View Full Version : they love to hate
sarant
15-04-2010, 02:03 PM
Αμερικάνικος ιδιωματισμός που ίσως να είναι και σχετικά πρόσφατος (εικοσαετίας), αλλά αυτό μπορεί να είναι απλώς η εντύπωσή μου. Σημερινός τίτλος για την κίνηση των συντηρητικών στην Αμερική:
Tea party ending tour in capital it loves to hate
Πώς θα το αποδίδαμε; Υπόψιν: δεν το έχω να το μεταφράσω και δεν έχω και πρόταση, αλλά μου φάνηκε καλή ασκησούλα.
kapa18
15-04-2010, 02:06 PM
Όσες φορές το έχω συναντήσει το έχουν αποδώσει "λατρεύουμε να μισούμε".
Leximaniac
15-04-2010, 02:11 PM
Κι εγώ έτσι θα το έλεγα. Θα απέρριπτες μια τέτοια απόδοση;
drsiebenmal
15-04-2010, 02:20 PM
Θα πρότεινα όλο το φάσμα: Από «μας αρέσει να μισούμε» μέχρι «τρελαινόμαστε να μισούμε», ανάλογα με το συγκείμενο.
sarant
15-04-2010, 02:24 PM
Η απόδοση αυτή είναι η προφανής, αναρωτιέμαι όμως μήπως πιο μέσα, στο βάθος του μαγαζιού, υπάρχει τίποτε πιο εκλεκτό.
Leximaniac
15-04-2010, 02:32 PM
Θα πρότεινα όλο το φάσμα: Από «μας αρέσει να μισούμε» μέχρι «τρελαινόμαστε να μισούμε», ανάλογα με το συγκείμενο.
Ναι... ανάλογα το πάθος του μίσους ;)
nickel
15-04-2010, 02:44 PM
Εγώ πάλι αναρωτιέμαι ποια είναι ακριβώς η σχέση μας, η σχέση της σημερινής γλώσσας, με το «αγαπώ να».
Στο ΛΝΕΓ:
6. αισθάνομαι ευχαρίστηση, ικανοποίηση με (κάτι): αγαπά να κάνει ερωτήσεις και συχνά να ενοχλεί τους άλλους ΣΥΝ. μου αρέσει, με ευχαριστεί.
Στο ΛΚΝ:
(επέκτ.) συνηθίζω: O Σολωμός αγαπά να χωρίζει κάποτε το πρώτο ημιστίχιο.
Στον Γεωργακά:
1.(c)take pleasure in, like to, w. να + subj (syn μου αρέσει να) αγαπάει να παίζη, αγαπάει να πειράζη | αγαπούν να βρίσκουν σφάλματα και σε καλά έργα they take pleasure in finding faults even in good works | poem… αγάπαε να σκορπίση / ρόδα σε κάθε πρόσωπο, σε κάθε μάτι αχτίνες (Markoras) | ο πονηρός υπενωματάρχης αγαπούσε να περνάη για μυστικοσύμβουλος του γιατρού (Nirvanas) | δεν έκανε γούστο τις ερεθιστικές ιστορίες που αγαπούν να πιπιλίζουν οι φαντάροι (Myriv) | ο καλλιτέχνης… είναι ο τύπος του ανθρώπου που αγαπά να δείχνεται (Papanoutsos) | δεν αγαπώ να με φιλής μπροστά σε ξένους (Rotas).
Στο Altavista:
λατρεύουμε να μισούμε 364
αγαπάμε να μισούμε 359
αγαπούμε να μισούμε 93!
μας αρέσει να μισούμε 5
Zazula
15-04-2010, 02:48 PM
Η απόδοση αυτή είναι η προφανής, αναρωτιέμαι όμως μήπως πιο μέσα, στο βάθος του μαγαζιού, υπάρχει τίποτε πιο εκλεκτό.
αρέσκονται να απεχθάνονται
χαίρονται να αποδοκιμάζουν
αντλούν ευχαρίστηση από το να κατακεραυνώνουν
(ενν. μεταξύ να και ρήματος η προσ. αντων.)
Ambrose
15-04-2010, 02:55 PM
Όσες φορές το έχω συναντήσει το έχουν αποδώσει "λατρεύουμε να μισούμε".
Κι εγώ έτσι θα το έλεγα και δεν μού ακούγεται καθόλου άσχημα.