέλουμε οπωσδήποτε όρο, θα μου ταίριαζε μια χαρά η “διακριτική ευχέρεια” σκέτη (“...η διακριτική ευχέρεια, δηλαδή η λήψη της απόφασης που...”), ή ακόμα, σε πιο φλύαρο, η “λήψη απόφασης κατά διακριτική ευχέρεια”.
 

cougr

¥
Πρώτα απ’ όλα, δεν πολυκαταλαβαίνω πώς τελικά η “καλύτερη” απόφαση (“given the current situation and a correct evaluation of the end-of-period position”) καταφέρνει να μην είναι η καλύτερη.

Όντως ακούγεται παράδοξο αλλά γίνεται κατανοητό όταν λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για οικονομικούς προγραμματισμούς που αφορούν ορθολογικούς οικονομικούς παράγοντες (rational economic agents) χρησιμοποιώντας την θεωρία Βέλτιστου Ελέγχου, δλδ μια θεωρία που θεωρείται από μερικούς ακατάλληλη για τέτοιου είδους προγραμματισμού ή προβλέψεις. Επομένως και οι "καλύτερες" αποφάσεις συχνά αποδεικνύονται άστοχες.

Περισσότερα εδώ (4η παράγραφος- Nobel Prize).
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα, πάλι. Νομίζω ότι εννοεί ότι η πολιτική διακριτικής ευχέρειας, δηλαδή η δυνατότητα να παίρνουν κάθε φορά ad hoc / κατά περίπτωση απόφαση για αυτό που θεωρούν καλύτερο, σημαίνει ότι αυτή η απόφαση δεν συμβιβάζεται πάντοτε με τα κριτήρια της social objective function, η οποία λόγω των πολλών εξαιρέσεων τέτοιου είδους δεν μεγιστοποιείται.
 
Θα μπορούσαμε επομένως να επιμείνουμε περισσότερο στην αντιστοίχιση discriminatory = διακρισιακός.
Θα ήταν πράγματι πολύ εξυπηρετική μια τέτοια διάκριση. Νομίζω ότι το κυριότερο εμπόδιο είναι η ισχυρότατη σύναψη "διακριτική μεταχείριση".

Όσο για την "καλύτερη λύση", αναφέρθηκα μόνο σε ό,τι περιεχόταν στο απόσπασμα της Ολ. Νομίζω ότι, βάσει της κοινής λογικής, αν έχουμε "a correct evaluation of the end-of-period position", τότε η "καλύτερη λύση" είναι εκείνη που μεγιστοποιεί την τιμή της συνάρτησης στο τέλος της περιόδου, αφού υποτίθεται ότι αυτό είναι το ζητούμενο. Τελικά, όπως φάνηκε από την παραπομπή του Cougr, πρόκειται σχεδόν κατά λέξη για τα λόγια των Prescott και Kydland, αλλά εκεί έχουμε μια διαφορά: μιλάνε για "end-of-point position", κάτι που θα έτεινα να ερμηνεύσω πολύ διαφορετικά από το "end-of-period position". Τέλος πάντων, πολλή σημασία τους δίνουμε.
 

daeman

Administrator
Staff member
[...]Περισσότερα εδώ (4η παράγραφος- Nobel Prize).

Ίσως να είναι γνωστό, αλλά καλού κακού ας το γράψω· μπορεί να φανεί χρήσιμο. Όταν θέλουμε σύνδεσμο προς συγκεκριμένη ενότητα λήμματος της Βικιπαίδειας, μπορούμε να πατήσουμε επικροτήσουμε κλικάρουμε στον τίτλο της ενότητας στα περιεχόμενα (Contents), στην αρχή του λήμματος, ώστε στη γραμμή διεύθυνσης να εμφανιστεί το URL που παραπέμπει κατευθείαν σε αυτή την ενότητα. Σε αυτή την περίπτωση για την παράγραφο Nobel Prize είναι:
http://en.wikipedia.org/wiki/Edward_C._Prescott#Nobel_Prize
 
Top