PDA

View Full Version : four-track stereo

cythere
10-06-2008, 03:49 PM
Μήπως ξέρει κανείς τι είναι αυτό;
Λένε ότι η μουσική μιας ταινίας (παλιάς) ηχογραφήθηκε τότε σε υπερσύγχρονο στούντιο στη Γερμανία, σε four-track stereo.

The music was recorded in four-track stereo, at the time.

Ευχαριστώ για τη βοήθεια!

nickel
10-06-2008, 03:51 PM
Νομίζω ότι το λένε τετρακάναλο, αλλά μπορεί να πλανώμαι οικτρά, οπότε περίμενε κανέναν ειδικό.

nickel
10-06-2008, 03:54 PM
Και μάλλον πλανιέμαι οικτρά γιατί αυτό πρέπει να έχει σχέση με τέσσερις μπάντες.

Elsa
10-06-2008, 03:55 PM
Για δες εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Multitrack_recording

Έχω την εντύπωση οτι λέγεται τετρακάναλη ηχογράφηση, αλλά μη σε πάρω και στο λαιμό μου.

edit: πλανιέμαι παρέα με τον Nickel, άραγε; Άντε να πλανιέμαι και γω...

Elsa
10-06-2008, 04:01 PM
Μπα, καλά πρέπει να τα λέμε, αν και άσχετοι... :)
Κοίτα εδώ (http://www.musicorama.gr/eshop/product_info.php?products_id=2986&ref=pathfinder) που κάνει παραπομπή εδώ (http://www.korg.com/gear/info.asp?A_PROD_NO=D4):
Τετρακάναλο ψηφιακό recorder με 8 virtual tracks ανά κανάλι και δυνατότητα ταυτόχρονης ηχογράφησης 2 εξ'αυτών -> 4-Track digital recorder features 8 virtual tracks per track, for a total of 32 tracks.Two tracks of simultaneous recording.

cythere
10-06-2008, 04:12 PM
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, Έλσα και Νίκελ!
Θα γράψω "τετρακάναλη στερεοφωνική ηχογράφηση", ελπίζοντας να μην με λιντσάρει κανείς! :-)

stathis
10-06-2008, 04:18 PM
Νομίζω ότι το λένε τετρακάναλο, αλλά μπορεί να πλανώμαι οικτρά, οπότε περίμενε κανέναν ειδικό.Αν και ούτε εγώ είμαι ειδικός, νομίζω ότι δεν αεροπλανάσαι: track είναι το κανάλι.

Θυμάμαι κάτι παμπάλαιους τετρακάναλους δίσκους κλασικής μουσικής που είχε ο πατέρας μου (με ένα μεγάλο 4 φαρδύ-πλατύ στο εξώφυλλο), τους οποίους άκουγε στο εξίσου παμπάλαιο one-piece στερεοφωνικό με τέσσερα ηχεία. Αιχμή της τεχνολογίας πριν από 30 χρόνια...

nickel
10-06-2008, 04:27 PM
Λοιπόν, εγώ για καμιά τριανταριά χρόνια, άκουγα μουσική από μαγνητόφωνα με ταινίες που είχαν τέσσερις μπάντες ήχου, όπως λέει εδώ:

Quarter Track, also known as four-track stereo
Four tracks alternating directions: the 1st and 3rd track comprise "SIDE A" and the 2nd and 4th comprise "SIDE B." Tape stock is ¼" wide. Note: channel 1 = side A left; channel 2 = side B left; channel 3 = side A right; channel 4 = side B right.

Αυτό είναι, ας πούμε, στέρεο δύο κατευθύνσεων, αμφίδρομο στέρεο.

Διαβάζω επίσης:
Συγκεκριμένα ο Ι. Ξενάκης συνέθεσε τα έργα Διαμορφώσεις (1957, νεότερη έκδοση 1968) για μαγνητοταινία τεσσάρων καναλιών.

που δεν είναι το ίδιο πράγμα (τα εξηγεί καλά η Wiki). Και το τετρακάναλο με φοβίζει γιατί άλλο είναι το κανάλι ήχου της ταινίας (track) και άλλο το κανάλι ήχου στο four-channel stereo (quadrophonic). Στην ταινία τεσσάρων καναλιών μπορείς να γράψεις σε διαφορετικές φάσεις τα τέσσερα κανάλια και μετά να μετατρέψεις την ταινία σε απλό στέρεο 2 καναλιών. Μπερδεύτηκα εντελώς.

zephyrous
10-06-2008, 05:54 PM
Ο όρος είναι 100% τετρακάναλο. Λέμε (το Metal Hammer, δηλαδή, και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις) ότι το τάδε συγκρότημα έχει ηχογραφήσει σε τετρακάναλο, κ.λπ.