PDA

View Full Version : απεγνωσμένος / απελπισμένος

Alexandra
16-12-2010, 05:07 PM
Κάπου το έχω ξανασυζητήσει σίγουρα, αλλά δεν το βρίσκω*. Τελευταία πολύ συχνά ακούω και βλέπω γραμμένο "είμαι απεγνωσμένος". Οι δικές μου φτωχές γνώσεις λένε αυτό που λέει το ΛΚΝ, δηλαδή απεγνωσμένη ενέργεια, απεγνωσμένη προσπάθεια, όχι απεγνωσμένος άνθρωπος. Ο άνθρωπος βρίσκεται σε απόγνωση ή αλλιώς είναι απελπισμένος.

απεγνωσμένος -η -ο [apeγnozménos] E3 : για ενέργεια που γίνεται, συνήθ. χωρίς ελπίδα επιτυχίας, από κπ. που βρίσκεται σε απόγνωση: Έκανε απεγνωσμένες προσπάθειες. ~ αγώνας. H αντίστασή τους ήταν απεγνωσμένη. απεγνωσμένα EΠIPP. [λόγ. < ελνστ. ἀπεγνωσμένος μππ. του αρχ. ἀπογιγνώσκω]
απελπισμένος -η -ο [apelpizménos] E3 μππ. του απελπίζω : 1.που έχει χάσει κάθε ελπίδα, που βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας, που αισθάνεται απελπισία: Eίναι ~ με τις δουλειές του. Eίναι απελπισμένη από τις αταξίες του. 2. που είναι εκδήλωση απελπισμένου ανθρώπου: Έκανε μια τελευταία απελπισμένη προσπάθεια. απελπισμένα EΠIPP: Φώναζε / ικέτευε ~. [μππ. του απελπίζω]

*Το βρήκα τελικά πού έχει ξαναγίνει αυτή η συζήτηση: σ' ένα φόρουμ όπου συζητούν μερικοί χρήστες, που γιορτάζουν όλοι του Αγίου Banned, με τους ιδιοκτήτες του φόρουμ, που γιορτάζουν άλλες μέρες.

Costas
16-12-2010, 08:28 PM
http://www.youtube.com/watch?v=RL5tMT5g7OY
είναι γνωστότατη φράση της βυζαντινής υμνογραφίας.

Themis
17-12-2010, 12:37 AM
Για την τρέχουσα χρήση όμως συμφωνώ απολύτως με την Αλεξάνδρα.

Costas
17-12-2010, 09:13 AM
Κι εγώ συμφωνώ, απλώς υπαινίσσομαι ότι το θέμα είναι ανοιχτό, με την έννοια ότι οι σημασίες είναι ταυτόσημες και άρα είναι θέμα λεξιλογίου. Έχουμε δύο οικογένειες:

απελπισία, απελπίζομαι, απελπισμένος, άπελπις
και
απόγνωση, -------------, απεγνωσμένος

Είναι σαφές ότι η πρώτη κυριαρχεί, είναι πιο συχνή, τρέχουσα, 'λαϊκή'. Ως προς τις μετοχές, λέμε συνήθως 'είμαι απελπισμένος', 'έκανε απελπισμένες/απέλπιδες προσπάθειες', και έκανε 'απεγνωσμένες προσπάθειες'. Θεωρώ ότι το να επεκταθεί η χρήση και προς το 'είμαι απεγνωσμένος' είναι πιθανό και πάντως όχι αθέμιτο. Είναι καθαρά θέμα χρήσης, και η χρήση αλλάζει μέσα στο χρόνο.

AoratiMelani
17-12-2010, 02:38 PM
Θεωρώ ότι το να επεκταθεί η χρήση και προς το 'είμαι απεγνωσμένος' είναι πιθανό και πάντως όχι αθέμιτο. Είναι καθαρά θέμα χρήσης, και η χρήση αλλάζει μέσα στο χρόνο.+1, ακριβώς αυτό σκεφτόμουν.