View Full Version : "εγκλεισμός" κινδύνου
kabuki
25-06-2008, 01:01 PM
Σε οδηγία της ΕΕ υπάρχει η εξής φράση: "Οι μόνες ασθένειες που δικαιολογούν μέτρο περιοριστικό της ελευθερίας κυκλοφορίας, είναι οι ασθένειες που εγκλείουν κίνδυνο επιδημίας". Στέκει εκεί η χρήση του ρήματος "εγκλείω";
Ambrose
25-06-2008, 01:03 PM
Ναι, με την έννοια του "εμπεριέχω".
danae
25-06-2008, 01:35 PM
Μου είναι πιο οικείο το ζεύγος ενέχω+κίνδυνο.
Zazula
25-06-2008, 01:49 PM
Ο Βοσταντζόγλου στο 1106 ΚΙΝΔΥΝΟΣ αναφέρει:
(η κατάσταση) έχει / ενέχει / εγκρύπτει / εγκυμονεί / κυοφορεί / παρουσιάζει (κινδύνους)
Επίσης, στο 300 ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ δίνει και το "υπάρχει κίνδυνος να (γίνει κάτι κακό ή απευκταίο)".
ΣτΖ: Κάτι σα σύγχυση μεταξύ "εγκρύπτουν" και "εγκλείουν" μου μυρίζεται... λες και δεν υπήρχαν διαφανέστερες κι απλούστερες λέξεις να χρησιμοποιηθούν εδώ.
nickel
25-06-2008, 01:54 PM
Είναι πολλοί οι κίνδυνοι σ' αυτή τη ζωή, και πολλά τα ρήματα που του κάνουν παρέα. Και το εμπεριέχω που λέει ο Δ. και το εμπερικλείω και το εγκλείω και τα βοσταντζόγλεια και, αν συνεχιστεί η φωτιά, θα σκεφτώ και άλλα.
kabuki
25-06-2008, 01:54 PM
Ακριβώς, κυρ-Ζάζουλα. Το ψώνιο τούς έφαγε. Κοίταξα Τριανταφυλλίδη, Μπαμπινιώτη και Τεγόπουλο προτού το ποστάρω και τη σημασία που μάλλον ήθελε ο ποιητής (του "ενέχω" π.χ.) δεν τη βρήκα για το "εγκλείω".
Α, τώρα είδα και τον Νίκελ. Στέκει δηλαδή; Το ακούτε και δεν σας "χτυπάει" λίγο;
nickel
25-06-2008, 01:56 PM
Στο ΛΝΕΓ υπάρχει 3. (μτφ.) εμπεριέχω: τα ποιήματά του εγκλείουν υψηλές ιδέες και ιδανικά. Μέσα σ' αυτή τη σημασία ενέκλεισαν κι αυτή τη χρήση.
kabuki
25-06-2008, 02:04 PM
Στο ΛΝΕΓ υπάρχει 3. (μτφ.) εμπεριέχω: τα ποιήματά του εγκλείουν υψηλές ιδέες και ιδανικά. Μέσα σ' αυτή τη σημασία ενέκλεισαν κι αυτή τη χρήση.
Μα τι ζώον είμαι! Δεν το είδα! Μερσίιιι
Zazula
25-06-2008, 02:24 PM
Σύγκρινε λοιπόν, Νίκο, το παραπάνω με τον ορισμό τού ενέχω:
ενέχω : (λόγ., για λόγο, πράξη, γεγονός) έχω, εκτός από αυτό που φαίνεται ή δηλώνεται, και κτ. άλλο νοητό και συνήθ. κακό·
...και μετά έλα να συζητήσουμε περί διαφάνειας και απλών κατασκευών στην έκφραση, όπως σχολίασα προηγουμένως. :D
nickel
25-06-2008, 02:52 PM
Δεν διαφωνώ καθόλου. Αλλά τα κείμενα κρύβουν πολλούς τέτοιους κινδύνους. Βλέπω όμως τώρα τον τίτλο και σκέφτομαι:
1. Αυτό σίγουρα δεν υπάρχει, εκτός αν πρέπει να το φτιάξουμε.
2. Υπάρχει ουσιαστικό για όλα αυτά τα ρήματα; Τι μπορούμε να πούμε δηλαδή; Η συνεπαγωγή κινδύνων;
Χρειάζομαι ξεκούραση, χρειάζομαι ξεκούραση. Έστω και σε κατακόρυφο άξονα.
Ambrose
25-06-2008, 03:04 PM
Σύγκρινε λοιπόν, Νίκο, το παραπάνω με τον ορισμό τού ενέχω:
ενέχω : (λόγ., για λόγο, πράξη, γεγονός) έχω, εκτός από αυτό που φαίνεται ή δηλώνεται, και κτ. άλλο νοητό και συνήθ. κακό·
Αυτή είναι ίσως η ιδανική λέξη για την περίπτωση. Οι άλλες όμως αποκλείονται;