κράι

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Είναι, που λέτε, μια λέξη, που έμαθα πρόσφατα πως τη λένε στην Κρήτη, και σε άλλα μέρη της Ελλάδας που είχε κάποτε Ενετοκρατία. Ίσως το λένε και αλλού, αλλά δεν ξέρω. Σημαίνει παγετός, και συγκεκριμένα ένα είδος πάχνης που χαλάει τις καλλιέργειες. Σκέφτηκα μήπως είναι ιταλική, αλλά το λεξικό μου (Zingarelli) δεν το ξέρει. Ο γκούκλης πάλι, όταν του περνάει η ηλιθιότητα και σταματάει να μου βγάζει αποτελέσματα με krash, crah και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, μου δείχνει σελίδες όπως αυτή, όπου βλέπω ναι μεν τον ορισμό, αλλά όχι την προέλευση.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν: εσείς το έχετε ξανακούσει; Και αν ναι, ξέρετε μήπως από πού προέρχεται;

Edit: Βλέπω ότι το λένε και στις Κυκλάδες.
 
Τη λέξη την έχει ο Πιτυκάκης στο λεξικό του (της Ανατολικής Κρήτης), με ορισμό "η πρωινή παγωνιά και ιδίως οι κρύσταλλοι που σχηματίζονται από την πάχνη" αλλά το δίνει αγνώστου ετύμου.
 

unique

Member
Μάλλον προέρχεται από το τουρκικό "kırağı" (η προφορά του είναι στο περίπου "κράι").
 

unique

Member
Η προφορά του (ηχητική) υπάρχει στο μεταφραστή του Γούγλη.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ευχαριστώ! Αυτό πρέπει να 'ναι, επιβεβαιώνει και η Βικιπεντί (kırağı) που παραπέμπει στο ελληνικό λήμμα «πάχνη». Με μπέρδεψε το ότι λέγεται στις Κυκλάδες, δε σκέφτηκα ότι μπορεί να είχε πάει εκεί μαζί με τους Κρητικούς :) Φωτογραφίες.
 

stivj

New member
Λόγω καταγωγής αλλά και λόγω επαγγέλματος σας διαβεβαιώ ότι η λέξη αυτή χρησιμοποιείται αρκετά συχνά από τους αγρότες και σημαίνει τον παγετό και κυρίως τον πρωινό ή αλλιώς την πάχνη, που προκαλεί και αρκετές ζημιές στις καλλιέργειες! Η λέξη έχει τούρκικη ρίζα όπως και αρκετές άλλες λέξεις που χρησιμοποιούνται έως και σήμερα στο νησί μας, αφού η Κρήτη, μην ξεχνάμε ότι, ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα το 1913, αφού έως τότε ήταν υπό την υποτέλεια του σουλτάνου!
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ευχαριστούμε για την επιβεβαίωση, και καλώς όρισες :)
 

Thanasis_P

New member
Μάλλον προέρχεται από το τουρκικό "kırağı" (η προφορά του είναι στο περίπου "κράι").

Μια ακόμα επιβεβαίωση από το λεξικό της σελίδας του Λιθοξόου.
Κάνω την επιπλέον αναφορά γιατί εντυπωσιάστηκα και από τις πολλές ακόμα λέξεις που δίνει την ετυμολογία τους. Πιστεύω ότι η ετυμολογία τους είναι βάσιμη (αν και δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις για να το κρίνω).
 
Top