PDA

View Full Version : Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11

Alexandra
17-11-2012, 05:05 PM
Το κόστος δεν είναι μόνο για τα ειδοποιητήρια, αλλά και για τα σήματα που έδιναν για να κολλήσεις.

Α, εντάξει, το είδες -- κατόπιν εορτής :)

nickel
17-11-2012, 05:08 PM
Μα γιατί δόθηκε η εντύπωση ότι χάρηκα για το ποσό, τη σταγόνα στον ωκεανό; Η ευχή ήταν για χίλια μύρια τέτοια. Γιατί μόνο οι πολλές τέτοιες άχαρες λεπτομέρειες θα μας δώσουν προκοπή, όχι οι είκοσι απεργίες και οι τριάντα πορείες. Και συγγνώμη δηλαδή που το λέω.

SBE
17-11-2012, 05:21 PM
Μάλλον εγώ χάρηκα με την τεχνολογική πρόοδο που τελικά δεν ήταν και τόσο μεγάλη, είμαι τεχνοφασίστρια :-)

Zazula
17-11-2012, 05:29 PM
Αν υποθέσουμε ότι φορολογούμενο όχημα έχει ένας στους δύο Έλληνες*, τότε έχουμε χοντρικά 5 εκ. στην Ελλάδα, που σημαίνει πέντε εκατομμύρια ειδοποιητήρια, επί το κόστος του χαρτιού, της εκτύπωσης, της εμφακέλλωσης κλπ.
Σηματάκι παίρνουν (έπαιρναν) όλα τα κυκλοφορούντα οχήματα, ανεξαρτήτως φορολογικής ή άλλης αντιμετώπισης (δηλ. σηματάκι είχαν και οι υπόχρεοι μηδενικών τελών): ΙΧΕ, ΔΧΕ, ΦΙΧ, ΦΔΧ, δίκυκλα κλπ. Το σύνολο των κυκλοφορούντων οχημάτων στην Ελλάδα κατά το 2010 (μέχρι τότε που έχω στοιχεία, δηλαδή — http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/General/ELLAS_IN_NUMBERS_GR.pdf, σελ. 23) ανερχόταν σε 8.062.085.

SBE
17-11-2012, 05:32 PM
Οπότε με τα νεά στοιχεία του κου Ζαζ, το κόστος ανέρχεται χοντρικά σε δέκα ευρώ ανά σήμα.

Αν ήταν αυτό ερώτηση σε συνέντευξη για δουλειά, που κάνουν τέτοιες ερωτήσεις, θα θεωρούσαν ότι την έχω απαντήσει σωστά.

Zazula
17-11-2012, 07:19 PM
Εντωμεταξύ συνεχίζεται η τάση να θεωρείται πως η αντιμετώπισή μας από τους ξένους είναι απόδειξη προβληματικού ίματζ:

http://www.youtube.com/watch?v=ehsxIjeRaME
Βέβαια, είναι αλήθεια πως μαζί με τα ξερά καίγονται τώρα και τα χλωρά. Αλλά όχι πως δεν υπήρχαν / υπάρχουν καθόλου ξερά...

SBE
17-11-2012, 07:26 PM
To προβληματικό ίματζ το είχαμε πάντα. Απλώς δεν ήμασταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Elsa
18-11-2012, 11:19 PM
Α, πολύ το ζήλεψα αυτό το βίδεο (την ιδέα, την εκτέλεση αλλά και την ουσία) των Πορτογάλων!
Αντιγράφω από το fb, όπου και το είδα, τον σχετικό σχολιασμό:
"Πρόκειται για το βίντεο, του οποίου την προβολή εμπόδισε η γερμανική κυβέρνηση ως "πολιτικά επιζήμιου", με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθεί ο εμπνευστής και υπεύθυνος για το βίντεο Marcelo Rebelo de Sousa, πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών και τέως υπουργός στην Πορτογαλία στην Γερμανική Πρεσβεία στη Λισαβόνα , δηλώνοντας, πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω και πως είναι αποφασισμένος να δείξει το βίντεο στο γερμανικό λαό, στον οποίο και απευθύνεται."


http://youtu.be/moej2V1a5SU

nickel
19-11-2012, 01:54 AM
Πολύ πιο νηφάλιο από πολλά δικά μας που έχω δει. Και είναι και στα γερμανικά, στη γλώσσα του παραλήπτη. Αλλά αναρωτιέμαι πώς εμποδίστηκε η προβολή του. Εδώ δεν μπορούσαν να εμποδίσουν οι μουσουλμάνοι το βίντεο για το οποίο σκοτώθηκαν άνθρωποι. Εννοεί την προβολή στη γερμανική τηλεόραση;

SBE
19-11-2012, 02:09 AM
Ενδιαφέρον και όντως νηφάλιο.
Αλλά όσο το έβλεπα σκεφτόμον συζήτηση που είχα προχτές σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, κατά την οποία είπαν οι συνομιλητές μου: η ΕΕ δεν είναι αλληλεγγύη, η ΕΕ είναι τρεις χώρες που κυβερνάνε όλες τις άλλες, κι οι υπόλοιποι κάνουμε ό,τι μας λένε και η Πορτογαλία δε λέει τίποτα γιατί είναι μια ασήμαντη χώρα στην άκρη της Ευρώπης, ενώ η Ελλάδα φωνάζει γιατί είναι πιο σημαντική γεωγραφικά και μας ανέχονται, ενώ η Ιρλανδία είπε κι ευχαριστώ γιατί η Ιρλανδία είναι ένα τίποτα, κι εμείς είμαστε σαν τη μαφία, κι ο μόνος τρόπος να εξουδετερώσεις τη μαφία είναι να την πνίξεις και το ξέρουν κι οι άλλοι αυτό γι'αυτό μας φέρονται έτσι και καλά μας κάνουν γιατί μας αξίζει κλπ κλπ.

Έχει πολλά που διαφωνώ το παραπάνω, αλλά το παραθέτω για να υπάρχει. Γιατί δε νομίζω ότι έπεσα στην περίπτωση, σίγουρα πολλοί σκέφτονται έτσι.

Costas
20-11-2012, 02:58 PM
Απάντηση σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ
Στα 8,5 δισ. ευρώ το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4769005) (τα Νέα)

SBE
20-11-2012, 04:20 PM
Για να έχουμε καλύτερη εικόνα, κι επειδή δεν το αναφέρει το άρθρο, πόσο έλεγαν ότι ήταν το κόστος τα κατά καιρούς δημοσιέυματα; Είναι κοντά ή όχι; Γιατί είχα ακούσει διάφορα νούμερα, που ίσως είχαν βγει απο το πουθενά, που έλεγαν για 20-30 δις κλπ.
Και βεβαίως αυτό το ποσό, τα 8.5 δις είχε ανακοινωθεί επίσημα ως κόστος το Νοέμβριο του 2004, μετά τον τελικό απολογισμό, οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναρωτάει, αφού όσες φορές και να ρωτήσει η απάντηση η ίδια θα είναι. Προφανώς στη Βουλή όλοι έχουν χρόνο να συζητάνε συνεχώς τα ιδια.

Elsa
21-11-2012, 01:09 AM
Στο φορολογικό "απόσπασμα" τα μπλοκάκια του ιδιωτικού τομέα (http://www.capital.gr/tax/news_tax.asp?id=1667906)
"Οι διατάξεις στο προσχέδιο προβλέπουν ότι θα γλιτώσουν από τη φορολόγηση με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και θα φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων (στην οποία εισοδήματα έως και 9.000 ευρώ ετησίως είναι λόγω μόνιμης επιστροφής φόρου 1.950 ευρώ αφορολόγητα) οι “ελεύθεροι επαγγελματίες” οι οποίοι πληρούν “αθροιστικά” τις δυο παρακάτω προϋποθέσεις:

- Παρέχει τις υπηρεσίες του με βάση έγγραφη σύμβαση που έχει συνάψει με φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δηλαδή με τον ουσιαστικό εργοδότη τους.

- Παρέχει υπηρεσίες έως και σε τρεις εργοδότες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή και σε περισσότερους από τρεις εργοδότες εφόσον στην περίπτωση αυτή το 75% των ακαθαρίστων εσόδων του προέρχεται μόνο από έναν εκ των εργοδοτών αυτών. Για παράδειγμα, αν ένας εργαζόμενος με μπλοκάκι έχει δέκα “πελάτες” και συνολικό ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει το εισόδημά του από έναν από τους πελάτες του να είναι τουλάχιστον 7.500 ευρώ.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις εντοπίζονται κυρίως στους συμβασιούχους του δημοσίου τομέα. Συγκεκριμένα, συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου υπογράφουν κατά κύριο λόγο οι φορείς του δημοσίου τομέα (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΑΕΙ κα) ενώ είναι δυσεύρετες στον ιδιωτικό τομέα καθώς οι εργοδότες συνήθως αποφεύγουν την υπογραφή οποιαδήποτε σύμβασης η οποία μπορεί να τους δημιουργήσει δεσμεύσεις και νομικά προβλήματα διεκδικήσεων από τους συμβασιούχους τους."
Πηγή:www.capital.gr

rogne
22-11-2012, 10:48 PM
Στο φορολογικό "απόσπασμα" τα μπλοκάκια του ιδιωτικού τομέα (http://www.capital.gr/tax/news_tax.asp?id=1667906)...

Μια απάντηση: http://mplokakides.blogspot.gr/

Hellegennes
22-11-2012, 11:12 PM
Μόνο μια δωρεάν μετακίνηση μετ' επιστροφής θα δικαιούνται στο εξής οι στρατεύσιμοι κατά τη διάρκεια της θητείας τους, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Η μετακίνηση των στρατευμένων θα γίνεται μόνο με λεωφορεία, τρένα και πλοία και σε καμία περίπτωση με αεροπλάνο.
Μέχρι πρότινος, οι στρατιώτες θητείας δικαιούνταν τρεις δωρεάν μετακινήσεις μετ’ επιστροφής.
[Εμένα μου είπαν πως μέχρι πρότινος δικαιούνταν τέσσερις: δύο με καράβι και δύο με αεροπλάνο]

Εξαρτάται μέχρι πόσο πρότινος. Υπηρέτησα το 2003-2004, αλλά δεν θυμάμαι να υπήρχε δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης με αεροπλάνο. Μπορεί βέβαια να θυμάμαι και λάθος.

Hellegennes
22-11-2012, 11:27 PM
Για να έχουμε καλύτερη εικόνα, κι επειδή δεν το αναφέρει το άρθρο, πόσο έλεγαν ότι ήταν το κόστος τα κατά καιρούς δημοσιέυματα; Είναι κοντά ή όχι; Γιατί είχα ακούσει διάφορα νούμερα, που ίσως είχαν βγει απο το πουθενά, που έλεγαν για 20-30 δις κλπ.
Και βεβαίως αυτό το ποσό, τα 8.5 δις είχε ανακοινωθεί επίσημα ως κόστος το Νοέμβριο του 2004, μετά τον τελικό απολογισμό, οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναρωτάει, αφού όσες φορές και να ρωτήσει η απάντηση η ίδια θα είναι.

Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει -ματαίως- να πάρει απάντηση στο πόσα δαπανήθηκαν εξαιτίας των αγώνων και όχι πόσα συμπεριλήφθηκαν στον απολογισμό. Βέβαια δεν ξέρω ποιο είναι αυτό το ποσό, αλλά ο "ΣΥΡΙΖΑ" αντί να ρωτάει θα μπορούσε να κάτσει να διαβάσει τους προϋπολογισμούς των σχετικών ετών και να πάρει μόνος του την απάντηση. Με λίγη μελέτη βρίσκεται το ποσό.

nickel
22-11-2012, 11:34 PM
Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει -ματαίως- να πάρει απάντηση στο πόσα δαπανήθηκαν εξαιτίας των αγώνων και όχι πόσα συμπεριλήφθηκαν στον απολογισμό. Βέβαια δεν ξέρω ποιο είναι αυτό το ποσό, αλλά ο "ΣΥΡΙΖΑ" αντί να ρωτάει θα μπορούσε να κάτσει να διαβάσει τους προϋπολογισμούς των σχετικών ετών και να πάρει μόνος του την απάντηση. Με λίγη μελέτη βρίσκεται το ποσό.

Τους προϋπολογισμούς; Ξέρουμε τι έχει γίνει στα οικονομικά της χώρας διαβάζοντας τους προϋπολογισμούς; Μιλάμε για την ίδια χώρα;
Και τι βάζουμε στο «εξαιτίας των αγώνων»; Θα βάλουμε τα έργα «μακράς πνοής» μαζί με τα έργα που ήταν άχρηστα τον Οκτώβριο του 2004;

Hellegennes
22-11-2012, 11:43 PM
Ε, πάνω κάτω ο προϋπολογισμός μπορεί να σου πει πού πήγαν τα χρήματα. Δεν ξέρω τι είδους πρόσβαση σε αναλυτικές καταστάσεις απολογισμών έχει η αντιπολίτευση. Το τι βάζουμε στο "εξαιτίας των αγώνων" παίρνει πολύ νερό και δεν είμαι στην πολιτική ή οικονομική θέση για να το συζητήσω. Αφήνω τους ειδικούς να το βρουν, εγώ δηλώνω άγνοια. Υποψιάζομαι όμως ότι μιλάμε για έργα χαμηλής προτεραιότητας -ίσως και χρησιμότητας- που δεν θα κάναμε χωρίς τους αγώνες και δεν περιλαμβάνονται στον απολογισμό. Το πού θα τραβηχτεί η γραμμή το αφήνω επίσης στους ειδικούς.

Palavra
23-11-2012, 02:17 PM
Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας επιστρέφει στην Αργεντινή (http://www.lifo.gr/now/world/19532). Ζοφερή εικόνα για μια χρεοκοπημένη χώρα.

rogne
23-11-2012, 02:48 PM
Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας επιστρέφει στην Αργεντινή (http://www.lifo.gr/now/world/19532). Ζοφερή εικόνα για μια χρεοκοπημένη χώρα.

Το λιγότερο παραπλανητικός ο τίτλος του άρθρου. Ούτε "εφιάλτης" ούτε ακριβώς "χρεοκοπία" είναι αυτό που γίνεται. Σκληρό πόκερ παίζεται μεταξύ Αργεντινής και "γυπών". Έχει και εντυπωσιακές κινήσεις η παρτίδα (όπως αυτή η ακινητοποίηση του πολεμικού πλοίου), αλλά είναι ακόμα νωρίς για να προκαταλάβει κανείς τον ζόφο.

nickel
23-11-2012, 02:54 PM
Είναι σαν την περίπτωση του μεγάλου ομολόγου που πληρώσαμε εμείς λίγο πριν από τις εκλογές και που βρισκόταν στα χέρια γύπα. Ανήκει στα θέματα που αξίζουν μελέτη σε βάθος.

Palavra
23-11-2012, 02:55 PM
Εγώ όπως έγραψα και στο ορολογικό νήμα (http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?12532-vulture-funds), δεν ήξερα τι είναι αυτοί οι γύπες που αναφέρει το άρθρο. Έμαθα λοιπόν ότι υπάρχουν όχι άνθρωποι, αλλά εταιρείες που ποντάρουν στη χρεοκοπία μιας χώρας με σκοπό να αποκομίσουν κέρδος. Η χώρα από την άλλη, αν δεν καταφέρει να δικαιωθεί δικαστικά, μπορεί φαντάζομαι να μην πληρώσει, αυτό ωστόσο θα την απομονώσει - οπότε πάλι καλά που η Αργεντινή έχει και μια κάποια εξαγωγική δραστηριότητα. Σκεφτόμουν μετά ότι ανάλογο πόκερ παίζεται και με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου αυτή τη στιγμή και από όσο γνωρίζω, η Ελλάδα για παράδειγμα δεν έχει δυνατότητα αυτοσυντήρησης, αφού ζει από τις εισαγωγές. Δεν μιλάω για φάρμακα και τέτοια, μιλάω για τρόφιμα.

Έτσι όπως το βλέπω, το μέλλον έχει και ζοφερές εικόνες λοιπόν. Ελπίζω μόνο να μην τις ζήσουμε.

bernardina
23-11-2012, 03:00 PM
Ένα ελαφρώς αναλυτικότερο άρθρο (http://www.capital.gr/News.asp?id=1673285) δίνει κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

rogne
23-11-2012, 03:36 PM
Είναι σαν την περίπτωση του μεγάλου ομολόγου που πληρώσαμε εμείς λίγο πριν από τις εκλογές και που βρισκόταν στα χέρια γύπα. Ανήκει στα θέματα που αξίζουν μελέτη σε βάθος.

435 εκατομμύρια ευρώ ήταν αυτό το ομόλογο, θυμίζω, και πληρώθηκε, λίγο μετά τις εκλογές του Μαΐου, με πρωτοβουλία Παπαδήμου, διαφωνία Βενιζέλου και τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς (από Σαμαρά μέχρι Παπαρήγα, μηδενός εξαιρουμένου) να νίβουν τα χέρια τους. Θυμίζω επίσης το διεθνές μπάχαλο που είχε προκληθεί τότε [να το πληρώσουμε; να μην το πληρώσουμε;], με τον Γιούνκερ να υπόσχεται "κατ' αρχήν" στήριξη για τη μη πληρωμή του, την υπόσχεση να μένει στα χαρτιά κατόπιν ισχυρών γερμανικών πιέσεων και διάφορα όρνεα να πανηγυρίζουν στο τέλος. Έκτοτε πληρώνουμε, νομίζω, όλα τα ακούρευτα ομολόγα τέτοιου τύπου χωρίς μα-μου.

Να προσθέσω κι ένα ακόμα σχόλιο. Όταν διάφορα ΜΜΕ επικαλούνται σήμερα τη "νέα επικείμενη χρεοκοπία" της Αργεντινής, το μήνυμα είναι σχετικά προφανές και σκανδαλωδώς απλό: "να τι παθαίνει όποιος το παίζει νταής και δεν κάνει ό,τι του λένε: τον τρώνε οι γύπες". Τα πράγματα φυσικά είναι πολύ πιο περίπλοκα.

nickel
23-11-2012, 03:47 PM
Τα πράγματα φυσικά είναι πολύ πιο περίπλοκα.
Ακριβώς. Θα έλεγα ότι η ιστορία έχει συναρπαστικές λεπτομέρειες αν δεν πληρωνόταν το ομόλογο από την τσέπη μας.

rogne
23-11-2012, 04:24 PM
Ακριβώς. Θα έλεγα ότι η ιστορία έχει συναρπαστικές λεπτομέρειες αν δεν πληρωνόταν το ομόλογο από την τσέπη μας.

Και εννοείς, φαντάζομαι, ότι θα έπεφτε ο ουρανός στο κεφάλι μας; Μπορεί, μπορεί και όχι. Πάντα η ίδια ιστορία είναι με αυτές τις "καταστροφές" που αποφεύχθηκαν τελευταία στιγμή.

Αναρωτιέμαι τι συζητιέται στην Αργεντινή τέτοια ώρα...

bernardina
23-11-2012, 04:29 PM
Το κακό (ή το καλό ; ) είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστώσουμε τι θα γινόταν αν δεν αποφεύγονταν την τελευταία στιγμή αυτές οι καταστροφές (με ή χωρίς εισαγωγικά).
Κι εγώ αναρωτιέμαι τι συζητιέται στην Αργεντινή τέτοια ώρα.
Πάντως το ότι εμείς έχουμε ακόμα την πολυτελή δυνατότητα να συζητάμε είναι παρηγορητικό. Ως ένα βαθμό.

nickel
23-11-2012, 04:34 PM
Ακριβώς. Θα έλεγα ότι η ιστορία έχει συναρπαστικές λεπτομέρειες αν δεν πληρωνόταν το ομόλογο από την τσέπη μας.
Να το αναδιατυπώσω, για να μην παρερμηνεύομαι. Η ιστορία έχει συναρπαστικές λεπτομέρειες. Θα τις θεωρούσα ακόμα πιο συναρπαστικές αν δεν ήξερα ότι το ομόλογο το πληρώσαμε από την τσέπη μας για να χαίρεται κάποιος έξυπνος τύπος που ξέρει να εκμεταλλεύεται το καπιταλιστικό σύστημα και γελάει τώρα εις βάρος μας ανάβοντας πούρα με δολάρια στο γιοτ του στα Καϊμάν ή κάπου εκεί.


Προσοχή βέβαια στα τερτίπια της γλώσσας: Η πρώτη πρόταση έλεγε «Θα έλεγα ... αν δεν πληρωνόταν». Δεν έλεγε: «θα είχε συναρπαστικές λεπτομέρειες αν δεν πληρωνόταν».

drsiebenmal
23-11-2012, 04:57 PM
[...]αν δεν ήξερα ότι το ομόλογο το πληρώσαμε από την τσέπη μας για να χαίρεται κάποιος έξυπνος τύπος που ξέρει να εκμεταλλεύεται το καπιταλιστικό σύστημα και γελάει τώρα εις βάρος μας ανάβοντας πούρα με δολάρια στο γιοτ του στα Καϊμάν ή κάπου εκεί.[...]Μια παρένθεση. Ο συγκεκριμένος τύπος (που δεν ξέρουμε από πότε είχε αγοράσει το συγκεκριμένο ομόλογο, δηλαδή προ κρίσης ή μετά, για να τον κατατάξουμε αντιστρόφως ανάλογα στους αξιόπτυστους ακριδοκαπιταλιστές ή στους αφελείς μανατζαραίους φινλανδικών συνταξιοδοτικών ταμείων), είχε αγοράσει ομόλογα του ελληνικού κράτους. Κάποιος (αν όχι αυτός, κάποιος προηγούμενός του) είχε δανείσει το ελληνικό κράτος (για να πληρώσει υποβρύχια, μισθούς, μίζες, φάρμακα κ.λπ.) και αποφάσισε να ρισκάρει για να εισπράξει όλο το κεφάλαιό του και τον συμφωνημένο τόκο.

Δηλαδή, εντάξει. Είμαστε μπαταξήδες (για να είμαι σαφής: εννοώ ως ελληνικό κράτος) με περικεφαλαία (και ένα εκατομμύριο σοβαρές και ασόβαρες δικαιολογίες), αλλά ο τύπος που περίμενε μέχρι τέλος (ενδεχομένως και έχοντας εμπιστοσύνη ότι θα δικαιωθεί δικαστικά επικαλούμενος ότι πίστεψε το ελληνικό κράτος και όχι κάποιον εσμό τζαμπατζήδων) αντί να φοβηθεί και να ρευστοποιήσει στο 23%, δεν είναι ο κακός της ιστορίας. Για να μην ξεχνιόμαστε και να μην μπερδευόμαστε κιόλας.

nickel
23-11-2012, 05:53 PM
Σου λέω ότι υπάρχουν συναρπαστικές λεπτομέρειες αλλά δεν προλαβαίνω να τις γράψω τώρα χωρίς να κάνω λάθη στις λεπτομέρειες. Πάντως δεν ήταν τύπος που περίμενε. Τα πήρε κι αυτός τα ομόλογα στη φτήνια. Στα υπόλοιπα έχεις δίκιο. Αν δεν ήμασταν χρεοκοπημένο κράτος, ήταν δανεικά που θα έπρεπε να ξεπληρώσουμε στους αρχικούς δανειστές.

rogne
23-11-2012, 05:54 PM
Δόκτορα, τα vulture funds για τα οποία συζητάμε εδώ είναι εντελώς τελείως βέβαιο ότι είναι αυτό που λέει το όνομά τους: δεν είναι ούτε τα καημένα τα φινλανδικά (ή τα ελληνικά, παρομοίως για να μην ξεχνιόμαστε) ταμεία ούτε οι αφελείς μανατζαραίοι τους. Όλοι οι καημένοι και οι αφελείς αυτής της ιστορίας "κουρεύτηκαν" θέλανε-δε θέλανε. Όσοι δεν "κουρεύτηκαν" είναι οι αληθινοί παίχτες στο τραπέζι. Και απέναντι σε αυτούς δεν παίρνεις την πόζα του ενοχικού "μπαταξή": παίζεις.

Μιλάμε για παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό βαρέων βαρών, όχι για σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης σε κάνα χωριό. Μη θεωρούμε δηλαδή ότι επειδή ο λόγος είναι περί " δημόσιου χρέους" έτσι αφηρημένα, η σωστή εμπειρική αναλογία είναι τα χρέη που όλοι ξέρουμε απ' την καθημερινότητά μας. Εδώ πρόκειται για πυρηνικό όπλο άσκησης δημοσιονομικής (γεω)πολιτικής, και τελικά (αλλά αυτό είναι μόνο η δική μου γνώμη) για το κορυφαίο, προς το παρόν, εργαλείο της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης παγκοσμίως.

Edit: nickel, συγγνώμη για την παρανόηση νωρίτερα, όντως δεν κατάλαβα σωστά τη διατύπωσή σου.

drsiebenmal
23-11-2012, 06:15 PM
Και απέναντι σε αυτούς δεν παίρνεις την πόζα του ενοχικού "μπαταξή": παίζεις.Όπως θα έχεις ίσως καταλάβει, είμαι σκακιστής. Και ένας σκακιστής μαθαίνει να αναλύει αντικειμενικά τη θέση που έχει μπροστά του (πράγμα που, στη δεδομένη περίπτωση, σημαίνει ότι δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις εξίσου καλά με όσους, π.χ. πρωθυπουργούς, κεντρικοτραπεζίτες κ.ά. τέτοια ζωάκια έχουν πολύ περισσότερα στοιχεία και γνώσεις από εμένα) και να σχεδιάζει όσο περισσότερες κινήσεις πιο μπροστά μπορεί. Για παράδειγμα (ενδεικτικά και σχετικά το αναφέρω, και μόνο) αν ο στρατηγικός στόχος μου είναι να οδηγήσω τα πράγματα σε μια κατάσταση όπου θα αναγκαστούν κάποιοι να μου κόψουν δισεκατομμύρια χρέους, πόσο χρήσιμο είναι να υπάρχει π.χ. μια καταδικαστική απόφαση από έναν υπέργηρο Νεοϋορκέζο δικαστή που λέει ότι αυτό είναι παράνομο επειδή ο τάδε πτωματοφάγος ήθελε να μου πάρει 400 εκατομμύρια;


Μιλάμε για παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό βαρέων βαρών, όχι για σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης σε κάνα χωριό. Μη θεωρούμε δηλαδή ότι επειδή ο λόγος είναι περί " δημόσιου χρέους" έτσι αφηρημένα, η σωστή εμπειρική αναλογία είναι τα χρέη που όλοι ξέρουμε απ' την καθημερινότητά μας. Εδώ πρόκειται για πυρηνικό όπλο άσκησης δημοσιονομικής (γεω)πολιτικής, και τελικά (αλλά αυτό είναι μόνο η δική μου γνώμη) για το κορυφαίο, προς το παρόν, εργαλείο της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης παγκοσμίως.Δεν θα διαφωνήσω ούτε στο θεωρητικό μέρος, ούτε στα στοιχεία που επικαλείσαι, αλλά ως προς το πρακτικό αποτέλεσμα, ας θυμηθούμε λίγο ότι το Βιετνάμ υπήρξε μεν ο τάφος του κανόνα του χρυσού, αλλά πέρα από μια δεκαετία πληθωρισμού (με την επιβάρυνση μάλιστα του πετρελαϊκού εμπάργκο της δεκαετίας του 1970), ο καπιταλισμός επέστρεψε αγριότερος από ποτέ...

Costas
23-11-2012, 09:03 PM
Πρόσεξα διαβάζοντας τα δύο άρθρα ότι η του πρώτου άρθρου μπλοκαρισμένη σε κάποιο λιμάνι ύστερα από αίτημα των γυπών/όρνιων (γυποκεφάλαια ή ορνεοκεφάλαια τα vulture funds;) "ναυαρχίδα του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής" (!!!) έγινε στο δεύτερο άρθρο "εκπαιδευτικό σκάφος του ναυτικού"...

Irini
24-11-2012, 11:10 AM
Όλοι εδώ πέρα ασχολείστε με σαχλαμάρες. Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και αν συμφωνείτε ή όχι είναι δευτερεύον. Κι οι απόψεις της ΧΑ δευτερεύουσες είναι αλλά είπα να μην διπλοποστάρω. Ιδού τα σημαντικά:

"Ο κ. Ι. Αμοιρίδης (πασοκογενής διευθυντής της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ) εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως για πολιτικούς λόγους, αλλά για... ενδυματολογικούς: «Ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται στη Βουλή σαν να πηγαίνουν στο γήπεδο. Αλλος με το πουκάμισο έξω, άλλος χωρίς πουκάμισο, μόνο με το φανελάκι, άλλος με μπουφάν... Δεν είναι εικόνα αυτή για το ελληνικό κοινοβούλιο. Παρακολούθησα συνεδριάσεις της Βουλής των Λόρδων και έμεινα ενθουσιασμένος από την ενδυματολογική αξιοπρέπεια των βρετανών βουλευτών», έλεγε ο βουλευτής. Αλλά τα έβαλε και με τους χρυσαυγίτες για τον αντίθετο ακριβώς λόγο: «Εχουν γίνει καθεστωτικοί, έβαλαν κοστουμάκια, ξύρισαν τα μούσια, εξαφάνισαν τα τατουάζ, κυκλοφορούν με βουλευτικά αυτοκίνητα και έγιναν αστικοί βουλευτές» έλεγε."

Βηματοδότης (http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=485393)

Palavra
24-11-2012, 12:46 PM
Τώρα μου θύμισες που όταν είχε διορίσει ο Γιωργάκης την Μπιρμπίλη (που τη θεωρώ την καλύτερη Υπουργό Περιβάλλοντος που έχει περάσει από τη θέση), ασχολιούνταν όλοι με το ότι φοράει όλο τζιν και είναι και ανύπαντρη μητέρα...

Hellegennes
24-11-2012, 02:26 PM
Ζητήματα ουσίας, όχι αστεία. Έτσι εξηγείται γιατί δεν μας παίρνουν σοβαρά οι Ευρωπαίοι ομόλογοι. Είναι που οι συριζαίοι πηγαίνουν στην βουλή αξύριστοι, με σορτσάκι και σαγιονάρες.

Costas
30-11-2012, 01:15 PM
Από το σημερινό άρθρο (http://www.nytimes.com/2012/11/30/opinion/krugman-class-wars-of-2012.html?nl=todaysheadlines&emc=edit_th_20121130) του Paul Krugman στη ΝΥΤ:

Consider, as a prime example, the push to raise the retirement age, the age of eligibility for Medicare, or both. This is only reasonable, we’re told — after all, life expectancy has risen, so shouldn’t we all retire later? In reality, however, it would be a hugely regressive policy change, imposing severe burdens on lower- and middle-income Americans while barely affecting the wealthy. Why? First of all, the increase in life expectancy is concentrated among the affluent; why should janitors have to retire later because lawyers are living longer? Second, both Social Security and Medicare are much more important, relative to income, to less-affluent Americans, so delaying their availability would be a far more severe hit to ordinary families than to the top 1 percent.

Hellegennes
30-11-2012, 01:59 PM
Όταν σχεδιάστηκαν τα τωρινά συστήματα συνταξιοδότησης, το προσδόκιμο ήταν πολύ μα πολύ μικρότερο (ως και 30 χρόνια λιγότερο σε κάποιες χώρες, περίπου μέχρι τον Β΄ΠΠ). Υπάρχει μια διαφορά βάσει εισοδήματος, αλλά η αύξηση του προσδόκιμου ήταν πολύ πιο απότομη.

Costas
30-11-2012, 02:38 PM
Βέβαια, δεν ξέρω ποιο είναι το όριο ηλικίας στις ΗΠΑ.

Τα καθέκαστα της αθώωσης (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_30/11/2012_503374) των κατηγορουμένων για τον προπηλακισμό του Γερμανού προξένου είναι άραγε έτσι όπως τα περιγράφει ο Μανδραβέλης; (Καθημερινή)

bernardina
30-11-2012, 02:44 PM
Τα καθέκαστα της αθώωσης (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_30/11/2012_503374) των κατηγορουμένων για τον προπηλακισμό του Γερμανού προξένου είναι άραγε έτσι όπως τα περιγράφει ο Μανδραβέλης; (Καθημερινή)

Έτσι φαίνεται (http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22851:athooi-oi-treis-gia-ton-propilakismo-toy-germanoy-proksenoy&catid=3:society&Itemid=41)

nickel
30-11-2012, 02:52 PM
Τα καθέκαστα της αθώωσης (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_30/11/2012_503374) των κατηγορουμένων για τον προπηλακισμό του Γερμανού προξένου είναι άραγε έτσι όπως τα περιγράφει ο Μανδραβέλης; (Καθημερινή)
Η περιγραφή δεν είναι του Μανδραβέλη, αλλά του Έθνους:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63745574

Σύμφωνα με το Έθνος, ο πρόεδρος του δικαστηρίου «αθώωσε τους κατηγορουμένους για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης με το σκεπτικό ότι η επίθεση εκδηλώθηκε προσωπικά σε συγκεκριμένο άτομο και όχι μαζικά».

Νομίζω ότι, αντί για τέτοιους γλωσσικούς και νομικούς ακροβατισμούς, οι δικαστές θα πρέπει να ασκηθούν στην έκδοση πολιτικών αποφάσεων: «Αφού ταλαιπωρείτε τόσο τους Έλληνες πολίτες, και λίγα σας κάνουν».

(Ναι, ειρωνικά το λέω...)

drsiebenmal
30-11-2012, 02:55 PM
Αλλά να μην ξεχνιόμαστε: στο δικαιικό μας σύστημα, οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων οργάνων δεν δημιουργούν τετελεσμένα· ο απέναντι δικαστής μπορεί να αποφασίσει τα ακριβώς αντίθετα (δικαι αιτιολογώντας τα, πάντα, με εύλογο τρόπο).

Costas
30-11-2012, 03:01 PM
Εμένα μ' άρεσε αυτό: Για το αδίκημα της παράνομης βίας έκρινε ότι δεν αποτράπηκε η είσοδος του προξένου στη ΔΕΘ, ενώ γι' αυτό της απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης αποφάνθηκε ότι δεν φαίνονται τα αντικείμενα που πετάχτηκαν και αν μπορούσαν να προκαλέσουν επικίνδυνη βλάβη.
Με τέτοια σουρεαλιστικά έστελναν τον κόσμο στις φυλακές και στα ξερονήσια, τότε... Όταν αύριο δικαστές (μπορεί και ο ίδιος) πουν κάτι ανάλογο για κανέναν κατηγορούμενο Χρυσαυγίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τσιρίζει. (μόλις απέδειξα ότι το /s/ και το /ts/ είναι ξεχωριστά φωνήματα :) )

Palavra
30-11-2012, 03:14 PM
Όταν αύριο δικαστές (μπορεί και ο ίδιος) πουν κάτι ανάλογο για κανέναν κατηγορούμενο Χρυσαυγίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τσιρίζει. (μόλις απέδειξα ότι το /s/ και το /ts/ είναι ξεχωριστά φωνήματα :) )
Θα είχε ενδιαφέρον μάλιστα το τι θα δηλωθεί όταν (γιατί πολύ φοβάμαι ότι δεν θα είναι «αν») ο δικηγόρος του Χρυσαφτού χρησιμοποιήσει την εκδοθείσα απόφαση ως υπερασπιστική γραμμή.

Hellegennes
30-11-2012, 03:19 PM
Εμένα μ' άρεσε αυτό: Για το αδίκημα της παράνομης βίας έκρινε ότι δεν αποτράπηκε η είσοδος του προξένου στη ΔΕΘ, ενώ γι' αυτό της απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης αποφάνθηκε ότι δεν φαίνονται τα αντικείμενα που πετάχτηκαν και αν μπορούσαν να προκαλέσουν επικίνδυνη βλάβη.

Υπολόγισαν και τις παραβολικές τροχιές;

Costas
30-11-2012, 05:46 PM
ECB wins case to conceal Greek debt secrets
Secret documents revealing the extent of the European Central Bank’s knowledge of Greece’s concealed debt issues prior to its €240bn (£195bn) tax-payer funded rescue have been withheld in a "disturbing" EU court ruling. (The Telegraph) (http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9713651/ECB-wins-case-to-conceal-Greek-debt-secrets.html)

Costas
01-12-2012, 05:54 PM
Greece’s prime minister, Antonis Samaras, hailed this week’s debt agreement as the transformation of “endless austerity” into a program that “will lead to growth.” Unfortunately, it promises nothing of the kind, and Mr. Samaras’s fragile coalition shows signs of fracturing under the economic strain. It might not even be able to stagger on until the German election next year. If it falls, Greece could be headed for default and exit from the euro.
(Από ένα από τα άρθρα της σύνταξης (http://www.nytimes.com/2012/12/01/opinion/whats-missing-in-the-latest-greek-bailout.html?nl=todaysheadlines&emc=edit_th_20121201) της NYT.)

SBE
07-12-2012, 06:36 PM
Ένα από τα πράγματα που με είχαν απασχολήσει κάμποσο λόγω σπουδών και προσωπικού ενδιαφέροντος σε σχέση με την ανάπτυξη της Ελλάδας ήταν το τι τραβάει κάποιον σε μια πόλη και αν η Ελλάδα το εχει ή μπορεί να το αποκτήσει. Και χτες διάβαζα αυτό εδώ το άρθρο (http://www.guardian.co.uk/technology/2012/dec/06/berlin-boom-new-silicon-valley) και πρόσεξα ότι δεν αναφέρει καθόλου ευνοϊκή φορολογική νομοθεσία ή μειωμένη γραφειοκρατία, τα επιχειρήματα που ακούμε δηλαδή συνεχώς ότι θα αναζωογονήσουν την Ελλάδα. Αντιθέτως αναφέρει τα εξής:
Επάρκεια μορφωμένων ανθρώπων στις σωστές ειδικότητες, για να καλυφτούν οι θέσεις
Κόστος ζωής (χαμηλό) τέτοιο ώστε κι αν δεν βρίσκεις υπαλλήλους τοπικά να μην υπάρχει πρόβλημα να προσελκύσεις από αλλού.
Καλές και σύγχρονες εγκαταστάσεις- συγκροτήματα γραφείων κλπ με όλα τα κομφόρ και τα έξτρα που περιμένει κανείς σήμερα
Και αυτό που δεν φτιάχνεται "a sense of excitement about the future".

nickel
10-12-2012, 11:49 AM
Δεν έχω προλάβει ακόμα να διαβάσω το παραπάνω, αλλά ας ρίξω κι εγώ ένα σύνδεσμο σε άρθρο που μου άρεσε:

Η τελευταία ευκαιρία: αρετή και τόλμη, ή φαντασία και παρηγορία; (http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=487761)
Του Γ. Δερτιλή
Το Βήμα, 9/12/2012

Costas
17-12-2012, 11:45 AM
For Spaniards, Having a Job No Longer Guarantees a Paycheck (http://www.nytimes.com/2012/12/17/world/europe/in-spain-having-a-job-no-longer-guarantees-a-paycheck.html?nl=todaysheadlines&emc=edit_th_20121217) (ΝΥΤ)
Only for Spaniards?

Elsa
18-12-2012, 01:03 AM
Μα τι να μας πούνε τώρα οι Ισπανοί! Πφ! Όλο τον περασμένο χρόνο πληρωνόμαστε με καθυστέρηση 3 μηνών, κι έχω ακούσει και χειρότερα... :(

bernardina
19-12-2012, 01:12 PM
Άλλοι την τρώνε και ζορίζονται (http://sarantakos.wordpress.com/2012/12/19/krisis-2/) και άλλοι την τρώνε και δροσίζονται με ντους εκατοντάδων εκατομμυρίων (http://www.ft.com/intl/cms/s/0/a11f5be4-4940-11e2-b25b-00144feab49a.html#axzz2FUhZeTkx)

Greek bond bet pays off for hedge fund


One of the world’s most prominent hedge funds is sitting on a $500m profit after making a bet that Greece would not be forced to leave the eurozone, bucking the trend in a difficult year for the industry.
Third Point, headed by the billionaire US investor Dan Loeb, tendered the majority of a $1bn position in Greek government bonds, built up only months earlier, as part of a landmark debt buyback deal by Athens on Monday, according to people familiar with the firm.
The windfall marks out the New York-based firm as one of the few hedge fund managers to have profited from the eurozone crisis. Standard & Poor’s, the rating agency, raised its assessment of Greece’s sovereign debt by several notches on Tuesday, citing the eurozone’s “strong determination” to keep the country inside the common currency area.
Mr Loeb is one of only a handful of hedge fund titans to have made big returns this year. The $2tn hedge fund industry – made famous by investors such as George Soros, who bet against the British pound and “broke the Bank of England” on Black Wednesday in 1992 – has struggled to find its confidence after two years of lacklustre returns.
John Paulson, the hedge fund manager who correctly called the US housing crash, has been among those wrongfooted. Mr Paulson has seen his bets on a US economic recovery and a deterioration in the health of Germany’s bonds both unravel. Since 2010 his flagship fund has lost more than 60 per cent of its value.
Audacious bets in Greek bonds, which have made a handful of managers huge amounts this year, have been a rare exception to the industry’s record. Third Point is the largest hedge fund holder of Greek bonds, according to traders.
The Greek government swapped holdings of its own debt for notes issued by one of the eurozone’s rescue facilities at a value of 34 cents on the euro. Third Point had scooped up holdings of Greek debt earlier this year for just 17 cents on the euro.
The firm has also retained a sizeable position in Greek debt because Mr Loeb believes there could still be a long way for the bonds to rally further next year. Analysts at the firm believe the bonds could rally by a further 40 per cent.
A spokesperson for Third Point, which manages assets of $10bn, declined to comment on the trade.
Third Point has made its investors a 20 per cent return so far this year, compared with 4.9 per cent for the average hedge fund.
Mr Loeb, who has earned a fearsome reputation in the investment world for penning acerbic, but acutely observed public letters to those he disagrees with – from recalcitrant corporate board members to President Barack Obama – is one of the US’s most successful hedge fund managers.
Mr Loeb, who turned 51 on Tuesday, has recently moved the focus of his firm away from shareholder activism towards making bets across a range of asset classes. The fund has been particularly active in Europe in recent years.
Third Point began buying up Greek bonds after profiting from a rally in Portuguese debt at the beginning of the year. Analysts from the fund have kept close tabs on Greek politicians and advisers and have been in ongoing discussions with the Greek government.

Προσφέρεται και για διάβασμα ανάμεσα στις γραμμές.;)
Και κάποια σχόλια από κάτω έχουν επίσης ενδιαφέρον.

nickel
21-12-2012, 07:00 PM
Χριστέ μου, είναι ανάγκη να βλέπουμε τέτοιες φωτογραφίες τη μέρα της καταστροφής του κόσμου; Σε κάνουν να πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρχουν και χειρότερα πράγματα από την καταστροφή του.

http://img338.imageshack.us/img338/825/pankammanel.jpg

Είδηση και αιτιολόγηση:
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231227815

nickel
05-01-2013, 01:54 PM
«Το... περίπου κόστος των έργων» (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_04/01/2013_476893) του Κωνσταντίνου Ζούλα (Καθημερινή, 4/1/2013)

Τι φέρεται αντιθέτως και παραδόξως να έκανε ο κ. Σουφλιάς; Αντί να επικαιροποιήσει, όπως οι προκατοχοί του, τη νόρμα Μπίρη (αντικαθιστώντας τις καταργηθείσες από την τεχνολογία μεθόδους και εργασίες με τις νέες), συνέταξε έναν τιμοκατάλογο αποτιμώντας κατ’ αποκοπήν το κόστος των εργασιών. Με συνέπεια, όλα τα έργα έκτοτε όχι μόνον να μην αιτιολογούνται αναλυτικά, αλλά να υποχρεώνονται οι κοστολόγοι να περιγράφουν ακόμη και ψευδώς τις εργασίες κάθε έργου βάσει του τιμοκαταλόγου, ασχέτως αν είναι διαφορετικές από τις αναγραφόμενες.

Κάθε φορά που διαβάζω τέτοια κείμενα, με λεπτομέρειες για τη λειτουργία του ελληνικού κράτους, η πρώτη μου απορία είναι αν μου μεταφέρονται με ακρίβεια και ισορροπία οι λεπτομέρειες, και στη συνέχεια ποιο είναι το ποσοστό της διαφθοράς και ποιο το ποσοστό της βλακείας στο μίγμα.

Cadmian
05-01-2013, 05:25 PM
Η Λετονία και οι τεχνητές πραγματικότητες (http://www.nakedcapitalism.com/2013/01/latvias-economic-disaster-as-a-neoliberal-success-story-a-model-for-europe-and-the-us.html).

Costas
07-01-2013, 10:50 AM
Ο Βαξεβάνης Op-Ed στην ΝΥΤ: Greece’s Rotten Oligarchy (http://www.nytimes.com/2013/01/07/opinion/greeces-rotten-oligarchy.html?nl=todaysheadlines&emc=edit_th_20130107&_r=0)

Costas
14-01-2013, 11:28 AM
Άρθρο της ΝΥΤ (http://www.nytimes.com/2013/01/14/world/europe/seeking-revenue-greece-approves-new-mines-but-environmentalists-balk.html?pagewanted=1&_r=0&nl=todaysheadlines&emc=edit_th_20130114) για το θέμα του ορυχείου χρυσού της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. (Τον Μπόμπολα δεν τον αναφέρει).

drsiebenmal
14-01-2013, 05:27 PM
(Από την Ελευθεροτυπία (http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes--politismos&id=335515), και πάλι... ;), με κάποιες υπερβολές, π.χ. εκεί που αναφέρονται τιμές 16σέλιδου...)

Αντιδράσεις συγγραφέων, μεταφραστών και εικαστικών
Το φορολογικό τούς αποτελειώνει

Της ΣΤΑΥΡ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

Ο κύβος ερρίφθη. Οποιος δηλώνει συγγραφέας, μεταφραστής, επιμελητής εκδόσεων, διορθωτής, οποιοσδήποτε ασκεί πνευματικό έργο συναλλασσόμενος με εκδοτικούς οίκους, είναι υποχρεωμένος να διαθέτει δελτίο παροχής υπηρεσιών για να πληρωθεί, ανεξάρτητα από τα εισοδήματά του.

[...]

Μεταφραστές τέλος

Σήμερα, όπως λέει ο Στέφανος Πατάκης, «πολλοί έμπειροι μεταφραστές προτιμούν να εγκαταλείψουν αυτή τη δουλειά. Δεν τους συμφέρει, τους μένουν ελάχιστα χρήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι το επίπεδο έχει πέσει αισθητά το τελευταίο διάστημα». Πώς μεταφράζεται σε χρήματα η μετάφραση; Οι αμοιβές για ένα δεκαεξασέλιδο κυμαίνονται μεταξύ 100 και 150 ευρώ. Τι σημαίνει πρακτικά διόρθωση και επιμέλεια; Από 30 ώς 50 ευρώ το τυπογραφικό. Ακόμα κι εκείνος που προτίθεται να εργάζεται νυχθημερόν, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα έχει την ευκαιρία να το κάνει -πόσα βιβλία να του ανατεθούν σε μια περίοδο που όχι μόνο ο αριθμός των ξένων τίτλων, αλλά γενικά η βιβλιοπαραγωγή, συρρικώνεται [sic];

[...]

bernardina
14-01-2013, 05:41 PM
Όταν λες "υπερβολές" εννοείς προς τα πάνω ή προς τα κάτω; :blink:

drsiebenmal
14-01-2013, 05:44 PM
Εννοώ ότι αυτά τα νούμερα δεν ξέρω να υπάρχουν πια... Βέβαια, από όλο το κείμενο, και ο Πατάκης μοιάζει να αναφέρεται μάλλον σε γερά ονόματα...

SBE
14-01-2013, 07:23 PM
Ίσως εννοεί πόσο κοστίζει στον εργοδότη το 16σέλιδο, με επιμέλεια και με όλα :-)

drsiebenmal
14-01-2013, 07:30 PM
Ίσως εννοεί πόσο κοστίζει στον εργοδότη το 16σέλιδο, με επιμέλεια και με όλα :-)Μην το γελάς. Είναι πολύ πιθανό και τα νούμερα (100~150—30~50 = 50~120) έρχονται πολύ πιο κοντά στα πραγματικά που ακούγονται στην πιάτσα. Άλλωστε, είναι πάγια τακτική να μη λέμε σε δημόσια τοποθέτηση πόσο κοστίζει ένα πράγμα (π.χ. πόσα βάζουμε στην τσέπη το μήνα) αλλά κάποιο παράγωγο νούμερο (π.χ. πόσος είναι ο βασικός μισθός χωρίς πολυετίες, υπερωρίες, επιδόματα, εκτός έδρας, τυχερά κλπ κλπ).

Costas
26-01-2013, 08:38 PM
Προχωράει ο διαγωνισμός για το εργοστάσιο απορριμμάτων στην Κερατέα (http://www.ypodomes.com/index.php/astiki-anaptixi/perivallontika-erga/item/17766-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%B1). (ypodomes) Δηλαδή απορρίφθηκε η προσφυγή του τέως δημάρχου Κερατέας καθώς και η αίτησή του για αναστολή της διαδικασίας.

Costas
27-01-2013, 03:22 PM
SOS από το ΣΔΟΕ: Δεν έχουμε Γαλλομαθείς υπαλλήλους για τη λίστα Λαγκάρντ (http://www.iefimerida.gr/node/87874#ixzz2JBKKNKzW) | (iefimerida)

Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των τελευταίων μηνών ακόμα δεν έχουν μετατεθεί στο ΣΔΟΕ γαλλομαθείς υπάλληλοι για να χειριστούν τη λίστα Λαγκάρντ που είναι γραμμένη στη γαλλική γλώσσα.
Το αίτημα υποβλήθηκε εκ νέου πριν από λίγες ημέρες «δεδομένου ότι η ως άνω διεύθυνση (Διεύθυνση Προσωπικού Δ.Ο.Υ.) του Υπουργείου δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας» όπως τονίζεται στο έγγραφο.

Πώς και δε σκεφτήκανε τη λύση των εθελοντών; Σε άλλα θέματα την προτείνουν ανοιχτά...

nickel
27-01-2013, 03:27 PM
Αν αυτό το έβλεπα στο ΜούφαNet, θα πίστευα ότι είναι έξυπνη πλάκα.

SBE
27-01-2013, 03:44 PM
Αν κρίνω από αυτά που έχουν δημοσιευτεί από τη λίστα, ναι, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις φράσεις όπως
Papadopoulos, Nikolaos, Aristides, gynecologue, Karditsa
Πρέπει να έχεις κάνει τουλάχιστο ένα χρόνο γαλλικά.

(εννοείται ότι το έφτιαξα αυτό τώρα, ο κος N. Παπαδόπουλος του Αριστείδη εκ Καρδίτσας να με συγχωρήσει για τη σύμπτωση)

drsiebenmal
27-01-2013, 03:55 PM
Η λίστα περιλαμβάνει και στοιχεία όπως επάγγελμα/ιδιότητα, αλλά και, όπως μάθαμε από τις καταθέσεις που έδωσαν οι συγγενείς του Παπακωνσταντίνου, έναν τραπεζικό κωδικό, με όνομα που μπορεί να μη σημαίνει τίποτε, αλλά μπορεί και να σημαίνει κάτι που να οδηγεί κάπου αλλού. Ίσως περιλαμβάνει και άλλα στοιχεία, π.χ. οδηγίες χειρισμού κ.λπ.

nickel
27-01-2013, 04:00 PM
Το αστείο για μένα δεν είναι ότι οι νυν υπάλληλοι δεν μπορούν να αποκωδικοποιήσουν (με τη μεταφραστική σημασία) τα προφανή, αλλά ότι δεν μπορούν οι «υπεύθυνοι» να αποσπάσουν έναν γαλλομαθή υπάλληλο (εξουσιοδοτημένο να χειρίζεται απόρρητα!) από άλλη υπηρεσία. Στο τέλος, θα ζητήσουν από τον Γάλλο υπουργό να τους στείλει και μεταφραστή. Σχετικό νήμα μας. (http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?10928-%CE%A0%CF%8C%CF%84%CE%B5-%CE%BF-%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B5-%CE%BF-%CE%BA%CF%8E%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%AF-One-of-these-days-is-none-of-these-days)

Costas
28-01-2013, 04:26 PM
Η Αλεξία Κεφάλα της Καθημερινής παραδίδει μαθήματα πολιτικής ιστορίας της μεταπολίτευσης και εξηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσαβγή σε γαλλική εκπομπή:
(acrimed (http://www.acrimed.org/article3838.html))
Pour Perrineau, qu’il s’agisse de la « gauche de la gauche » ou de la « droite de la droite », « les partis de type nationaliste et populiste ont plus de capacité que d’autres à exploiter ces peurs », le « repli sur soi » à l’égard d’une « ouverture […] politique […] économique […] sociale et culturelle. » Une similarité qui se retrouverait dans les programmes économiques : « tous ces partis, quels qu’ils soient, sont marqués par un protectionnisme économique vigoureux »… « Gauche de la gauche », « droite de la droite », même combat ?

Perrineau conclut enfin son intervention en expliquant que ces partis partagent un « sentiment dominant systématiquement anti-européen ». Il y a, certes, « différents degrés dans la détestation de l’Europe », insiste-t-il : « il y en a qui prônent la sortie de l’Union européenne et, quand ils y sont, la sortie de l’euro. Il y en a d’autres qui veulent bien accepter de rester dans une Union européenne, mais une Union européenne sévèrement revue et corrigée. »

Le « chantage » grec

Une transition parfaite pour évoquer la venue du leader de la gauche de gauche grecque, Alexis Tsipras, à Paris – dont on se demande au juste de quelle « détestation de l’Europe » il relève. Calvi porte en effet la discussion sur la perspective de nouvelles élections législatives en Grèce, et le possible succès de la coalition Syriza : « Que proposent ces partis, notamment en Grèce, s’ils arrivent au pouvoir ? »

Selon Kefalas, le programme de Syriza se résume à une chose : « annuler le mémorandum » [4]. Pour la journaliste grecque, Tsipras, ex-syndicaliste étudiant qui, des jeunesses communistes aux émeutes de 2008, « n’a rien fait d’autre dans sa vie politique que lutter », joue sur l’échec économique et l’impopularité du mémorandum.

« Juste pour bien comprendre, le programme qu’il propose aux Grecs, c’est non au mémorandum ? » s’interroge Calvi. « C’est même pas non, c’est “il n’y en a plus”, d’ailleurs son ministre – entre parenthèses – des finances explique qu’il n’y a même plus de dette grecque », répond Kefalas, « d’ailleurs il menace très clairement : “Vous voulez nous couper les vivres, l’Union européenne, si on dénonce le mémorandum ? Eh bien on ne vous remboursera pas la dette.” » Une perspective qui scandalise Calvi : « On peut pas dire “donnez-nous l’argent et on refuse de faire les efforts !” » s’exclame le présentateur, « il y a un côté “donnez-moi le pognon ou je fais un malheur”. »

Kefalas surenchérit et se lance dans une charge virulente… contre les Grecs et leurs chantages : « C’est pas du tout récent en Grèce, ce que fait Alexis Tsipras à l’heure actuelle », explique la journaliste. « En 1980, quand Andreas Papandreou […] allait aux réunions, à l’époque […] il menaçait de sortir de l’Europe […]. Il disait “vous savez, moi je sors de l’Europe”. Et il repartait avec des paquets de milliards de drachmes [5]. » Tsipras serait donc le tenant d’une vieille tradition grecque : le racket des autres pays européens. On l’a compris, Kefalas n’a guère de sympathie pour le leader de la « gauche de la gauche ». En fait, elle semble lui préférer la chancelière allemande : « La personne, paradoxalement, qui a le mieux compris la politique grecque, et surtout celle menée par Alexis Tsipras, c’est Angela Merkel. Parce qu’elle lui tient tête elle dit “très bien, nous on va trouver un mécanisme pour sortir de l’euro, on va vous menacer et on va continuer ça”. »

Calvi rebondit : « Les banquiers allemands travaillent sur un scénario de sortie de l’euro, à Bruxelles on pense à un scénario de sortie douce contre ce chantage ». Kefalas, triomphe : « Enfin, Bruxelles communique ! Il était temps ! » Elle esquisse un sourire devant la réaction médusée de ses interlocuteurs, et s’explique : « Ça fait quand même deux ans qu’il y a une crise en Grèce, que tout est malmené », puis : « il y a eu un début de réforme, tout n’est pas qu’austérité ».

Calvi, créancier implacable

Bien évidemment, Acrimed n’a pas vocation à prendre position sur les enjeux politiques et économiques de la crise grecque. Mais, force est de constater que la présentation de Kefalas – charges contre Syriza et son « chantage », approbation enthousiaste des menaces de la chancelière allemande… – n’est pas neutre. Tsipras, quant à lui, n’a semble-t-il pas encore trouvé d’avocat pour le défendre dans le tribunal de Calvi… En effet, l’absence de contradiction est flagrante, alors même que le présentateur multiplie les commentaires « de bon sens ».

Lorsque Kefalas rappelle tout de même que la « solidarité européenne » a un prix, et s’accompagne d’intérêts que la Grèce peine à rembourser, l’animateur est intraitable : « Ça ne change rien au problème, quand on vous prête de l’argent, vous le remboursez, et généralement il y a quelqu’un qui prend un peu de sous au passage. » Alors que les investissements français et allemands en Grèce sont évoqués, Calvi se lâche : « Oui, eh bien, apparemment, certains téléspectateurs pensent que la farce a assez duré. » Sous l’apparence du bon sens, le présentateur prend ainsi doublement position : d’une part en s’indignant contre un possible défaut de la Grèce, de l’autre en reprenant le « storytelling » de la crise grecque selon lequel les Grecs dilapideraient l’argent des contribuables européens.

Le « rôle social » des néonazis

Le téléspectateur n’est pourtant pas au bout de la « farce ». Cette fois, c’est de la montée de l’extrême droite qu’il est question. Lorsque Calvi s’interroge sur le caractère néo-nazi de l’Aube dorée (parti d’extrême droite ayant réalisé un score de 8,5 % aux récentes législatives grecques), Kefalas se lance dans une description pour le moins troublante du « rôle social » de l’extrême droite (voir l’échange complet en annexe).

La journaliste explique que l’Aube dorée a « nettoyé entre guillemets les places des vieux quartiers d’Athènes où des personnes âgées habitent et qui avaient peur de sortir de chez eux, […] il y a eu tellement de ratonnades dans ce quartier que maintenant les immigrés ont peur, ils laissent tranquille tout le monde. » Et lorsque Calvi s’interroge (« vous nous dites qu’ils ont eu un rôle social et plus efficace que la police ? »), elle précise : « non seulement ils nettoient les appartements des immigrés mais ils le repeignent, ils changent la serrure et ils vont le donner à tout le monde », et de conclure : « C’est comme ça qu’ils ont investi les capitales […] en faisant ce travail social , avec les personnes âgées, avec les propriétaires. »

Une explication qui se termine par une subtile nuance sur le salut de l’Aube dorée : « Ce n’est pas du tout le salut de Hitler, eux ils considèrent que c’est un salut grec antique, et c’est une question de degré, quand on salue comme ça c’est un salut grec antique [elle fait la démonstration du salut “grec antique”] et un peu plus haut c’est… pour la parenthèse. »

Que retiendra-t-on des « extrêmes » grecs ? D’une part le « travail social » des néonazis, de l’autre le « chantage » de la gauche de la gauche… Merci, France 5, pour tant de pédagogie.

Avec cette émission, Calvi met en scène ce qu’il produit quotidiennement : un débat faussement vrai, ou vraiment faux (c’est selon). Les invités sont d’accord sur le fond, et se disputent sur la place des virgules. Présentés comme des experts dénués de subjectivité, ils ne sont rien d’autre, en réalité, que des commentateurs partisans. Et ce jour-là, c’est Tsipras qui en a fait les frais.

Frédéric Lemaire

Annexe 1 : Le chantage grec

« Il suffit de revenir trente ans en arrière. En 1980, quand Andreas Papandreou […] est arrivé au pouvoir, c’était un espoir, et c’était quelqu’un qui avait un caractère, qui était absolument insupportable. Quand il allait aux réunions, à l’époque c’était la Communauté économique européenne, il menaçait de sortir de l’Europe alors que la Grèce venait tout juste de rentrer dans la CEE. Il disait “vous savez, moi je sors de l’Europe”. Et il repartait avec des paquets de milliards de drachmes, […] il y avait des quartiers entiers qui se sont créés comme ça à Athènes, il donnait énormément aux services publics, aux fonctionnaires, aux agriculteurs, et c’est comme ça qu’il a été élu, il a été d’ailleurs vingt ans au pouvoir, et c’est comme ça que pendant vingt ans tout le système est devenu absolument corrompu, clientéliste et on en passe. C’était comme ça que ça marchait : il y allait en disant “vous savez, je sors de l’Europe”, et c’est comme ça que ça marchait derrière, les Européens cédaient et ils donnaient de l’argent »

Annexe 2 : Le rôle social de l’extrême droite

A. K. : « Il se trouve que le parti néo-nazi qui s’appelle l’Aube dorée est un parti qui est connu comme un groupe qui passe à tabac les immigrés dans les rues d’Athènes. Qui ont “nettoyé” entre guillemets les places des vieux quartiers d’Athènes où des personnes âgées habitent et qui avaient peur de sortir de chez eux et qui maintenant, effectivement, se sentent rassurés ; il y a eu tellement de ratonnades dans ce quartier que maintenant les immigrés ont peur, ils laissent tranquille tout le monde, ils sont plus sur la place, ils sont plus dans les aires de jeux, et, donc, tous les habitants sont rassurés. »

Y. C. : « J’emploie le terme à escient pour vous demander de préciser les choses, vous nous dites qu’ils ont eu un rôle social et plus efficace que la police ? »

A. K. : « Écoutez, dans Athènes, c’est simple, il y a énormément d’immigrés clandestins […]. Les gens de l’Aube dorée, c’est tragique mais, ont non seulement nettoyé les quartiers, mais quand quelqu’un se fait voler son sac, ou quand quelqu’un est propriétaire d’un appartement, qui loue et qu’il y a des squats d’immigrés, eh bien ils n’appellent plus la police, ils appellent l’Aube dorée. Et non seulement ils nettoient les appartements des immigrés mais ils le repeignent, ils changent la serrure et ils vont le donner à tout le monde. »

« C’est comme ça qu’ils ont investi les capitales […] en faisant ce travail social, avec les personnes âgées, avec les propriétaires. »

« Comme ce que font les Frères musulmans dans les pays arabes », note Calvi.

Αμ πώς!

Costas
29-01-2013, 11:33 AM
Suède: chômeurs incités à aller en Grèce (Le Figaro (http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2013/01/29/97001-20130129FILWWW00313-chomeurs-suedois-incites-a-aller-en-grece.php))
L'agence suédoise pour l'emploi a lancé hier une campagne exhortant les jeunes chômeurs à aller chercher des jobs d'été dans des pays frappés par la crise économique et la pénurie d'emplois, comme la Grèce et l'Espagne. "Des centaines d'emplois estivaux autour de la Méditerranée à prendre pour les jeunes Suédois", écrit l'Agence pour l'emploi dans un communiqué.
On recherche ainsi des instructeurs sportifs, des chorégraphes et scénographes, des animateurs, des techniciens en son et lumière, etc., prêts à servir une clientèle scandinave en Espagne, en Grèce, en Italie et à Chypre. Tous ces postes seront proposés au cours d'une foire aux emplois à Malmö (Sud) à partir du 4 février.
Certains de ces emplois, situés dans des complexes touristiques, sont difficilement accessibles aux jeunes de ces pays, parce qu'ils requièrent la maîtrise d'une langue scandinave. Mais pas tous, explique Kristina Gärdebro Johansson, conseillère du programme des emplois européens (EURES) à l'Agence pour l'emploi.
"Nous espérons que nos jeunes Suédois décrocheront chacun de ces boulots. Ces entreprises ont eu une bonne expérience avec les jeunes travailleurs suédois", a-t-elle affirmé.
Le taux de chômage des moins de 25 ans en Suède, même s'il est de près de 24%, reste loin des sommets atteints en Grèce et en Espagne, où il est de plus de 50%. "C'est une belle occasion si on veut entrer sur le marché du travail", selon Mme Gärdebro Johansson.

Costas
29-01-2013, 07:53 PM
Η Ισλανδία κέρδισε δίκη για αποζημιώσεις ξένων καταθετών
(Καθημερινή (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_29/01/2013_509399))
Μεγάλη νίκη πέτυχε χθες η ισλανδική κυβέρνηση, καθώς το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (EFTA) έκρινε τελεσίδικα ότι δεν είναι υποχρεωμένη ν’ αποζημιώσει Βρετανούς και Ολλανδούς καταθέτες που έχασαν χρήματα όταν χρεοκόπησε η ισλανδική τράπεζα Landsbankinn το 2008. Το δικαστήριο έκρινε ότι η Ισλανδία δεν παραβίασε τις ευρωπαϊκές οδηγίες περί εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων, διότι βρέθηκε αντιμέτωπη με συστημική κρίση και οι πόροι του Ταμείου εγγυήσεων δεν επαρκούσαν.

SBE
13-02-2013, 02:58 PM
Αυτό δεν ξέρω πού να το βάλω, αλλά επειδή είναι επακόλουθο της οικονομικής κρίσης το βάζω εδώ:
Τον τελευταίο καιρό (μιλάμε για τρίμηνο/ εξάμηνο ας πούμε, όχι παραπάνω), έχουν ανοίξει εις τα ωραία Λονδίνα μερικά πολύ χλιδάτα καταστήματα ελληνικής ιδιοκτησίας, τα οποία ασχολούνται κυρίως με τρόφιμα, εστίαση κλπ. Σε γενικές γραμμές πάντα πάω μία φορά να κόψω κίνηση και μετά αποφασίζω αν μου κάνει το μαγαζί ή όχι, και ως Λονδινόσαυρος έχω δει πολλά "ελληνικά" μαγαζιά, από τις εποχές που υπήρχε πολύ ελληνικό χρήμα εδώ. Αλλά πρόσφατα επισκέφτηκα δυο καινούργια φρούτα. Το ένα είναι σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, είναι διπλάσιο από το κοντινότερο Στάρμπακς, και πουλάει πράγματα που δεν σηκώνει η αγορά εδώ. Δεν θα πω τι πουλάει γιατί είναι χαρακτηριστικό. Πρόκειται πάντως για κατάστημα που στην Ελλάδα έχει πέραση, συνήθως με τη μορφή συνοικιακού μαγαζιού, αν και υπάρχουν και αλυσίδες, αλλά στο ΗΒ όσες φορές έχει προσπαθήσει κάποιος να ανοίξει παρόμοιο έχει αποτύχει. Από περιέργεια κοίταξα τα ενοίκια καταστημάτων στο δρόμο αυτό και βρήκα ότι είναι γύρω >200Κ+ (λίρες εννοείται) το χρόνο. Αν προσθέσουμε τα έξοδα διακόσμησης και corporate image, δημοτικά τέλη, άδεια καταστήματος τροφίμων, ασφάλειες κι ένα σωρό άλλους λογαριασμούς και φόρους ΠΡΙΝ ξεκινήσει η επιχείρηση, συν εισαγωγή σε εμπόρευμα που χαλάει και απαιτεί συντήρηση, οχτώ άτομα προσωπικό που μέτρησα, φόρους κι άλλα τόσα που δεν έχω μετρήσει, μιλάμε για μεγάλη επένδυση με μικρή απόσβεση.
Το άλλο πουλάει κάτι που έχει πέραση, ας πούμε καφέδες, αλλά το βρήκα πολύ ακριβό και επιπλέον έχει ανοίξει ακριβώς δίπλα σε ίδιο κατάστημα με πανομοιότυπα προϊόντα και διακόσμηση, πολύ φτηνότερο, γνωστό από παλιά, με πολύ ζεστή ατμόσφαιρα κλπ το οποίο ήταν φίσκα. Μα καλά, δεν τη σκέφτηκαν καθόλου την τοποθεσία; Επίσης ο ιδιοκτήτης και η (αγγλίδα) σύζυγός του, που δούλευαν στο μαγαζί, μου φάνηκε ότι δεν ήταν συνηθισμένοι να εξυπηρετούν πελατεία και δείχνανε πολύ χλιδάτοι και σημαιοστολισμένοι για να φτιάχνουν καφέδες (το προσωπικό φόραγε στολές). Μου έδωσαν την εντύπωση ότι δεν ήταν άνθρωποι του κλάδου, η οποία εντύπωση ενισχύθηκε όταν τους άκουσα να κάνουν μικρολάθη με τα στοιχεία των προϊόντων που πουλάνε.
Τέλος πάντων, μετά βαρέθηκα να κάνω τον Σέρλοκ Χολμς και πήγα για καφέ με μια φίλη μου Ιταλίδα και πήγε η κουβέντα και σε αυτά τα μαγαζιά. Και βεβαίως η κοπέλλα είπε φωναχτά αυτό που σκεφτόμουν: εδώ επομένως ήρθαν τα λεφτά που φεύγανε πέρσι το καλοκαίρι από την Ελλάδα. Της είπα ότι οι επενδύσεις αυτές δεν μου φαίνονται σοβαρές, οι επιχειρηματίες δεν φαίνεται να έχουν σκεφτεί καλά τι κάνουν. Η απάντησή της ήταν περίπου ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα. Και μου είπε ότι τελευταία έχουν εμφανιστεί παρόμοιες ιταλικές επενδύσεις, που απλώς δεν τις έχω πάρει χαμπάρι γιατί δεν είμαι ιταλίδα.
Αυτά.

ΥΓ Ντισκλέιμερ: εννοείται ότι εύχομαι οι επιχειρήσεις αυτές να μεγαλώσουν και να προκόψουν και να δοξάσουν τη χώρα κλπ κλπ κλπ και είμαι σίγουρη ότι πρόκειται για σοβαρούς βιοπαλαιστές επενδυτές με νόμιμα αποκτημένα και φορολογημένα χρήματα, οι οποίοι απλώς απελπίστηκαν από το ζοφερό κλίμα της Ελλάδας και μετανάστευσαν κι αυτοί για να δούνε μια άσπρη μέρα κλπ κλπ.

ΥΓ2 Μου είπε ένας Έλληνας που το συζητούσαμε ότι εδώ και κάνα χρόνο έχει λάβει πολλές προτάσεις από γνωστούς του Έλληνες για να ανοίξουν κατάστημα τροφίμων/ καφενείο/ ψιλικατζίδικο κλπ. Να κάνει αυτός τη χαμαλοδουλειά εδώ και να του στέλνουν αυτοί από Ελλάδα εμπόρευμα. Υπάρχει κάτι στον κλάδο τρόφιμα/ ροφήματα που τα κάνει καλύτερη επένδυση από το να πουλάνε π.χ. καλάθια ή στρώματα ή κατσαρόλες; Ή απλώς όλοι νομίζουν ότι ξέρουν από μπακάλικα γιατί ψωνίζουν σε μπακάλικα;

Costas
15-02-2013, 02:49 PM
Op-Ed του Κώστα Τσαπόγα της παλιάς Ελευθεροτυπίας στη ΝΥΤ, για τη ζωή του μετά το κλείσιμο της εφημερίδας. A very Greek depression (http://www.nytimes.com/2013/02/15/opinion/global/a-very-greek-depression.html?src=recg). (ΝΥΤ)

SBE
15-02-2013, 03:16 PM
Ενδιαφέρον άρθρο για τις απορίες που μου δημιουργεί:
Στεγαστικό δάνειο σε κατοικία που ανήκει στην οικογένεια πάνω από 57 χρόνια; Γιατί ρε παιδιά;
Εξοχικό που έχει πέσει η αξία του 80% από το 2008 (ας πούμε); Πώς μου ξέφυγε τέτοια ευκαιρία;
Ο ζητιάνος με το Αρμάνι μάλλον φοράει αποφόρια που του δώσανε, παρά τα ρούχα που κάποτε αγόρασε. Συγγνώμη, αλλά δεν τρώγονται οι αγκώνες του σακκακιού σε τρία χρόνια. Κι άμα είχες λεφτά για τέτοια κουστούμια, δεν θα είχες ένα μόνο. Πότε να προλάβει σε τρία- τέσσερα χρόνια να φαγωθεί;

Ξέρω, είμαι κακιά, είμαι παράλογη κλπ. Αλλά γιατί δεν μας αρκεί η αλήθεια; Είναι από μόνη της αρκετά άσχημη.

nickel
15-02-2013, 06:10 PM
Εντάξει, μια πινελιά είναι το άρθρο, γκρίζα προς μαύρη. Δεν είναι ανάλυση, δεν είναι παράπονο. Ακόμα κι αν έχει βάλει κάποια υπερβολή, θα μπορούσε να έχει βάλει πολλές αλήθειες που ξεπερνούν τις υπερβολές.

Κακιά δεν θα σε πω, αλλά οπωσδήποτε είσαι ο άνθρωπος που βλέπει τον ελέφαντα στη μέση του δωματίου και έχει σχόλιο για τη ζάρα κάτω από το αριστερό αφτί του.

Είναι ένα άρθρο για το οποίο δεν έχεις τίποτα να πεις. Αυτό είναι το κακό, που σε αφήνει άφωνο, γιατί σου θυμίζει την πραγματικότητα (αν την είχες ξεχάσει). Πότε αλήθεια θα αρχίσουμε να διαβάζουμε άρθρα που μιλάνε για ελπίδα, για δουλειά, για λογική, για νέες ιδέες, για καινοτομίες, για κέφι, για αλληλεγγύη, για λογική, για δημιουργία, για χτίσιμο, για αύριο, για τώρα, για αμέσως, για λογική; Επαναλαμβάνομαι...

SBE
15-02-2013, 06:32 PM
Εντάξει, μια πινελιά είναι το άρθρο, γκρίζα προς μαύρη. Δεν είναι ανάλυση, δεν είναι παράπονο. Ακόμα κι αν έχει βάλει κάποια υπερβολή, θα μπορούσε να έχει βάλει πολλές αλήθειες που ξεπερνούν τις υπερβολές.

Κι αυτό δεν είναι πρόβλημα; Νομίζει δηλαδή ότι ο αμερικανός αναγνώστης δεν θα πιάσει την υπερβολή; Και νομίζει ότι θα την δικαιολογήσει σαν καλολογικό στοιχείο; Ας έβαζε τις αλήθειες κι ας έμοιαζαν ψέμματα, τουλάχιστον θα υπήρχαν τρόποι να τις αποδείξει.
Έχω βαρεθεί να διαβάζω υπερβολές, οι οποίες τελικά σε κάνουν να νομίζεις ότι οι πάντες σε δουλεύουν για να τους λυπηθείς, και έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο.


Πότε αλήθεια θα αρχίσουμε να διαβάζουμε άρθρα που μιλάνε για ελπίδα, για δουλειά, για λογική, για νέες ιδέες, για καινοτομίες, για κέφι, για αλληλεγγύη, για λογική, για δημιουργία, για χτίσιμο, για αύριο, για τώρα, για αμέσως, για λογική; Επαναλαμβάνομαι...

Αν βγάλεις τη λογική, που γενικά μας λείπει, άνοιξε το Κ την ερχόμενη Κυριακή και σίγουρα θα έχει ρεπορτάζ από νέους επιχειρηματίες με κέφι και ιδέες, που ελπίζουν και τολμούν και κάνουν το μεγάλο βήμα κλπ κλπ. Τα ξέρεις, τα έχεις διαβάσει εκατό χιλιάδες φορές. Κι αν δεν τα έχει το τρέχον τεύχος, θα τα βρεις στο επόμενο ή το μεθεπόμενο. Όλα πανομοιότυπα γραμμένα και όλα αισιόδοξα και θετικά.

SBE
15-02-2013, 06:34 PM
Oρίστε, παρε εδώ αισιοδοξία να φαν κι οι κότες
http://www.goodnews.gr/

daeman
15-02-2013, 09:00 PM
...

http://farm9.staticflickr.com/8375/8475847705_6626f88ac8_n.jpg http://farm9.staticflickr.com/8230/8475848043_d2a69bb6a8_n.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8239/8475847859_cec2f33884_n.jpg http://farm9.staticflickr.com/8386/8476937274_6684ffee12_n.jpg

Costas
20-02-2013, 12:55 PM
Μολονότι ο αντίλογος είναι γνωστός (εργασιακός μεσαίωνας κλπ.), η παρακάτω αφήγηση μου φάνηκε πως έχει και αυτή την αξία της.

Ζητείται γαζώτρια (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.terata&id=22130) (Protagon)

SBE
20-02-2013, 01:26 PM
Σύμφωνα με τον κύριο του άρθρου:
Στίβω την πέτρα= εργάζομαι για ψίχουλα, σε άθλιες συνθήκες, κάνω δουλειά άριστης ποιότητας και λέω κι ευχαριστώ.
Το άρθρο τα σούρνει στις τεμπέλες τις γυναίκες, και με ενοχλεί ο μισογυνισμός του.
α. είναι αποδεδειγμένο με μελέτες σε χώρες δυτικές και προοδευτικές ότι οι άντρες πλεονεκτούν στην εύρεση εργασίας γιατί οι πάντες θεωρούν ότι οι άντρες έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις, ενώ οι γυναίκες έχουν άντρες να τις στηρίζουν.
β. Η έλλειψη υποδομής για την υποστήριξη της οικογένειας (παιδικοί σταθμοί κλπ) επιβαρύνει κυρίως τις γυναίκες, οι οποίες αναγκάζονται είτε να μην εργάζονται ή να αναζητούν εργασία για τέσσερεις- πέντε ώρες.
γ. Είναι απολύτως φυσιολογικό το να μην θέλει μια γυναίκα να δουλεύει γαζώτρια όταν μπορεί να εργαστεί σε γραφείο. Όποιος δεν έχει χρησιμοποιήσει ραπτομηχανή ποτέ του δεν ξέρει πόσο κουραστική δουλειά είναι.
δ. Τα χειρωνακτικά επαγγέλματα πέθαναν όταν έπαψαν να δίνουν έναν καλούτσικο μισθό, το οποίο συνέβη όταν η Ελλάδα έπαψε να είναι τριτοκοσμική, το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε κι οι βιομηχανίες μεταφέρθηκαν σε χώρες με χαμηλότερο κόστος εργασίας.
ε. 32 ευρώ τη μέρα είναι το κατώτατο; Μάλλον. Αλλά, αν ο πατέρας σου παίρνει μισθό 2500 καθαρά το μήνα μετά τις μειώσεις, ε, λίγο δύσκολο τέτοιες οικογένειες να βγάλουν κόρες γαζώτριες. Αλήθεια, τόσο δίνει στους Πακιστανούς;

Τέλος, πάντα έτσι ήταν τα φασονάδικα και πάντα τόσο φτηνά είναι τα ρούχα στη χονδρική. Είχαμε κάτι γνωστούς παλιά που είχαν μπουτίκ στο Κολωνάκι και θυμάμαι που είχαν κάτι μπλούζες 16Κ δρχ (μιλάμε για πριν 20 χρόνια, που το ενοίκιό μου ήταν 30Κ) και μας είχαν πει ότι τις έραβαν σε μια μοδίστρα και τους κόστιζε με τα υλικά 200-300 το κομμάτι. Κι επειδή ήταν μικρή παραγγελία δεν είχαν τη μέγιστη δυνατή μείωση κόστους.

Palavra
20-02-2013, 01:36 PM
Ούτε κι εγώ κατάλαβα γιατί επικεντρώνεται στις γυναίκες, πάντως. Όλοι οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί στην αναζήτηση δουλειάς γραφείου. Εικάζω ότι στο ερώτημα «Και γιατί μόνο άντρες ράφτες; Και γιατί μόνο Πακιστανοί;» απαντιέται με το προφανές: ότι οι Πακιστανοί μετανάστες στην Ελλάδα είναι προφανώς περισσότεροι από τις Πακιστανές μετανάστριες, πράγμα που σε συνδυασμό με την ενδεχομένως ανδροκρατική κουλτούρα της κοινότητας έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους άντρες στο χώρο εργασίας.

SBE
20-02-2013, 01:57 PM
Προφανώς παλιότερα στην Ελλάδα το επάγγελμα της γαζώτριας το έκαναν οι γυναίκες γιατί δεν ήταν τόσο υψηλής περιωπής και αξίας όσο τα "ανδρικά" χειρωνακτικά επαγγέλματα. Τη θέση της Ελληνίδας εργάτριας έχει πάρει ο Πακιστανός μετανάστης.
Κατά τ'άλλα δεν έχει τίποτα το "γυναικείο" η κατασκευή ρούχων, κανένας δεν θεωρεί ότι ο ράφτης κάνει υποδεέστερο επάγγελμα.
Αναρωτιέμαι αν τους πληρώνει τα νόμιμα.
Κι αυτό το λέω γιατί το φεγγάρι που έκανα διερμηνεία σε νοσοκομείο του Λονδίνου είχα μιλήσει με ένα σωρό γιαγιάδες κύπριες, που είχαν έρθει μετανάστριες κι επειδή όλες ήξεραν να ράβουν δούλευαν γαζώτριες και κορδελιάστρες στα εργοστάσια συμπατριωτών τους (τότε είχε ακόμα η Αγγλία φασονάδικα). Έτσι δεν χρειάστηκε ποτέ να μάθουν αγγλικά, το οποίο βόλευε και τον εργοδότη τους γιατί δεν του φεύγανε και δεν ξέρανε τα δικαιώματά τους. Και ξόδευαν το μισθό τους στα καταστήματα ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας, συμπατριωτών τους μπακάληδων και μανάβηδων. Και φτάσανε κάποια στιγμή στη σύνταξη και στα γεράματα κι εκεί τις συναντούσα εγώ, να μην μπορούν ούτε στο γιατρό να πάνε μόνες τους γιατί δεν ήξεραν τη γλώσσα. Όσο για σύνταξη, το αντίστοιχο το δικού μας ΟΓΑ ανασφάλιστων, γιατί δεν τις δήλωναν ποτέ πουθενά οι εργοδότες τους. Κι οι πιο πολλές δεν έχουν ιδέα για τα δικαιώματά τους, οπότε τις αναλάμβαναν διάφοροι οργανισμοί μεταναστών να τους κάνουν τις αιτήσεις κλπ.

ΥΓ σχετικά με την αξία των επαγγελμάτων και το φύλο: οι τσαγκάρηδες (μικροεπιχειρηματίες) ήταν κυρίως άντρες. Οι κορδελιάστρες (γαζώτριες υποδηματοποιίας) ήταν κυρίως γυναίκες.

ΥΓ2 Και έχω γνωρίσει κάποιους από τους αγγλοκύπριους πρώην φασονάδες, νυν εισοδηματίες ή επιχειρηματίες, από αυτούς που έπιναν το αίμα των συμπατριωτών τους με το καλαμάκι. Κάτι καραβλάχοι, πονηροί. Μια εποχή συζητούσα μια δουλειά κάπου με έναν από αυτούς και το συνδικάτο μας όριζε κατώτατη αμοιβή 25 την ώρα, η πιάτσα 35 την ώρα, κι αυτός προσπαθούσε να μου δώσει 5-7 την ώρα. Άι σιχτίρ, πιο πολλά ήταν το επίδομα ανεργίας. Κάπως έτσι κι ο κύριος του άρθρου.

Costas
20-02-2013, 02:28 PM
Να που ήρθε κι ο αντίλογος! :D

Zazula
20-02-2013, 05:06 PM
Αντίλογο για τα σχόλια από κάτω που μιλάνε για τους Έλληνες που "ψάχνουν" δουλειά μέσω ΟΑΕΔ και/ή που θέλουν να τους προσλάβεις χωρίς να δουλεύουν για να παίρνουν το επίδομα, έχει κανείς;

Elsa
20-02-2013, 05:43 PM
Για την απορία του κυρ Κώστα στο άρθρο, «Μπορούμε να κάνουμε μια Κίνα και μια Τουρκία μέσα στην Ελλάδα;» νομίζω πως η κυβέρνηση εργάζεται φιλότιμα προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, υπομονή. :s Ελπίζω μόνο να φτάσουμε να ζήσουμε και τέτοια πρόοδο. (http://elsarand.wordpress.com/2012/03/27/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7-25%CE%B7/)
Σιγά μη δίνει 32€ τη μέρα. Αν προτιμάει άγαμες, ανειδίκευτες και ως 25 ετών, μπορεί να δίνει 23€ (http://www.taxheaven.gr/default/pages/library/id/8).
Πολύ εκνευριστικό άρθρο, συμφωνώ με την SBE.

Palavra
20-02-2013, 05:58 PM
Δεν νομίζω πάντως ότι εννοεί ακριβώς αυτό, μάλλον αναφέρεται στο ότι η παραγωγή έχει μεταφερθεί τα τελευταία χρόνια σε αυτές τις χώρες. Που ναι μεν έχει πάει εκεί κυρίως επειδή είναι φτηνά τα εργατικά και επειδή το κράτος ενθαρρύνει τις ξένες εταιρείες να εγκατασταθούν εκεί, αλλά έχει πάει και επειδή οι άνθρωποι στη Δύση θέλουν να έχουν πολλά, καλά και φτηνά ρούχα/υπολογιστές/γκάτζετ και να τα αλλάζουν κάθε σαιζόν.

Το λέω αυτό επειδή συχνά πυκνά προκύπτει το θέμα της κινεζοποίησης της παραγωγής, όμως σπανίως συνδέεται με την πηγή: τον υπερκαταναλωτισμό. Για μένα δηλαδή, ακόμα και τα εξ αριστερών αιτήματα για προστασία των εργατών, καλούς μισθούς και τα σχετικά (με τα οποία συμφωνώ) δεν έχουν κανένα νόημα όταν γίνονται μεμονωμένα, και δεν τοποθετούνται σε άλλη βάση. Η οποία βάση πρέπει να ξεκινάει κάπως έτσι: οι πόροι του πλανήτη είναι πεπερασμένοι, η υπερκατανάλωση μας οδηγεί στο να θέλουμε όλο και περισσότερα πράγματα σε ολοένα και χαμηλότερη τιμή, δεν έχει νόημα να ζητάμε απλώς μεγαλύτερους μισθούς για να τροφοδοτήσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο, ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει με λιγότερα*, άρα θα ήταν καλό να το πάρουμε αλλιώς.


______________
*Δεν εννοώ χωρίς εκπαίδευση, χωρίς φαγητό, χωρίς τέχνη, και τέτοια, αλλά χωρίς 20 ζευγάρια παπούτσια, χωρίς Άιπαντ και χωρίς να αλλάζει κινητό κάθε χρόνο, και χωρίς να γεμίζει το ψυγείο του για να πετάξει αργότερα τα μισά φαγητά στα σκουπίδια. Καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Elsa
20-02-2013, 08:31 PM
Αντιγράφω τα σχόλια #4 και #7 (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.terata&id=22130) (της ίδιας σχολιάστριας).

Η εργασία της γαζώτριας είναι μια εργασία εντάσεως εργασίας, απαιτητική και επίπονη. Οι γαζώτριες εργάζονται στις μηχανές με παρτίδες ρουχων, με ένα διάλειμμα συνηθως στη μέση της βάρδιας, σε περιβαλλον με υψηλό επίπεδο θορύβου, σκόνη και μικροίνες. Αντιμετωπίζουν μυοσκελετικές παθήσεις, με συνηθέστερα προβληματα στους καρπούς. Οι γαζώτριες έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των βιομηχανικών εργατών ασχέτως του μεγέθους της βιοτεχνίας. Επιπλέον οι γαζώτριες έχουν ημερομηνία λήξης, τα πρωτα χρόνια παράγουν πολύ και πληρώνονται λίγο, όσο περνανε τα χρόνια παράγουν λιγότερο και (θεωρητικά) πληρώνονται περισσότερο. Ποια βιοτεχνία ή βιοχηχανία κραταει γαζώτριες στην παραγωγή άνω των 40 ετών? Γιατι να παει ένα κορίτσι να γινει γαζώτρια και στα 40 της να απολυθεί όταν μπορεί να κάνει κάτι άλλο?
Οι ελληνικές βιοτεχνίες ενδύματος παρόλο τον πακτωλό χρημάτων που πέσαν στο έτοιμο ένδυμα, δεν επένδυσαν στο σχεδιασμό και στην καινοτομία, ούτε φρόντισαν να εφαρμόσουν νέα συστήματα εργασίας να κρατήσουν το προσωπικό τους και να αξιοποιήσουν την συσσωρευμένη γνώση. Αντί αυτού, αφού πήραν τις επιδοτήσεις, μετέφεραν την παραγωγή τους στα βαλκάνια ή έκλεισαν τελείως την παραγωγή και το έριξαν στις εισαγωγές από την Κίνα.
Στα 40 τους δεν αποδίδουν όπως αποδίδουν στα 20. Προκύπτει από χρονομετρήσεις εργατριών στο έτοιμο ένδυμα. Επίσης στα 40 τους υποφέρουν απο μυοσκελετικές παθήσεις και αναγκάζονται να παίρνουν άδειες. Δεν μιλάμε για κίνδυνο απόλυσης, μιλάμε για βεβαιότητα απόλυσης. Εφόσον οι δουλειές είναι πιο λίγες από τους εργαζόμενους (είπαμε οι βιοτεχνίες έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους στα Βαλκάνια), μοιραία οι εργοδότες διαπραγματεύονται με δικούς τους όρους. Ας μη λέει ο κύριος Κώστας ότι δεν βρίσκει γαζώτριες, να λέει ότι δεν βρίσκει γαζώτριες να δουλεύουν με τις συνθήκες που δουλεύουν οι Πακιστανοί.

Κατεργαράκος (μόνο που αυτός το στήνει το κάτεργο) μου φαίνεται ο κύριος Κώστας...

Elsa
20-02-2013, 08:53 PM
Το λέω αυτό επειδή συχνά πυκνά προκύπτει το θέμα της κινεζοποίησης της παραγωγής, όμως σπανίως συνδέεται με την πηγή: τον υπερκαταναλωτισμό. Για μένα δηλαδή, ακόμα και τα εξ αριστερών αιτήματα για προστασία των εργατών, καλούς μισθούς και τα σχετικά (με τα οποία συμφωνώ) δεν έχουν κανένα νόημα όταν γίνονται μεμονωμένα, και δεν τοποθετούνται σε άλλη βάση. Η οποία βάση πρέπει να ξεκινάει κάπως έτσι: οι πόροι του πλανήτη είναι πεπερασμένοι, η υπερκατανάλωση μας οδηγεί στο να θέλουμε όλο και περισσότερα πράγματα σε ολοένα και χαμηλότερη τιμή, δεν έχει νόημα να ζητάμε απλώς μεγαλύτερους μισθούς για να τροφοδοτήσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο, ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει με λιγότερα*, άρα θα ήταν καλό να το πάρουμε αλλιώς.
Παλάβρα, μαζί σου, οπωσδήποτε! :-) Στη δική μου ιδανική κοινωνία δεν θα υπάρχει χρεία γαζωτριών, θα φοράμε χλαμύδες και μανδύες, θα έχουμε 2 χειμωνιάτικα και 2 καλοκαιρινά σετ, πλύνε-βάλε! Μέχρι τότε, ας μην επιτρέπουμε να στήνονται κάτεργα, οι άνθρωποι που κάνουν σκληρές δουλειές πρέπει να αμείβονται καλύτερα και να έχουν μικρότερο ωράριο.
Μάλιστα, τώρα που το σκέφτομαι, καμιά εξοντωτική και απάνθρωπη (ή αφόρητα μονότονη) δουλειά δεν θα είχε θέση σε μια ιδανική κοινωνία, έτσι δεν είναι; Όσο καλά και να πληρώνεται κάποιος, η φθορά της υγείας του σωματικής και ψυχικής, δεν αγοράζεται. Θα ήθελα τέτοιες δουλειές ή να καταργηθούν ως άχρηστες (αδαμαντωρυχεία, χρυσωρυχεία κλπ) ή να ξεπεραστούν από τις νέες τεχνολογίες (εξόρυξη πετρελαίου) ή να γίνονται αποκλειστικά από μηχανές.

SBE
20-02-2013, 09:13 PM
Αντίλογο για τα σχόλια από κάτω που μιλάνε για τους Έλληνες που "ψάχνουν" δουλειά μέσω ΟΑΕΔ και/ή που θέλουν να τους προσλάβεις χωρίς να δουλεύουν για να παίρνουν το επίδομα, έχει κανείς;

Δεν διαβασα τα σχολια, άμα τα διαβασω θα απαντήσω, αλλά δεν καταλαβαίνω τι λες. Εννοείς ανθροωπους που θέλουν να δουλευουν στη μάυρη για να φαίνονται ανεργοι και να εισπράττουν από τον ΟΑΕΔ;

SBE
20-02-2013, 09:28 PM
Έλσα και Παλ, εγώ από την άλλη θεωρώ ότι όλοι δικαιούνται ένα άιπαντ. Ίσως όχι 40 ζευγάρια παπούτσια.
Από την άλλη, αν δεν κάνω λάθος η Ιντιτέξ ξεκίνησε δίνοντας δουλειά σε γαζώτριες στο σπίτι τους. Χωρίς εργοστάσιο. Οι εργάτριες έπαιρναν τη δουλειά στο σπίτι και πληρώνονταν με το κομμάτι. Έτσι μπορούσαν να προσαρμόσουν τη δουλειά στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Ακούγεται παράξενο; Δε νομίζω, παραδοσιακό ακούγεται. Προφανώς οι γαζώτριες αυτές έβγαζαν λιγότερη δουλειά από τις γαζώτριες του εργοστασίου, αλλά μάλλον η διαφορά δεν ήταν και τόσο κρίσιμη για την επιχείρηση.

Zazula
20-02-2013, 09:30 PM
Δεν διαβασα τα σχολια, άμα τα διαβασω θα απαντήσω, αλλά δεν καταλαβαίνω τι λες. Εννοείς ανθροωπους που θέλουν να δουλευουν στη μάυρη για να φαίνονται ανεργοι και να εισπράττουν από τον ΟΑΕΔ;
Όχι, εννοώ ανθρώπους που προσλαμβάνονται στο πλαίσιο προγράμματος που επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές τους, και θεωρούν εύλογο το να μην δουλεύουν κι απλώς να μπαίνει η επιδότησή τους. Κι άλλα τέτοια. Και δεν ξέρω πόσοι απ' όσους μιλάνε τόσο εύκολα για εργασιακούς μεσαίωνες κλπ (που δεν αρνούμαι ότι υπάρχουν και τέτοιοι, κακοί —και παράνομοι— εργοδότες) έχουν πραγματική σχέση με το τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Δηλαδή να βάζεις αγγελία —τώρα, με την υποτιθέμενη κρίση και την ανεργία— και να σε παίρνουν τηλέφωνο και να σε ρωτάνε μόνο πόσα θα παίρνουν κι αν πχ θα πρέπει να κουβαλάνε πράγματα (σε αγγελία για αποθηκάριο ή για οδηγό διανομών) ή που σου έρχονται επειδή πρέπει να εμφανιστούν καθότι τους έχει στείλει ο ΟΑΕΔ και να σου λένε «εγώ απλά για να φανεί πως ήρθα στην συνέντευξη ήρθα». Ή να κάνουν απ' την πρώτη στιγμή τα πάντα για να αναγκαστείς να τους απολύσεις (να 'ρχονται όποτε θέλουν, να γίνονται "ζημιές" στην αποθήκη κλπ). Ή να τους ζητάς πράγματα μέσα στα νόμιμα της εργατικής νομοθεσίας και να αρνούνται τα πάντα και να κάνουν κι επανάσταση από πάνω. Δεν είναι τυχαίο πως, ακόμη και σήμερα, όποιον σοβαρό εργοδότη και να ρωτήσετε θα σας απαντήσει στην πλειονότητα των περιπτώσεων πως δεν υπάρχει ανεργία, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που δεν θέλουν να δουλέψουν σε οποιαδήποτε δουλειά δεν είναι γραφείου κι απλώς, όσο τους ταΐζουν οι γονέοι, τους παίρνει να το κάνουν.

Και, SBE, για τα πρώτα πεντέξι σχόλια λέω, διάβασέ τα, δεν είναι πολλά ούτε θα πάθεις τίποτα.

SBE
20-02-2013, 10:01 PM
Τα διάβασα όλα τα σχόλια και είδα μία αναφορά σε αυτό που λες, αλλά εσύ τα είπες πιο αναλυτικά.

Τώρα, για τη θέση του αποθηκάριου σε σουπερμάρκετ: έχω έναν ξάδερφο στην Πάτρα, 47 ετών, δύο μικρά παιδιά, άνεργος μια πενταετία, τελευταίος μισθός 800 ευρώ, αποθηκάριος σε σούπερ μάρκετ. Σε άριστη φυσική κατάσταση (είναι διαιτητής μπάσκετ).
Δεν βρίσκει δουλειά. Προφανώς γιατί καλούνε σε συνέντευξη μόνο αυτούς που φαίνονται καλοί στο χαρτί κι όταν έρχονται σου λένε ότι ήρθαν για να έχουν κάτι να πουν στον ΟΑΕΔ.

Palavra
20-02-2013, 10:26 PM
Στη δική μου ιδανική κοινωνία δεν θα υπάρχει χρεία γαζωτριών, θα φοράμε χλαμύδες και μανδύες, θα έχουμε 2 χειμωνιάτικα και 2 καλοκαιρινά σετ, πλύνε-βάλε! Μέχρι τότε, ας μην επιτρέπουμε να στήνονται κάτεργα, οι άνθρωποι που κάνουν σκληρές δουλειές πρέπει να αμείβονται καλύτερα και να έχουν μικρότερο ωράριο.
Εγώ πάντως δεν μίλησα για ιδανική κοινωνία, αλλά για σχέση αιτίου και αποτελέσματος. Το δίλημμα δεν είναι ή χλαμύδα ή εργασιακός Μεσαίωνας, και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι καταναλωτικές μας επιλογές έχουν την επίδρασή τους στον κόσμο που ζούμε τώρα. Δεν είναι ας πούμε λογικό να ακούγονται κάθε λογής κραυγές κατά των εργοστασίων που φτιάχνουν ρούχα στην Κίνα/στη Ρουμανία/οπουδήποτε και ρουφάνε το αίμα του εργάτη από ανθρώπους που φοράνε αυτά ακριβώς τα ρούχα, χωρίς να έχουν μπει καν στον κόπο να κοιτάξουν την ετικέτα. Ούτε να γράφονται επαναστατικές προκηρύξεις υπέρ των απανταχού εργατών από ανθρώπους που τις γράφουν σε υπολογιστή φτιαγμένο στην Κίνα ή στη Μαλαισία, πίνοντας καφέ χωρίς να τους νοιάζει πόθεν έρχεται και ποιο παιδάκι τον μάζεψε κλπ.

nickel
01-03-2013, 02:49 PM
Στο φτωχικό διώροφο σπίτι όπου μεγάλωσα στην επαρχία η μοναδική θέρμανση ήταν ένα μαγκάλι στο καθιστικό του ισογείου. Εκείνα τα χρόνια διαβάζαμε κάθε τόσο για κάποιους που έχαναν τη ζωή τους δηλητηριασμένοι από το μονοξείδιο του άνθρακα όταν τα κάρβουνα δεν έκαναν σωστή καύση. Καθώς φαίνεται να επανέρχονται τα κάρβουνα στο θερμαντικό μας μενού, καλό είναι να ακούμε πιο συχνά προειδοποιήσεις για το ρόλο του μονοξειδίου.

Κατά τ’ άλλα, να με συγχωρείτε αλλά η πολιτική εκμετάλλευση της δηλητηρίασης των νέων στη Λάρισα είναι για κλάματα.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231237611

SBE
01-03-2013, 03:28 PM
Είχα πει πιο πάνω ότι θα σοβαρευτούμε με το πρόβλημα των τζακιών όταν θα πεθάνει καμιά οικογένεια. Ε, φαίνεται τη γλύτωσε η οικογένεια, για την ώρα.
Όσο για την πολιτική εκμετάλλευση, βρε Νίκελ, κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις ότι πολιτική στην Ελλάδα σημαίνει:
α. υποστηρίζω το κόμμα μου ό,τι και να κάνει
β. κατακρίνω τους άλλους, ό,τι και να κάνουν
γ. παίρνω έτοιμη νομοθεσία και πολιτικές από άλλες χώρες και από την ΕΕ, μην κουράζομαι να σκέφτομαι δικά μου

nickel
01-03-2013, 03:37 PM
Όσο για την πολιτική εκμετάλλευση, βρε Νίκελ, κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις ότι...
Κοντά σαράντα χρόνια η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση με ενοχλεί αφόρητα (και πρώτα απ' όλα όταν την ασκούσε το κόμμα που ψήφιζα) επειδή τα κάνει όλα ένα χυλό και στο τέλος δεν ακούς επειδή ξέρεις τι θα πουν. Είναι δηλαδή στο τέλος ένδειξη βλακείας και πάντως όχι πολιτικής οξυδέρκειας.

SBE
01-03-2013, 04:40 PM
Γι' αυτό είναι ενδιαφέρον να βλέπεις κόμματα που αναδείχτηκαν σχετικά πρόσφατα να εφαρμόζουν ακριβώς αυτές τις μεθόδους.

anef
02-03-2013, 12:43 PM
Κατά τ’ άλλα, να με συγχωρείτε αλλά η πολιτική εκμετάλλευση της δηλητηρίασης των νέων στη Λάρισα είναι για κλάματα.

Κι εμένα με συγχωρείτε, αλλά η μη πολιτική εκμετάλλευση ποια είναι, τα μάνιουαλ για τη σωστή χρήση αυτοσχέδιων θερμαντικών μέσων;

nickel
02-03-2013, 12:59 PM
η μη πολιτική εκμετάλλευση ποια είναι, τα μάνιουαλ για τη σωστή χρήση αυτοσχέδιων θερμαντικών μέσων;

Έχω τρεις απαντήσεις:
1. Η σιωπή. Δεν είναι ανάγκη να σχολιάζεται οτιδήποτε συμβαίνει και μάλιστα με μια δόση του γνωστού εκτός τόπου και χρόνου μαξιμαλισμού: «εξασφαλίζοντας δωρεάν και ασφαλή στέγαση και συνθήκες σπουδών για όλους τους φοιτητές».
2. Το αντίθετο αυτού που είπα «πολιτική εκμετάλλευση … για κλάματα» μπορεί να είναι «πολιτική εκμετάλλευση … που δεν είναι για κλάματα».
3. Ναι, τα μάνιουαλ για τη σωστή χρήση αυτοσχέδιων θερμαντικών μέσων. Θα είχαν πολύ πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα από την ανέξοδη αντιπολιτευτική πολιτικολογία.

Costas
04-03-2013, 11:18 AM
Κι εγώ τη θυμάμαι, αν και κατά τι νεότερος, εκείνη την εποχή με τις συνεχείς ειδησούλες για θανάτους από μαγκάλι. Και ναι, ανεξάρτητα από το πολιτικό περιεχόμενο της υπόθεσης, θα έπρεπε η Πολιτεία, με ένα μέρος των χρημάτων από το φόρο στο πετρέλαιο, να έχει κάνει τεράστια καμπάνια μέσω της τηλεόρασης για το μονοξίδιο. Αλλά πότε η ελληνική Πολιτεία έκανε κοινωνική καμπάνια για οτιδήποτε, εκτός για να δουλέψουν μερικά διαφημιστικά γραφεία; Μήπως κάνει καμπάνια για το κάπνισμα, ας πούμε;
Αλλά και πολιτικοί φορείς με κοινωνική ευαισθησία και μεγάλο ακροατήριο, ειδικά στις τάξεις της νεολαίας, μερίδα της οποίας φαίνεται πως αγνοεί ή ίσως υποτιμά τους κινδύνους, θα μπορούσαν να κάνουν ανάλογες καμπάνιες, εκμεταλλευόμενοι τη μεγαλύτερη διείσδυσή τους σε αυτή τη μερίδα του πληθυσμού, με τον ίδιο τρόπο που η πολιτική διάσταση της χρήσης χημικών από τις δυνάμεις καταστολής -συχνά μάλιστα απαγορευμένων- δεν αποτρέπει, ευτυχώς! τους φιλοδιαδηλωτές από το να κυκλοφορούν τρακτ με οδηγίες αντιμετώπισης των χημικών.

Αλλά ήρθα να καταθέσω μια ευχάριστη είδηση. Όχι από την Ελλάδα, φυσικά.
Swiss Voters Approve a Plan to Severely Limit Executive Compensation (http://www.nytimes.com/2013/03/04/business/global/swiss-voters-tighten-countrys-limits-on-executive-pay.html?nl=todaysheadlines&emc=edit_th_20130304) (ΝΥΤ)
(...) The vote gives shareholders of companies listed in Switzerland a binding say on the overall pay packages for executives and directors. Pension funds holding shares in a company would be obligated to take part in votes on compensation packages.
In addition, companies would no longer be allowed to give bonuses to executives joining or leaving the business, or to executives when their company was taken over. Violations could result in fines equal to up to six years of salary and a prison sentence of up to three years. (...)

Palavra
04-03-2013, 03:12 PM
Κατά τ’ άλλα, να με συγχωρείτε αλλά η πολιτική εκμετάλλευση της δηλητηρίασης των νέων στη Λάρισα είναι για κλάματα.
Χτεσινός Πετρουλάκης: Η καπηλεία του θανάτου (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=22525).

Elsa
13-03-2013, 09:56 AM
Για το θάνατο των παιδιών, συγκινητικός αλλά και εύστοχος ο Ξυδάκης: Ανυπεράσπιστα (http://vlemma.wordpress.com/2013/03/02/anyperaspista/)

Elsa
13-03-2013, 10:13 AM
Έχω μια αφελή αλλά προφανή απορία, αν κάποιος ξέρει ας μου απαντήσει: Έχουν υπολογίσει καλά και είναι σίγουροι οι αρμόδιοι του ΤΑΙΠΕΔ ότι μας συμφέρει η πώληση και επαναμίσθωση όλων αυτών των κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες; Όταν μάλιστα πρόκειται για κτίρια που κατασκευάστηκαν πρόσφατα, ειδικά για κάποιες από αυτές τις υπηρεσίες, επιβαρύνοντας και αυτά -με τον τρόπο που μελετήθηκαν και δημοπρατήθηκαν- το δημόσιο χρέος μας; Αν είναι έτσι, ας μας πουν κι εμάς το κόλπο, να πουλήσουμε το σπίτι μας, να γλιτώσουμε και τα χαράτσια...

SBE
13-03-2013, 03:58 PM
Έλσα, αυτή είναι στάνταρ τακτική πολλών οργανισμών την τελευταία εικοσαετία (και πιο πίσω, όλο τον 20ό αιώνα, απλά τελευταία είναι πιο συχνό). Δηλαδή δεν πρόκειται για ελληνική πατέντα. Όχι μόνο για το δημόσιο αλλά για όλες τις επιχειρήσεις.
Ας ξεκινήσουμε με την εξής δήλωσή μου: δεν είμαι υπέρ.
Αλλά γιά να δούμε πώς γίνεται και τι λέει η βιβλιογραφία.

Πώς γίνεται: η ιδιοκτήτρια εταιρία, ας την πούμε Α, πουλάει στον Β το ακίνητο και τον δεσμεύει να νοικιάζει το ακίνητο στην Α, για προκαθορισμένο χρόνο (συνήθως 15+ χρόνια, αλλιώς δεν συμφέρει), έναντι προσυμφωνημένου μισθώματος. Ο Β αναλαμβάνει τη συντήρηση του ακινήτου (που μπορεί να περιλαμβάνει και καθαριότητα, θέρμανση, ηλεκτροδότηση κλπ). Η Α συνήθως διατηρεί το δικαίωμα ανανέωσης της ενοικίασης στο τέλος της συμφωνίας ή το δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου ή ό,τι άλλο συμφωνηθεί π.χ. να το νοικιάσει σε τρίτους (η πολιτεία της Αριζόνας πούλησε με αυτό τον τρόπο το 2010 πολλά κτίρια γραφείων με υποχρεωτική επιστροφή του ακινήτου στην πολιτεία —όχι αγορά— μετά από 20 χρόνια, δεν ξέρω πώς αυτό είναι κερδοφόρο, αλλά μάλλον θα είναι).

Έχει πλεονεκτήματα το άμεσο κέρδος, αφού εισπράττει η εταιρία Α ένα γερό ποσό μαζεμένο και μπορεί να το επενδύσει. Ταυτόχρονα η εταιρία απαλλάσσεται από τα έξοδα συντήρησης του κτιρίου. Από την άλλη επιβαρύνεται από τα έξοδα ενοικίου, τα οποία βγαίνουν από τα ετήσια τρέχοντα έξοδα. Kαι άλλα μειονεκτήματα που μπορώ να σκεφτώ:
α. φυσικά η πώληση μπορεί να γίνει μόνο μια φορά, η Α χάνει το ακίνητο
β. η Α δεσμεύεται να πληρώνει το συμφωνηθέν ενοίκιο ακόμα κι αν τα μισθώματα πάρουν την κατηφόρα ή αν το κτίριο δεν καλύπτει πλέον τις ανάγκες της
γ. στο τέλος του συμβολαίου το ενοίκιο προσαρμόζεται, προφανώς όχι προς τα κάτω (στην περίπτωσή μας βέβαια, μπορεί σε 20-30 χρόνια να έχουν λιγοστέψει οι στεγαστικές ανάγκες του κράτους, αλλά τότε πάμε στο β)
κλπ κλπ κλπ

Άλλο πλεονέκτημα: δεν υπάρχει συνήθως έλλειψη αγοραστών. Σε εποχές οικονομικής κρίσης, που οι επενδυτές διστάζουν, είναι πιο εύκολο να τους πείσεις να επενδύσουν σε ακίνητα (εδώ υποθέτω ότι οι αγοραστές, η Β δηλαδή, είναι ΑΕ). Και επειδή η πώληση είναι πακέτο με την ενοικίαση για Χ χρόνια (δηλαδή σίγουρο σταθερό εισόδημα για τον αγοραστή), ο πωλητής πουλάει σε υψηλότερη τιμή απ' ό,τι με πώληση χωρίς ενοικίαση. Α, και φυσικά ο Β φορολογείται κανονικά.

Υπάρχει μπόλικη βιβλιογραφία που δείχνει ότι όταν πρόκειται για εταιρίες που κατέχουν μεγάλης αξίας ακίνητα τα αποτελέσματα είναι γενικά θετικά, αλλά όχι και συγκλονιστικά (για μικρές επιχειρήσεις με μικρής αξίας ακίνητα δεν υπάρχει πλεονέκτημα). Υποθέτω ότι οι κρατικοί οργανισμοί είναι επιχειρήσεις με ακίνητα μεγάλης αξίας. Θετικά σημαίνει ότι η επιχείρηση αποκτά χρήματα για άμεση χρήση, τα οποία ίσως δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει με άλλο τρόπο. Αυτό ισχύει και για ακίνητα όπου δεν έχει ακόμα αποσβεστεί/ αποπληρωθεί το κόστος κατασκευής — στα λογιστικά αφαιρείς αυτό το ποσό από την αξία του ακινήτου.

Αν ήμουνα λογίστρια, κι όχι των μαθηματικών της μηχανολογίας, θα μπορούσα να σου εξηγήσω τα οικονομικά με τόκους, χρεολύσιο, χρόνο και πράσινα άλογα, αλλά φαντάζομαι ότι κάπου υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας στο οποίο η αγοραπωλησία συμφέρει οικονομικά και την Α και τον Β. Αμφιβάλλω όμως ότι το σημείο ισορροπίας επιτυγχάνεται, λογικά συνήθως χάνει η Α. Αλλά το μεγάλο ατού για την Α δεν είναι το κέρδος στο σημείο ισορροπίας αλλά η εισροή κεφαλαίων.

Τώρα, πιο συγκεκριμένα για το κράτος- ιδιοκτήτη σε εποχή οικονομικής κρίσης: Τι κάνει το κράτος για να βγάλει λεφτά; Φορολογεί, περικόπτει και εκδίδει ομόλογα. Ας αφήσουμε προς το παρόν τη φορολογία και τις περικοπές. Τα ομόλογα είναι πρόβλημα όταν έχουμε κουρέματα και άτυπες χρεοκοπίες κλπ κλπ. Δηλαδή το κράτος δεν μπορεί να δανειστεί εύκολα, κι αν δανειστεί θα είναι με πολύ υψηλά επιτόκια που θα πρέπει κάποια στιγμή στο μέλλον να πληρώσει. Οπότε δεν είναι άσχημη λύση η πώληση/ ενοικίαση για να έρθει κάνα φράγκο προς τα μέρη μας. Όμως....

Επειδή η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει μαύρες τρύπες που τρώνε ό,τι πέφτει μέσα, φοβάμαι ότι τα έσοδα από τέτοιες συναλλαγές θα πάνε κατευθείαν στις τρύπες κι όχι για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη (η οποία θα κλείσει τις τρύπες μελλοντικά).
Προσθέτουμε σε αυτά τα γνωστά προβλήματα του δημοσίου: δεν υπάρχει καμιά σιγουριά ότι θα γίνουν οι αγοραπωλησίες με τρόπο που θα εξασφαλίζει το μέγιστο δυνατό πλεονέκτημα στο δημόσιο (κοινώς, ότι δεν θα πουληθούν σε ημέτερους για πενταροδεκάρες).

Και μερικά ρεαλιστικά προβλήματα: τι θα γίνει αν δεν βρεθούν αγοραστές ή αν βρεθούν αλλά δεν δίνουν τα ζητούμενα ποσά; Μήπως δηλαδή καταντήσει μειοδοτικό αντί για πλειοδοτικό το ζήτημα.
Αυτά και άλλα πολλά που μπορεί να πάνε στραβά. Όπως βλέπεις δεν αναφέρθηκα καθόλου στην περιουσία του λαού, στους δίκαιους αγώνες, στο ξεπούλημα της Ελλάδας κλπ κλπ. Αυτά θα τα πούνε οι συνήθεις ύποπτοι, και θα τα χρησιμοποιήσουν ψηφοθηρικά. Εγώ είμαι περισσότερο της άποψης ότι, αν και διαφωνώ (μεταξύ άλλων και για ιδεολογικούς λόγους), αν ληφθεί η απόφαση, θέλω να εφαρμοστεί σωστά.*


* και εδώ είναι που αρχίζουν να σε βαράνε εκ δεξιών και εξ ευωνύμων, γιατί φυσικά τέτοιες απόψεις είναι πολύ ακραίες για την πολιτικά πολωμένη ελληνική κοινωνία.

Zazula
29-04-2013, 04:52 PM
http://gregoryfarmakis.posterous.com/102866109

nickel
30-04-2013, 03:53 PM
Να απολυθούν όσοι έχουν κρεατοελιά στο μάγουλο!
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.post&id=24100

Συμφωνώ με αυτό το άρθρο του Θάνου Τζήμερου, σημείο προς σημείο. (Εδώ είναι που ρωτάνε: «Να το κοιτάξω, γιατρέ μου;») Τι κρίμα που δεν αλλάζει η χώρα με άρθρα μόνο.

rogne
30-04-2013, 04:35 PM
Πόσοι εργαζόμενοι χρειάζονται για να λειτουργήσουν μια Οικονομική Υπηρεσία με πλήρη μηχανογράφηση και διασύνδεση σε μία ενιαία βάση δεδομένων; Τι ειδικότητες πρέπει να έχουν; Πόσους απασχολούν ανάλογες υπηρεσίες σοβαρών κρατών; Χρειαζόμαστε 8 μηχανικούς πληροφορικής και 10 τεχνικούς ασφάλειας δικτύων και έχουμε μόνο 3 και 4 αντίστοιχα; ΘΑ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΜΕ 5 και 6! Χρειαζόμαστε 4 managers με ΜΒΑ και δύο γλώσσες ο καθένας, με νοοτροπία ιδιωτικής οικονομίας που αντιλαμβάνονται ότι ο πολίτης πληρώνει τον μισθό τους και πρέπει να τον έχουν στα «ώπα-ώπα» - και δεν έχουμε κανέναν; Θα ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΜΕ και τους 4! Μαζί τους θα «στήσουμε» τη νέα Υπηρεσία βάσει του οργανογράμματος, αξιοποιώντας επαγγελματίες και από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Το παρακάτω γράφεται συνήθως για τον ΣΥΡΙΖΑ, φιλοδοξώ να γίνω ο πρώτος (που λέει ο λόγος) που θα το γράψει για τον Τζήμερο: Και πού θα τα βρούμε τα λεφτά για όλα αυτά; :whistle:

nickel
30-04-2013, 04:49 PM
Και πότε η έλλειψη χρημάτων αποτέλεσε λόγο για την έλλειψη σχεδίων και προγραμμάτων; :)

Υποθέτω ότι στο πλάνο του θα έχεις καλοπληρωμένους μάνατζερ που θα μπορείς να τους πληρώνεις επειδή θα κάνεις οικονομίες διώχνοντας όσους ασχολούνται με το βάρεμα της μύγας, ενώ θα πάνε προθύμως να απασχοληθούν οι διάφοροι MBAάδες διότι το δημόσιο θα πάψει να είναι η κιμαδομηχανή όπου μπαίνεις με κέφι για δουλειά και δημιουργία και μέσα σε ελάχιστους μήνες σε έχει παραμορφώσει.

rogne
30-04-2013, 05:04 PM
Υποθέτω ότι στο πλάνο του θα έχεις καλοπληρωμένους μάνατζερ που θα μπορείς να τους πληρώνεις επειδή θα κάνεις οικονομίες διώχνοντας όσους ασχολούνται με το βάρεμα της μύγας...

Επ, μην τον αντιστρέφεις! Το ανάποδο λέει: πρώτα θα δούμε τι, πόσους, ποιους και για τι πράγμα τους χρειαζόμαστε, πρώτα θα φέρουμε εξοπλισμό, μηχανογράφηση, γέφυρες και ποτάμια, και μετά θα δούμε τι περισσεύει. Αλλιώς ήξερε και η κυβέρνηση να σου κάνει πλάνο (λέμε και κάνα ανέκδοτο να περάσει η ώρα)...

nickel
30-04-2013, 05:13 PM
(λέμε και κάνα ανέκδοτο να περάσει η ώρα)...
Ξέρω. Κι εγώ για να ξαλαφρώσω από τη δουλειά τα λέω.

LostVerse
08-05-2013, 05:13 PM
Το παρακάτω γράφεται συνήθως για τον ΣΥΡΙΖΑ, φιλοδοξώ να γίνω ο πρώτος (που λέει ο λόγος) που θα το γράψει για τον Τζήμερο: Και πού θα τα βρούμε τα λεφτά για όλα αυτά; :whistle:

την απάντηση την δίνει ο ίδιος λίγο παρακάτω: «Όταν, λοιπόν, η νέα υπηρεσία συμπληρωθεί, όσοι δεν χρειάζονται θα απολυθούν (σ.σ. νάτα τα λεφτά). Είτε είναι 5, είτε 5.000. Διότι αν ένα σύστημα για να λειτουργήσει χρειάζεται 10 άτομα κι έχεις 11, ο ενδέκατος, εκτός από το ότι το επιβαρύνει οικονομικά, το «φρενάρει» και λειτουργικά.»

είναι από τις λίγες περιπτώσεις πολιτικών -τουλάχιστον από όσο ξέρω- που έχουν εκφραστεί φανερά εναντίον της «ιερής αγελάδας» που ακούει στο όνομα ΔΥ. Αν και αυτό δεν πιστεύω ότι είναι τόσο επειδή πραγματικά πιστεύει ότι ο περιορισμός/εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα είναι η σωστή προσέγγιση όσο επειδή απλά δεν ελπίζει σε ψήφους από την συγκεκριμένη δεξαμενή, οπότε γιατί να μην της επιτεθεί; Δοκιμασμένη οδός είναι άλλωστε, δεν υπόσχεται ή χαϊδεύει αυτιά κανείς σε ομάδες ψηφοφόρων που ξέρει ότι δεν είναι πιθανό να τον ψηφίσουν. Ανέκαθεν, όχι τώρα.

nickel
08-05-2013, 05:17 PM
Αν και αυτό δεν πιστεύω ότι είναι τόσο επειδή πραγματικά πιστεύει ότι ο περιορισμός/εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα είναι η σωστή προσέγγιση

Πώς το λες αυτό; Τόσο δύσκολο το θεωρείς να σκέφτεται κάποιος ότι και το Δημόσιο πρέπει να λειτουργήσει με κάποιες διαχειριστικές αρχές της κοινής λογικής αν όχι της νεοφιλελεύθερης πολιτικής;

LostVerse
08-05-2013, 05:28 PM
Τόσο δύσκολο το θεωρείς...

εγώ όχι. Κι εμένα άλλωστε στην ουσία του σύμφωνο με βρίσκει το άρθρο, αλλά δεν έγραψα για μένα, έγραψα απλώς τι εκτιμώ ότι πιστεύει αυτός που το έγραψε. Δεν πιστεύω ότι αν ήταν σε θέση να διορίσει τον δικό του κομματικό στρατό δεν θα το έκανε. Άλλωστε υπό μία ανάγνωση, αυτό ακριβώς ευαγγελίζεται όταν εν ολίγοις υποστηρίζει προσλήψεις όπου χρειάζεται αλλά ΚΑΙ απολύσεις όπου χρειάζεται. Οι όροι κι οι προϋποθέσεις που θα καθορίζουν το ποιος χρειάζεται και ποιος όχι είναι σαφώς τεράστια κουβέντα, και σε τέτοιο περιβάλλον από όσο έχουμε δει μέχρι τώρα στην ελληνική πολιτική σκηνή καθορίζονται με ένα και μόνο κριτήριο: προσλήψεις ημετέρων/συμπαθούντων και απολύσεις υμετέρων/αντιπαθούντων.

Ε, απλά είμαι επιφυλακτικός ως προς το πόσο διαφορετικό είναι αυτό που οραματίζεται ο Τζήμερος.

Hellegennes
08-05-2013, 06:22 PM
είναι από τις λίγες περιπτώσεις πολιτικών -τουλάχιστον από όσο ξέρω- που έχουν εκφραστεί φανερά εναντίον της «ιερής αγελάδας» που ακούει στο όνομα ΔΥ. Αν και αυτό δεν πιστεύω ότι είναι τόσο επειδή πραγματικά πιστεύει ότι ο περιορισμός/εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα είναι η σωστή προσέγγιση όσο επειδή απλά δεν ελπίζει σε ψήφους από την συγκεκριμένη δεξαμενή, οπότε γιατί να μην της επιτεθεί; Δοκιμασμένη οδός είναι άλλωστε, δεν υπόσχεται ή χαϊδεύει αυτιά κανείς σε ομάδες ψηφοφόρων που ξέρει ότι δεν είναι πιθανό να τον ψηφίσουν. Ανέκαθεν, όχι τώρα.

Μπαρντόν; Δεν είναι θέμα προσώπων, όλη η νεοφιλελεύθερη πλευρά αυτά πιστεύει. Δεν είναι λοιπόν από τους λίγους πολιτικούς, απλά είναι νεοφίλ. Ο πρώτος που κινήθηκε φανερά προς αυτήν την κατεύθυνση, ήδη από το 1990, ήταν ο Στέφανος Μάνος. Όσο για το αν είναι θέμα ιδεολογίας ή όχι, η συγκεκριμένη δεξαμενή είναι η βάση των ψηφοφόρων, γι' αυτό άλλωστε και ολόκληρη η νεοφίλ φράξια πήρε συγκεντρωτικά λιγότερο από 5% στις τελευταίες εκλογές. Το να επιτεθείς λοιπόν στον κύριο όγκο των ψηφοφόρων είναι είτε ιδεολογία είτε βλακεία. Όχι ότι ο Τζήμερος είναι καμμιά ιδιοφυία, βέβαια, αλλά το συγκεκριμένο θέμα είναι πολιτική τοποθέτηση με βάση την ιδεολογία.

LostVerse
10-05-2013, 08:40 PM
Μπαρντόν; Δεν είναι θέμα προσώπων, όλη η νεοφιλελεύθερη πλευρά αυτά πιστεύει. Δεν είναι λοιπόν από τους λίγους πολιτικούς, απλά είναι νεοφίλ. Ο πρώτος που κινήθηκε φανερά προς αυτήν την κατεύθυνση, ήδη από το 1990, ήταν ο Στέφανος Μάνος. Όσο για το αν είναι θέμα ιδεολογίας ή όχι, η συγκεκριμένη δεξαμενή είναι η βάση των ψηφοφόρων, γι' αυτό άλλωστε και ολόκληρη η νεοφίλ φράξια πήρε συγκεντρωτικά λιγότερο από 5% στις τελευταίες εκλογές. Το να επιτεθείς λοιπόν στον κύριο όγκο των ψηφοφόρων είναι είτε ιδεολογία είτε βλακεία. Όχι ότι ο Τζήμερος είναι καμμιά ιδιοφυία, βέβαια, αλλά το συγκεκριμένο θέμα είναι πολιτική τοποθέτηση με βάση την ιδεολογία.

Από μπαρντόν όσα θες, δεν κοστίζουν τίποτα :)

Δεν συμφωνώ με την προσέγγισή σου, πολύ δε περισσότερο, διατηρώ έντονες αμφιβολίες ότι έχει να κάνει με την ίδια την υποτιθέμενη ιδεολογία του συγκεκριμένου πολιτικού per se. Δεν πιστεύω με λίγα λόγια ότι υφίσταται σήμερα (ακόμα) αυτός ο κάθετος διαχωρισμός «νεοφιλελεύθερος» # «μη νεοφιλελεύθερος», ούτε καν ο διαχωρισμός «αριστερός» # «δεξιός», όχι τουλάχιστον στην πράξη (αν κι αυτό είναι μεγάλη κουβέντα έτσι ή αλλιώς), όταν βλέπεις αυτοαποκαλούμενους {you name it} να ευαγγελίζονται ή ακόμα χειρότερα να εφαρμόζουν τις ίδιες ακριβώς πρακτικές κι ιδέες που κατά τα άλλα μέχρι χθες στηλίτευταν.
Όσον αφορά τις πρόσφατες εκλογές, δεν πιστεύω ότι τα αποτελέσματα που πήρε το κάθε κόμμα είχε να κάνει με την υποτιθέμενη ιδεολογία με την οποία πλασαρίστηκε (ή το πλάσαραν). Απεναντίας, όσοι υποσχέθηκαν τα πάντα κι ανεξάρτητα ιδεολογίας, ανέβηκαν ή ξέφυγαν από την ανυπαρξία, πράγμα που ούτε πρωτοφανές ήταν, ούτε έκπληξη. Ειδικά ο συγκεκριμένος, ίσως έχασε το εισιτήριο για τη βουλή μόνο και μόνο με την αρνητική δημοσιότητα που του αποδόθηκε μετά την ανακάλυψη κάποιας επιστολής που είχε στείλει κάποια στιγμή στην Μέρκελ.

Earion
30-05-2013, 12:06 PM
Καληνύχτα, Κεμάλ. Αυτός ο κόσμος δε θ' αλλάξει ποτέ. (https://www.google.gr/search?q=%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1+%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CE%BB&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:el:official&client=firefox-a)

Hellegennes
30-05-2013, 12:31 PM
Και πού να δεις τι βλακείες γράφτηκαν ήδη, γι' αυτό. Δείγμα (http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=53&t=267371)... τι σαβούρα το είπανε το κομμάτι, τι ότι ο Κεμάλ ήταν καπετάνιος του Βελουχιώτη, η ανθρώπινη βλακεία δεν έχει όρια.

nickel
30-05-2013, 12:43 PM
Συνέχεια:

http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?13447-Kemal-%28Manos-Hadjidakis-and-the-New-York-Rock-Roll-Ensemble-from-the-album-Reflections%29&p=189144#post189144

bernardina
30-05-2013, 12:46 PM
Και τώρα εσείς έχετε την απαίτηση όλα αυτά (http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?13447-Kemal-(Manos-Hadjidakis-and-the-New-York-Rock-Roll-Ensemble-from-the-album-Reflections)&p=189144#post189144)να χωρέσουν στο κεφάλι ανθρώπων που παίζει να ψηφίζουν και ΧΑ. :bored:

Ε, δεν πάτε καλά. :rolleyes:

nickel
31-05-2013, 02:01 PM
Βάζω την είδηση μονάχα, με το σχόλιο ότι κάποια στιγμή θα ήθελα να ακούσω απόψεις για την ευρύτερη διάσταση αυτού του προβλήματος.

Βγάζει στο σφυρί σπίτι άνεργου μεταλλεργάτη για 831 ευρώ! (http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7466082)

nickel
12-06-2013, 10:35 AM
Ανεστάλη ο πλειστηριασμός σπιτιού για χρέος 733 ευρώ στην ΕΥΔΑΠ (http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231252562)
Ο διακανονισμός που έγινε με την εταιρεία ύδρευσης ξεκινά από το μηδέν, δηλαδή ο συνταξιούχος θα δίνει κάθε μήνα όσα χρήματα έχει μέχρι να εξοφληθεί το χρέος.

«Όσα χρήματα έχει»;

SBE
12-06-2013, 03:47 PM
Έλα ντε, τι πάει να πει όσα χρήματα έχει; Ακόμα και στις χρεωκοπίες ορίζεται ένα ποσό που σου αφήνει χρήματα για να ζήσεις.

Alexandra
12-06-2013, 04:03 PM
Εγώ απορώ που δεν έχει βρεθεί ακόμα κανένας να πει ότι πληρώνει αυτός τα 733 ευρώ να γλιτώσει ο ανθρωπάκος. Ή έστω να μαζευτούν 10-20 άτομα και να κάνουν έρανο. Μήπως πρέπει να κάνουμε εμείς;

Count Baltar
12-06-2013, 04:04 PM
Δεν μπορώ να πω ότι δεν συμφωνώ με αυτό:

http://www.capital.gr/jArticle.asp?id=1814073

bernardina
12-06-2013, 04:06 PM
Ας με ενημερώσει κάποιος υπεύθυνα: πώς γίνεται να κατασχεθεί το σπίτι ενός ανθρώπου για χρέη προς την ΕΥΔΑΠ; Γνωρίζει κανείς τα γεγονότα αυτής της υπόθεσης; Θα με υποχρεώνατε...

Εδιτ: Μόλις έφτασε και το αποπάνω. Πάω να το διαβάσω.

Εδιτ2: Αν πω ότι κατάλαβα και ότι δεν γέμισα με περισσότερες απορίες θα πω ψέματα και δεν το θέλω.

SBE
12-06-2013, 04:07 PM
Εγώ απορώ που δεν έχει βρεθεί ακόμα κανένας να πει ότι πληρώνει αυτός τα 733 ευρώ να γλιτώσει ο ανθρωπάκος. Ή έστω να μαζευτούν 10-20 άτομα και να κάνουν έρανο. Μήπως πρέπει να κάνουμε εμείς;

Εφόσον έχει φτάσει σε δημοπρασία το ποσό δεν είναι πια 733 ευρώ αλλά έχουν προστεθεί σε αυτό τόκοι, πρόστιμα και δικαστικά έξοδα. Οπότε μάλλον μιλάμε για καμια δεκαριά χιλιάδες ευρώ.

nickel
12-06-2013, 10:55 PM
Το ζήτημα δεν είναι να γίνει έρανος για ένα μικρό ή λίγο μεγαλύτερο ποσό. Η ευρύτερη διάσταση που υπονοώ στο #2370 αφορά την παγίδα του χρέους στην οποία βρίσκονται χιλιάδες, όχι μόνο στην Ελλάδα, είτε γιατί πήρανε δάνειο στις καλύτερες μέρες που σε πρήζανε στο πάρε-πάρε είτε γιατί αποκλείεται να πληρώσουν όλους τους λογαριασμούς τους σήμερα. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας που και τους υπερχρεωμένους να προστατεύει, και τις εταιρείες και το πιστωτικό σύστημα να μην αφήσει να καταρρεύσουν. Είναι αστείο που έγινε θέμα για τα 733 ευρώ του ενός όταν το πρόβλημα αφορά χιλιάδες.

SBE
12-06-2013, 11:22 PM
Αυτό το διχτυ προστασίας, νίκελ, λέγεται επαγγελματισμός και υπευθυνότητα στη λειτουργία των τραπεζών. Κάτι που το ξεχάσαμε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

nickel
12-06-2013, 11:34 PM
Ναι, και άντε να τα ξαναθυμηθούμε. Μέχρι να τα ξαναθυμηθούμε, μέχρι να ξαναστηθούν στα πόδια τους οι οικονομίες και να δημιουργηθούν νέα θεσμικά πλαίσια, δεν μπορείς να αφήσεις να διαλυθούν οι φτωχοί και οι άνεργοι. Οι θεσμοί θέλουν τον καιρό τους, ο άλλος αισθάνεται το αδιέξοδο σήμερα.

SBE
12-06-2013, 11:53 PM
Θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει ήδη σε όλη την ΕΕ: το πρόγραμμα προστασίας δανειοληπτών, κοινώς προσωπική πτώχευση. Γίνεται διακανονισμός, δεν χάνεις το σπίτι σου, ορίζει το δικαστήριο πόσα θα πληρώνεις επί τέσσερα χρόνια, μετά το υπόλοιπο παραγράφεται.

Zazula
17-06-2013, 12:34 PM
Πενήντα εκατομμύρια λίρες: http://www.independent.co.uk/student/news/private-eyes-to-track-down-eu-students-who-owe-50m-in-loans-8612399.html
εκ των οποίων τα 4,3 εδώ: http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_15/06/2013_504273

Alexandra
17-06-2013, 12:41 PM
Αν υποτίθεται ότι το δάνειο ξεπληρώνεται όταν το εισόδημα του αποφοίτου ξεπεράσει τις 21.000 λίρες ετησίως, μάλλον για τους Έλληνες θα περιμένουν πολύ ακόμα.

SBE
17-06-2013, 02:23 PM
Νομίζω ότι το ποσό διαφέρει από χώρα σε χώρα και είναι το αντίστοιχο των 21Κ για τη χώρα αυτή. Που σημαίνει δηλαδή ότι ένας Ιρλανδός π.χ. (πολύ μεγαλύτεροι βασικοί μισθοί) αρχίζει να πληρώνει πιο γρήγορα απο έναν Άγγλο σε αντίστοιχη θέση. Κι ένας Πολωνός πιο αργά.
Αν το δούμε λίγο αλλιώς:
α. δεν γίνεται να μην δώσεις στους πολίτες ΕΕ τα ίδια με τους ντόπιους. Το ποσό που χάνεις μπορείς να το δεις και σαν μικρό τίμημα για το μεγάλο κέρδος της παιδείας σαν κλάδο εξαγώγιμων εμπορικών προϊόντων που φέρνει πολλά έσοδα στη χώρα.
β. το οικονομικό όφελος από την κατάργηση της δωρεάν ανώτατης παιδείας είναι πολλαπλάσιο της χασούρας από το φέσι.

nickel
17-06-2013, 02:28 PM
Το άρθρο της Independent δείχνει να αγνοεί παντελώς την άλλη πλευρά του νομίσματος.

Costas
17-06-2013, 02:50 PM
Εμένα μου φάνηκε να κινείται στο γενικότερο αντιευρωπαϊκό κλίμα της Μεγ. Βρετανίας και του Cameron (με τις δηλώσεις του για τους Έλληνες μετανάστες της κρίσης και πώς θα τους απαγορέψει την είσοδο ή κάτι τέτοιο). Γι' αυτό και κλείνει με τις δηλώσεις του Τόρυ βουλευτή:

Rob Wilson MP, a former Tory education spokesman, said: "The SLC has been put in a very difficult position by the nonsense of the UK being forced to allow EU students equal access to financial support." The Tory MP Peter Lilley said: "This is an area where Britain should be seeking the repatriation of powers in a future renegotiation."

SBE
17-06-2013, 03:15 PM
Όπως τα λέει ο Κώστας. Το θέμα μάλλον το ξεθάψανε για να υπάρχει ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ της ανάγκης επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών με την ΕΕ.
Δεν καταλαβαίνω Νίκελ αν σου φαίνεται περίεργο το ότι το άρθρο αγνοεί την άλλη πλευρά. Η "άλλη πλευρά" σε ό,τι έχει να κάνει με την ΕΕ συστηματικά αγνοείται από όλο τον αγγλικό τύπο, και από το (έγκυρο) μπιμπισί, εδώ και δεκαετίες.
Το οποίο λένε ότι είναι κυρίως επιρροή της γραμμής που επιβάλλει συγκεκριμένος μεγιστάνας των ΜΜΕ. Η υποστήριξη των εντύπων του είναι εγγύηση εκλογής για ένα κόμμα, οπότε στην ουσία όλα τα κόμματα του κάνουν χατίρια, και οι σχέσεις με την ΕΕ είναι φαινομενικά ανώδυνο χατίρι γιατί άνετα μπορείς να λες άλλα μέσα κι άλλα έξω. Δεν έχω καταφέρει να καταλάβω τι πρόβλημα έχει αυτός με την ΕΕ και νομίζω ότι είναι απλά ιδεολογικό πρόβλημα κι όχι ζήτημα οικονομικών συμφερόντων.
Και θα μου πεις τώρα, μία μερίδα των ΜΜΕ, έστω και μεγάλη, επηρεάζει όλα τα άλλα; Ναι, γιατί δημιουργεί κλίμα των "κοινά αποδεκτών" θέσεων. Συνδύασέ το κι αυτό με το ότι είναι εύκολο θέμα το να βρίσκεις στραβά στην ΕΕ και με την ασχετοσύνη πολλών δημοσιογράφων που δεν θέλουν να κουράζονται με σκέψεις, ε, ορίστε.

Costas
19-06-2013, 12:05 AM
Για τις πιθανές κομπίνες με τα γενόσημα, από ΗΠΑ: The justices ruled on Monday that brand-name drug makers could face antitrust charges for paying generic competitors to keep cheaper copies of a drug off the market. (ΝΥΤ (http://www.nytimes.com/2013/06/18/business/supreme-court-says-drug-makers-can-be-sued-over-pay-for-delay-deals.html?nl=todaysheadlines&emc=edit_th_20130618))

Σε συμφωνία για μειώσεις μισθών έως 30% κατέληξαν Τράπεζα Κύπρου και Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (Τα Νέα (http://www.tanea.gr/news/economy/article/5024414/se-symfwnia-gia-meiwseis-misthwn-ews-30-katelhksan-trapeza-kyproy-kai-enwsh-trapezikwn-ypallhlwn-kyproy/))

Hellegennes
19-06-2013, 02:19 AM
Εμένα μου φάνηκε να κινείται στο γενικότερο αντιευρωπαϊκό κλίμα της Μεγ. Βρετανίας και του Cameron (με τις δηλώσεις του για τους Έλληνες μετανάστες της κρίσης και πώς θα τους απαγορέψει την είσοδο ή κάτι τέτοιο). Γι' αυτό και κλείνει με τις δηλώσεις του Τόρυ βουλευτή:

Rob Wilson MP, a former Tory education spokesman, said: "The SLC has been put in a very difficult position by the nonsense of the UK being forced to allow EU students equal access to financial support." The Tory MP Peter Lilley said: "This is an area where Britain should be seeking the repatriation of powers in a future renegotiation."

Τι αηδίες! Οι Ευρωπαίοι φοιτητές προσφέρουν στην οικονομία του ΗΒ, άμεσα, περίπου 700 εκατομμύρια λίρες. Το πρόβλημά τους είναι τα 50 εκατομμύρια χρωστούμενα; Προτιμούν δηλαδή να τους λείπουν 650 εκατομμύρια;


Edit: 700 εκατομμύρια λίρες σε έξοδα που δεν σχετίζονται με δίδακτρα. Τα δίδακτρα είναι άλλα 300 εκατομμύρια.

Costas
21-06-2013, 08:23 PM
Μια εξόχως διδακτική κατάθεση στη γαλλική Γερουσία (γαλλιστί, επομένως) ενός ειδικού στη διαχείριση χαρτοφυλακίων πλούσιων οικογενειών, ο οποίος αποφάσισε να προβεί σε αποκαλύψεις. [1 (http://videos.senat.fr/video/videos/2013/video18550.html)][2 (http://videos.senat.fr/video/videos/2013/video18551.html)] Στο πρώτο βίντεο (10 min) ο whistleblower αυτοπαρουσιάζεται, στο δεύτερο (47 min) απαντά στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής της Γερουσίας.

Alexandra
22-06-2013, 09:04 PM
Μια όψη της οικονομικής κρίσης ήταν ότι προκάλεσε (σχετικά) βίαιο ξεφούσκωμα των τιμών των ξενοδοχείων:

Αυτές ήταν οι "τιμές πόρτας" ξενοδοχείου Α' Κατηγορίας σε επαρχιακή πόλη το 2009. Οι αθεόφοβοι ζητούσαν 220 ευρώ για το δωμάτιο, 40 ευρώ για το γεύμα και 20 ευρώ για το πρωινό.

http://farm4.staticflickr.com/3668/9108528045_834a891b73.jpg


Αυτές είναι οι τιμές του ίδιου ξενοδοχείου σήμερα.

http://farm4.staticflickr.com/3726/9110749208_ffca9b907e.jpg

Στο ξενοδοχείο βρέθηκα προχθές. Η κάρτα με τις τιμές πόρτας ήταν ξεχασμένη στην πόρτα του δωματίου από το 2009. Το δίκλινο στοιχίζει σήμερα 80 ευρώ και το μονόκλινο (δηλαδή, πάλι δίκλινο αλλά με έναν ένοικο) 70 ευρώ. Το γεύμα που υποτίθεται ότι στοίχιζε 40 ευρώ κατ' άτομο το 2009, σήμερα στοιχίζει 10 ευρώ κατ' άτομο και είναι πολύ χορταστικό, κύριο πιάτο, σαλάτα και γλυκό. Το πρωινό που υποτίθεται ότι στοίχιζε 20 ευρώ κατ' άτομο το 2009, σήμερα περιλαμβάνεται στην τιμή του δωματίου και είναι από τους πιο πλούσιους μπουφέδες που έχω δει σε ξενοδοχείο, ελληνικό ή ξένο.

Έπρεπε να φτάσουμε στα χάλια που φτάσαμε για να καταλάβουν οι Έλληνες ξενοδόχοι και εστιάτορες ότι δεν είναι δυνατόν να βγάζουμε δέκα πιστωτικές κάρτες και να παίρνουμε δάνεια για να αντιμετωπίζουμε τις τιμές που ζητούσαν.

SBE
23-06-2013, 01:26 AM
Έχω μείνει σε άπειρα ξενοδοχεία και πριν την οικονομική κρίση, και έχω πληρώσει τιμή που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την τιμή της καρτέλας πίσω από την πόρτα. μου είχαν εξηγήσει ότι η τιμή αυτή είναι η ανώτατη που μπορεί να χρεώσει το ξενοδοχείο, ότι είναι υποχρεωτικό να δίνει χωριστά σε αυτή την τιμή το πρωινό (για το γιατί ρωτήστε τον ΕΟΤ) και ότι σχεδόν ποτέ δεν την χρεώνει (ίσως κανένα δεκαπενταύγουστο που παρακαλάνε για ένα δωμάτιο).
Βεβαίως το φοβερότερο που έχω δει ήταν στη Ρώμη που είχα δώσει 80 ευρώ στο ξενοδοχείο και πίσω από την πόρτα έγραφε τιμή δωματίου 400 ευρώ.

daeman
23-06-2013, 01:33 AM
...
Σωστά όλα αυτά, SBE, μόνο που στο συγκεκριμένο που γράφει η Άλεξ, η πραγματική τιμή το 2009 ήταν 120-140€ για περιστασιακούς πελάτες και γύρω στα 80-90 για σταθερούς, εταιρικούς κλπ., ανάλογα με τη συμφωνία. Μου τα είχε πει ο τότε ταμίας του, γιατί έψαχνα να εξυπηρετήσω επισκέπτες. Εκείνη την εποχή είχαν τρελαθεί τελείως (τουλάχιστον εδώ, που τα ξέρω σίγουρα), ζητούσαν την Άρτα και τα Γιάννενα. Τώρα έχουν βάλει νερό (από τον Άραχθο) στο (μετσοβίτικο) κρασί τους.

SBE
23-06-2013, 01:48 AM
ΟΚ, αφού το λες, κάτι παραπάνω ξέρεις.
Ομοίως στη Μύκονο είχα δει κάτι τιμές στο booking.com οι οποίες ήταν αντίστοιχες του Ριτζ στο Λονδίνο (ξεκινάνε απο 800 τη βραδιά), αλλά δε μου γέμιζαν το μάτι για ίδιας κατηγορίας στις φωτογραφίες. Όμως για να υπάρχουν θα έχουν και πελάτες που τα δίνουν.

nickel
23-06-2013, 04:58 PM
Οι μεγάλοι κομματικοί αδελφοί συνεχίζουν να ασκούν τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις των κομματικών υπαλλήλων τους. Τους διορίζουν, τους προωθούν, τους αναβαθμίζουν, τους μειώνουν, τους παύουν, τους αποσύρουν, τους καταργούν, τους εξαφανίζουν… Και χωρίς να τους ρωτάνε, βέβαια. Γιατί υπάρχει ο φόβος, κάποιοι, να θέλουν να μείνουν στις θέσεις τους, για να ολοκληρώσουν τις δουλειές που έχουν αναλάβει, αλλά αν τους δίναμε το δικαίωμα της επιλογής τότε θα ήταν η αρχή του τέλους για τους μεγάλους κομματικούς αδελφούς.
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=25508

Πες τα, βρε Σταύρο, πανάθεμα τα κομματικά μασκαραλίκια τους. (Το λέω με όλο το θάρρος της πεποίθησής μου ότι τα μη πολυκομματικά συστήματα είναι δέκα φορές χειρότερα.)

drsiebenmal
23-06-2013, 05:12 PM
Οι μεγάλοι κομματικοί αδελφοί συνεχίζουν να ασκούν τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις των κομματικών υπαλλήλων τους. Τους διορίζουν, τους προωθούν, τους αναβαθμίζουν, τους μειώνουν, τους παύουν, τους αποσύρουν, τους καταργούν, τους εξαφανίζουν…

Νομίζω ότι ο Στ.Θ. δεν έχει δίκιο. Υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, ειδικοί γραμματείς και σύμβουλοι είναι πολιτικά στελέχη, αιρετά ή μετακλητά. Η δουλειά τους δεν είναι να κάνουν τους μάνατζερ, αλλά να εξηγούν στα στελέχη της διοίκησης (αυτοί είναι οι «μάνατζερ») ποια πολιτική θέλει να εφαρμόσει η εκλεγμένη κυβέρνηση και να ζητούν από τα στελέχη να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις όποιες απαραίτητες αλλαγές. Αυτό είναι αυτονόητο και έτσι λειτουργεί κάθε δημοκρατία.

Εμείς μπλεκόμαστε επειδή νομίζουμε:

(α) Ότι τα αυτονόητα δικαιώματα του πολίτη (τα οποία έχουν σκεπαστεί με τόνους γραφειοκρατικών σκουπιδιών) είναι θέμα πολιτικής και μπορεί να αλλάζουν όταν αλλάζει η κυβέρνηση και οι αιρετοί άρχοντες.

και

(β) Ότι ο δημόσιος λειτουργός μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του (που θα έπρεπε να είναι καταγραμμένα καταλεπτώς σε καθηκοντολόγια) εξαρτώντας τα από τα κέφια του να συμβάλει στην επιτυχία της πολιτικής Α ή να αδιαφορήσει για την επιτυχία της πολιτικής Β.

Δηλαδή, ειλικρινά, πώς μπορεί να εφαρμόσει ο γενικός γραμματέας που πρεσβεύει την πολιτική Α όσα χρειάζονται για την επιλογή Β; Δεν είδαμε την παταγώδη αποτυχία των υπουργών του ΠΑΣΟΚ (αρχικά) και στη συνέχεια ευρύτερου πολιτικού φάσματος να υλοποιήσουν πολιτική Α (φιλελεύθερης οικονομίας) ενώ είναι μαθημένοι στην πολιτική Β (κορπορατισμός και άγιος ο Θεός);

nickel
23-06-2013, 05:25 PM
Με τσάκωσες στην πόρτα, αλλά μια γρήγορη διευκρίνιση οφείλω να τη δώσω.

Για να μην μπλέξουμε με τις σημασίες του μάνατζερ: διοικητικά ταλέντα οφείλει να έχει και το πολιτικό προσωπικό. Θα τα δείξει στον τρόπο που θα επιλέξει τους συνεργάτες του, στον τρόπο που θα περάσει το μήνυμα, τη μεταδοτικότητα, τις εμφάσεις, την πειστικότητα, την παρακολούθηση κ.ο.κ. Αν κάποιος έχει περάσει το σωστό μήνυμα και αφήνει στη μέση κάποια καλή δουλειά, νομίζω ότι γίνεται ζημιά. Από την άλλη, σύμφωνα μ' αυτό που λες, δόκτορα, αν το πολιτικό προσωπικό της ΔΗΜΑΡ είχε μεταφέρει στους χώρους όπου δρούσε μήνυμα διαφορετικό από το κεντρικό μήνυμα που ήθελε να δώσει η κυβέρνηση, τότε η σημερινή κυβέρνηση θα μπορούσαμε να πούμε ότι μάλλον άργησε να φέρει τη ρήξη.

Costas
23-06-2013, 08:24 PM
Συμφωνώ με τα λεγόμενα του Δόκτορα. Άλλο πολιτικός προϊστάμενος, άλλο στελεχικό δυναμικό του υπουργείου. Αλλιώς, να ψηφίζουμε μόνο για κοινοβούλιο, και την κυβέρνηση να την απαρτίζει ο οποιοσδήποτε.

Resident
24-06-2013, 05:24 AM
Αλλιώς, να ψηφίζουμε μόνο για κοινοβούλιο, και την κυβέρνηση να την απαρτίζει ο οποιοσδήποτε.

Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό. Ο υπουργός δεν θα ήταν και βουλευτής, οι βουλευτές ίσως νομοθετούσαν αντί να εξυπηρετούν και οι υπουργοί θα ήταν εξαρτημένοι από αυτόν που τους έβαλε και όχι από την κομματική τους πελατεία.

Costas
24-06-2013, 10:10 PM
Only SYRIZA can save Greece, OP-ED των Galbraith και Βαρουφάκη (ΝΥΤ (http://www.nytimes.com/2013/06/24/opinion/only-syriza-can-save-greece.html?_r=4&))

Zazula
25-06-2013, 12:31 AM
Έχω μείνει σε άπειρα ξενοδοχεία και πριν την οικονομική κρίση, και έχω πληρώσει τιμή που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την τιμή της καρτέλας πίσω από την πόρτα. μου είχαν εξηγήσει ότι η τιμή αυτή είναι η ανώτατη που μπορεί να χρεώσει το ξενοδοχείο, ότι είναι υποχρεωτικό να δίνει χωριστά σε αυτή την τιμή το πρωινό (για το γιατί ρωτήστε τον ΕΟΤ) και ότι σχεδόν ποτέ δεν την χρεώνει (ίσως κανένα δεκαπενταύγουστο που παρακαλάνε για ένα δωμάτιο).
Αυτό που λέει η SBE ισχύει απόλυτα· οι τιμές πόρτας είναι συνάρτηση της κατηγορίας του ξενοδοχείου και δεν τις χρεώνουν ποτέ στην πραγματικότητα. Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνει από κάτω κι ο daeman, ότι δλδ και σε καλύτερες εποχές χρέωνε τη μισή τιμή πόρτας για τους περιστασιακούς και την τωρινή πραγματική τιμή (το ένα τρίτο της πόρτας) για τους εταιρικούς.

Το Σ/Κ έμεινα σε πεντάστερο στη Λάρισα όπου η τιμή πόρτας ήταν 320€ η βραδιά + 25€ το πρωινό + 50€ το γεύμα. Υποθέτω αυτές είναι οι νορμάλ ΕΟΤικές τιμές για την κατηγορία Πολυτελείας. Δεν ξέρω πόσο πλήρωσε στην πραγματικότητα η εταιρία που με φιλοξένησε (όπου είχα ημιδιατροφή, οπότε βάσει πόρτας θα ήταν 395€!), αλλά στο σάιτ τού ξενοδοχείου (αν και η αρχική σελίδα αναφέρει «δωμάτια από 77€») το δωμάτιο το κλείνεις με κάπου 98€ τη βραδιά. Pas mal.

nickel
25-06-2013, 04:46 PM
Only SYRIZA can save Greece, OP-ED των Galbraith και Βαρουφάκη (ΝΥΤ (http://www.nytimes.com/2013/06/24/opinion/only-syriza-can-save-greece.html?_r=4&))

Δεν χρειάζεται να το σχολιάσουμε εμείς. Το σχολιάζει η αριστερή πτέρυγα του Σύριζα.

http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=27897:o-syriza-den-einai-lfiloamerikaniko-kommar-lene-stratoylis-kai-aristero-reyma&catid=1:politics&Itemid=27
http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12495:new-york-times-syriza&catid=83:aristera&Itemid=200

Costas
26-06-2013, 08:50 AM
Ε καλά, αυτή η "απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ" των θέσεων για το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δε σου θυμίζει την "απαγκίστρωση από το μνημόνιο" της ΔΗΜΑΡ ή την "κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής" του ΚΚΕ; Σιγά μη βγάλει τη χώρα από το ΝΑΤΟ!

bernardina
26-06-2013, 09:03 AM
Πώς;! Είμαστε ακόμα στο ΝΑΤΟ; Μα... δεν μας είχε βγάλει ο Αντρέας από το '81, μαζί και απ' την ΕΟΚ που ήταν το ίδιο συνδικάτο; Δεν ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματά του τότε που χάρη ΚΑΙ σ' αυτό εκλέχτηκε; Για δες, ρε, κάτι πράγματα...
Ε, καλά, μη ζοριζόσαστε. Όπως μας έβγαλε το ΠΑΣΟΚ θα μας βγάλει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι πολιτικοί πάντα κρατούν τις υποσχέσεις τους.

Hellegennes
26-06-2013, 10:27 AM
Δεν λέω, το ΝΑΤΟ είναι άγιος οργανισμός και καρπωθήκαμε πολλά από την ύπαρξή μας στια τάξεις του. Δεν ήξερα όμως ότι αυτό φταίει που χρεοκοπήσαμε.

nickel
26-06-2013, 11:23 AM
Δεν ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματά του τότε που χάρη ΚΑΙ σ' αυτό εκλέχτηκε;
Ξέρεις ότι διαφωνώ 100%. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε ποτέ συγκεντρώσει τα ποσοστά που μάζεψε το 1981 αν οι ψηφοφόροι του πίστευαν ότι θα μας έβγαζε από την ΕΟΚ ή το ΝΑΤΟ. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ.

bernardina
26-06-2013, 11:36 AM
Ξέρεις ότι διαφωνώ 100%. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε ποτέ συγκεντρώσει τα ποσοστά που μάζεψε το 1981 αν οι ψηφοφόροι του πίστευαν ότι θα μας έβγαζε από την ΕΟΚ ή το ΝΑΤΟ. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαι βέβαιη ότι δεν σου διέφυγε ο σαρκασμός μου. Ναι, όσο πίστευε ο Αντρέας ότι έπιανε το σύνθημά του, άλλο τόσο τον ψήφισαν γι' αυτό. Και όσο πιστεύουν εκεί στον Σύριζα ότι θα το κάνουν (ότ)αν γίνουν κυβέρνηση, άλλο τόσο πιστεύουν και οι ψυλλιασμένοι ψηφοφόροι τους πως θα το κάνουν πραγματικότητα και θα τον ψηφίσουν γι' αυτό.
Ότι υπάρχουν άνθρωποι που το πιστεύουν εμπίπτει στις περιπτώσεις όπου η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

drsiebenmal
26-06-2013, 12:29 PM
Ότι υπάρχουν άνθρωποι που το πιστεύουν εμπίπτει στις περιπτώσεις όπου η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.Εννοείς, π.χ. αυτούς που επιμένουν ότι ο ΓΑΠ εκλέχτηκε επειδή είπε «Λεφτά υπάρχουν» και εκείνοι το πήραν μετρητοίς; Ή τους προηγούμενους, που πίστεψαν ότι ο ΚΚΒους θα «επανίδρυε το κράτος»; (Αν και προσπάθησε, δεν λέω...)

bernardina
26-06-2013, 12:41 PM
Εννοείς, π.χ. αυτούς που επιμένουν ότι ο ΓΑΠ εκλέχτηκε επειδή είπε «Λεφτά υπάρχουν» και εκείνοι το πήραν μετρητοίς; Ή τους προηγούμενους, που πίστεψαν ότι ο ΚΚΒους θα «επανίδρυε το κράτος»; (Αν και προσπάθησε, δεν λέω...)
Ε, για λεφτά έλεγε, τοις μετρητοίς το πήραν. :devil:
Ή μήπως βερεσέ;:confused:

Όσο για την επανίδρυση του προκατόχου του, ήταν στο στυλ:
-Τι σου κάνω, μάνα μου;
-Με επανιδρύεις, μανάρι μου, με επανιδρύεις :angry:

:whistle::whistle:

SBE
26-06-2013, 01:15 PM
Βρίσκω ενδιαφέρουσα τη συζήτησή σας:
Όλοι "ξέρουμε" ότι δεν κάνουν οι πολιτικοί αυτά που υπόσχονται.
Όλοι "ξέρουμε" ότι δεν τους ψηφίζουμε για αυτά που είπαν ότι θα κάνουν.
Όλοι "ξέρουμε" ότι δεν πρόκειται να κάνουν κάποια πράγματα που λένε ότι θα κάνουν ή ότι θα κάνουν κάποια πράγματα που δεν έχουν πει ότι θα τα κάνουν.

Αν επομένως όλοι είμαστε τόσο σπουδαίοι γνώστες της πολιτικής και τόσο μέσα στο μυαλό του κάθε πολιτικού και τόσο ξύπνιοι ψηφοφόροι, τότε για ποιούς είναι τα προγράμματα, οι προεκλογικές εκστρατείες κλπ; Για τους "άλλους", που "δεν ξέρουν¨; και πόσοι είναι πιά αυτοί οι "άλλοι" αφού όλοι ξέρουμε;

Και τελικά, αν δεχτούμε ότι έτσι είναι, δεν είναι σα να λέμε ότι θα πρέπει να ζούμε σε μια κοινωνία που δεν έχει καμιά αξία η υπόσχεση, ο λόγος ή ακόμα και μια απλή δήλωση; Ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε κανέναν απολύτως, γιατί όλοι έχουν δικαίωμα του εκλέγεσθαι, άρα όλοι είναι πιθανοί πολιτικοί, άρα όλοι είναι εξ ορισμού ανέντιμοι.

Συνεπώς, δεν υπάρχει και κανένας λόγος να υπάρχει έλεγχος ή τιμωρία ή έκφραση δυσαρέσκειας αφού όλα είναι αναμενόμενα.

Κλπ κλπ κλπ

ΥΓ Δεν κάνω κριτική σε κανέναν από τους προλαλήσαντες, ελπίζω αυτό να είναι κατανοητό. Απλά το συγκεκριμένο είναι ένα ζήτημα που με απασχολεί, κυρίως γιατί έχω έρθει σε επαφή με ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα κοινά οι οποίοι δεν είχαν τον κυνισμό ή αν θέλετε τον ρεαλισμό μας. Κι αυτοί ήταν τελικά οι άνθρωποι που όχι μόνο νοιάζονταν αλλά προσπαθούσαν έμπρακτα να αλλάξουν κάτι.

Hellegennes
26-06-2013, 02:29 PM
Εννοείς, π.χ. αυτούς που επιμένουν ότι ο ΓΑΠ εκλέχτηκε επειδή είπε «Λεφτά υπάρχουν» και εκείνοι το πήραν μετρητοίς; Ή τους προηγούμενους, που πίστεψαν ότι ο ΚΚΒους θα «επανίδρυε το κράτος»; (Αν και προσπάθησε, δεν λέω...)

Για την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ δεν ξέρω, γιατί ήμουν λίγο αγέννητος. Αλλά ότι υπήρχε πολύς κόσμος που στ' αλήθεια πίστευε τον ΓΑΠ, δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα. Μάλιστα επειδή εκτός απ' τα γραπτά μένουν και τα βίντεο, υπάρχει πληθώρα στοιχείων που το αποδεικνύει. Άλλωστε όλοι μοιάζει να πέσανε από τα σύννεφα με τα γεγονότα που ξεκίνησαν το 2010 και την πορεία της κρίσης. Άρα όντως πίστευαν ότι λεφτά υπήρχαν και δεν ζούσαμε 100% με δανεικά τα τελευταία, ας πούμε 20 χρόνια.

nickel
26-06-2013, 02:45 PM
Φοβάμαι ότι πάλι μπερδέψαμε πράγματα επειδή το τι λέει ο ένας το παίρνει ο άλλος και το βάζει σε αυτά που έχει ήδη στο μυαλό του και τα θεωρεί παρόμοια. Αυτό που είπα εγώ για αποχώρηση από ΕΟΚ και ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι ισοδύναμο με ένα σύνθημα του είδους Λεφτά υπάρχουν. Στην πρώτη περίπτωση ο ψηφοφόρος ελπίζει ότι η αλλαγή («η Αλλαγή» το 1981) θα του εξασφαλίσει καλύτερη ζωή και ταυτόχρονα ότι οι πολιτικοί, όταν θα βρεθούν στην εξουσία, θα ξεχάσουν τους τυχοδιωκτισμούς με τους οποίους επιδιώκουν (στον προεκλογικό τους λόγο) να διαφοροποιηθούν από τους αντιπάλους τους. Δεν ξέρω τι έλεγαν π.χ. οι δημοσκοπήσεις στον Ανδρέα Παπανδρέου και θεωρούσε σημαντικό να προτάσσει την έξοδο από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ. Μπορούμε ωστόσο να συζητήσουμε ποιες αλλαγές έχουμε δει στον αντιπολιτευτικό λόγο του Σύριζα στην πορεία προς την εξουσία.

Από την άλλη, τις υποσχέσεις για περισσότερα λεφτά, δουλειές ή για λιγότερη διαφθορά και καλύτερη καθημερινότητα, θέλουμε όλοι να τις πιστέψουμε και ταυτόχρονα οι πιο πολλοί είμαστε αρκετά ώριμοι να ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολη δουλειά. Δεν είναι εύκολη δουλειά επειδή κάποιοι με ισχύ είναι βολεμένοι στο ανώμαλο σύστημα που επικρατεί.

Ξέρουμε ωστόσο τι θέλει η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, δεν ξέρουμε; Χωρίς εισαγωγικά.

Hellegennes
26-06-2013, 03:15 PM
Εδώ όμως υπάρχει μια διαφορά. Είναι κατανοητό όσοι ψήφιζαν ΓΑΠ να μην περίμεναν ότι θα τους φέρει χρήμα, γιατί δεν είναι εύκολη δουλειά και γιατί υπάρχει διαφθορά και γιατί δεν είναι να πιστεύεις σε υποσχέσεις πολιτικών. Πίστευαν όμως ότι λεφτά υπήρχαν. Και είχαν ελπίδα ότι ο ΓΑΠ θα τους τα προσφέρει. Πίστευαν ότι η ΝΔ μάς είχε βάλει σε μια πορεία μέτρων, λιτότητας και ανεργίας και ότι ο ΓΑΠ μπορούσε -είχε την δυνατότητα- να το αντιστρέψει.

nickel
26-06-2013, 03:22 PM
Και είχαν ελπίδα ότι ο ΓΑΠ θα τους τα προσφέρει.
Μα φυσικά πάντα μια ελπίδα μάς κρατά ζωντανούς. Όταν αλλάζει η κυβέρνηση, ακόμα και οι αντιπολιτευόμενοι κρατάνε μια ελπίδα μήπως βελτιωθούν τα πράγματα. Άμα δεν έχεις ελπίδα, ή παθαίνεις βαριά μελαγχολία ή γίνεσαι ΚΚΕ (δηλαδή, πας και ψωνίζεις ελπίδα από εντελώς διαφορετικό μαγαζί).

Hellegennes
26-06-2013, 03:28 PM
Εγώ πάντως έχω δηλώσει ότι στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσω ΚΚΕ, όχι όμως γιατί θέλω να ψωνίσω ελπίδα. Το επιχείρημά μου ήταν ότι ο κόσμος που ψήφισε ΓΑΠ, τον ψήφισε γιατί είπε ότι λεφτά υπάρχουν. Αν έλεγε "θα πάμε σε λιτότητα" δεν θα έβγαινε καθόλου. Ο κόσμος στ' αλήθεια πίστευε ότι υπάρχουν λεφτά που απλά δεν καταλήγουν στον πολίτη λόγω διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Πόσοι πίστευαν πως είναι απορίας άξιο το ότι δεν έχουμε κηρύξει πτώχευση από τον προηγούμενο, κιόλας, αιώνα; Κι αυτοί που το πίστευαν ψήφισαν ΓΑΠ;

Α, ναι, μην το ξεχάσω. Ακόμα πιστεύει κόσμος ότι λεφτά υπήρχαν και μπήκαμε στο μνημόνιο με δήλωση ψευδών στοιχείων. Τουλάχιστον όλη η ΑΝΕΛ πτέρυγα πιστεύει αυτό το πράγμα, συν μια μερίδα άλλων ψηφοφόρων (είτε ψηφίζουν είτε απέχουν).

nickel
26-06-2013, 03:44 PM
Αν έλεγε "θα πάμε σε λιτότητα" δεν θα έβγαινε καθόλου.
Αν έλεγε μόνο αυτό, ναι, δεν θα έβγαινε. Έπρεπε να το πει μαζί με κάποια άλλα απαραίτητα εφαρμόσιμα πράγματα που θα ήξεραν και θα ήθελαν να κάνουν.

Το πρόβλημα είναι ότι τελικά το πολιτικό προσωπικό συνδιαλέγεται με τους πολίτες σε μια συζήτηση μεταξύ κατεργαραίων χωρίς την ειλικρίνεια.

SBE
26-06-2013, 03:56 PM
Νίκελ, θα διαφωνήσω με τους προεκλογικούς τυχοδιωκτισμούς, όπως τους λές, των πολιτικών.
Να δεχτώ ότι ψηφίζει κανείς γιατί του αρέσει ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος ενός κόμματος- όχι απαραίτητα το 100%.
Να δεχτώ ότι ψηφίζει για να "τιμωρήσει" κάποιο άλλο κόμμα. Ή γιατί έχει κάποιο προσωπικό συμφέρον.
Αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε στο τι είναι προεκλογικός τυχοδιωκτισμός; Δε νομίζω. Γιατί όταν βγαίνει ένας πολιτικός και λέει θα σας κάνω σχολεία, θα σας κάνω και παιδιά εσύ μπορεί να πιστέψεις ότι αυτά είναι προεκλογικές ανοησίες, μπορείς όμως να πεις με σιγουριά ότι κι οι άλλοι ψηφοφόροι πιστέυουν το ίδιο; Κι αν όλοι πιστέυουν ότι αυτά είναι προεκλογικά λόγια χωρίς αντίκρυσμα, τότε γιατί να τα πει ο πολιτικός;
Μην μπερδέυουμε την ελπίδα ότι μπορέι να βελτιωθούν τα πράγματα με τον έλεγχο στον οποίο θα πρέπει να υπόκειται κάθε πολιτικός.

ΥΓ Να προσθέσω επίσης ότι το "ξέρουμε" πιο πάνω ήταν σε εισαγωγικά, γιατί πολλά από αυτά που ισχυριζόμαστε ότι ξέρουμε δεν τα ξέρουμε επειδή έγινε π.χ. μια εξεταστική επιτροπή ή έστω μια μελέτη που έδειξε ότι υπάρχει το ΧΥΖ πρόβλημα, ούτε επειδή έχουμε γνώση του αντικειμένου. Δηλαδη ξέρουμε ό,τι ξέρουμε συνωμοσιολογικά και μπακάλικα, χωρίς μέτρο σύγκρισης. Κι έτσι δεχόμαστε ακόμα πιο έυκολα την αθέτηση των υποσχέσεων ή την Α ή Β παρανομία, γιατί "τι άλλο να περιμένει κανείς;" Κι αυτό είναι που καταδικάζω.

Zazula
11-07-2013, 09:57 AM
http://supermomrocks.me/2013/07/11/%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B8%CE%B1-%CE%B3%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%89-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%89-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CE%BD%CF%89%CE%BC/

SBE
12-07-2013, 02:37 AM
Δεν μπορώ να δω με συμπάθεια τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στο ορφανοτροφείο, όποια κι αν είναι η δικαιολογία τους.

Zazula
12-07-2013, 02:57 AM
Μα δεν νομίζω ότι ούτε το δημοσίευμα ούτε κανείς άλλος ζητά τη συμπάθεια κανενός· μια κατάσταση απλώς περιγράφεται.

SBE
12-07-2013, 10:17 PM
Δεν μου έδωσε την εντύπωση ότι είναι απλώς περιγραφή μιας κατάστασης.

Costas
16-07-2013, 09:29 AM
O Fitch υποβάθμισε το EFSF ως συνέπεια της υποβάθμισης της Γαλλίας. (Καθημερινή (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_15/07/2013_509508))

Costas
16-07-2013, 09:56 AM
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, όπου αποφασίστηκε η παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των κομμάτων ζήτησαν να «εξαγνιστεί» με αγιασμό ή θέση του ενόχου, ώστε να μη «μολύνει» τους υπόλοιπους βουλευτές.

Εσπευσμένα κλήθηκε ο κληρικός βάρδιας της Βουλής, χθές το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την παραπομπή Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να «καθαρίσει» το κάθισμα που καθόταν ο πρώην υπουργός, από την αύρα της παρανομίας και της ανηθικότητας, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος η ενοχή του να μεταδοθεί και στο υπόλοιπο αθώο και άσπιλο κοινοβούλιο.

Παράλληλα ομάδα βουλευτών -με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο- ζήτησαν, μαζί με τον αγιασμό, να πραγματοποιηθεί και ένας μικρός (λόγω του προχωρημένου της ώρας), εξορκισμός ώστε να «καθαρίσει» πλήρως η αύρα του κοινοβουλίου από τη σατανική παρουσία του μνημονιακού και διεφθαρμένου υπουργού.

Επίσης, ζητήθηκε από τον ιερέα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, να ευλογήσει και το πόρισμα της προανακριτικής, προκειμένου να θεωρηθεί πλέον ευλογημένο, ώστε να σταματήσουν κάποιοι να το αμφισβητούν, με το επιχείρημα ότι δεν περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της έρευνας του ΣΔΟΕ για την επίμαχη κατηγορία της φοροδιαφυγής εκ μέρους των συγγενών του πρώην υπουργού.

(mufanet (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.moyfanet&id=26115))

nickel
19-07-2013, 02:02 PM
Διαβάζεις για το Ντιτρόιτ και παρηγοριέσαι, λες «υπάρχουν και χειρότερα».

http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-23369573
Σε πλαισιάκι στο ρεπορτάζ του BBC:

Detroit in decline
Population has shrunk from a peak of 2 million in the 1950s to 713,000 today
Highest violent crime rate of any major US city, with 15,245 reported incidents in 2011
Some 78,000 abandoned and blighted buildings
40% of street lights do not work
Only a third of the city's ambulances are in service
Just 53% of owners paid their 2011 property taxes

Earion
20-07-2013, 02:59 PM
Θυμάστε το μέτρο της συλλογής αποδείξεων; Το πιο άμεσο και, κατά την ταπεινή μου γνώμη, το πιο δίκαιο και δημοκρατικό φορολογικό μέτρο, μετά τις ατέρμονες παλινωδίες και γελοιότητες που ακούμε κάθε μέρα, πνέει κι αυτό τα λοίσθια.

Έρχομαι από τη λαϊκή της γειτονιάς και σας φέρνω τα νέα από το μέτωπο.

Πρώτα πρώτα να πω ότι η πλήρης εφαρμογή του μέτρου και η συμμόρφωση των επαγγελματιών άγγιξε την κορύφωσή της πρόπερσι, το 2011. Τότε μόνο ήταν η εποχή που ο πωλητής θεωρούσε αυτονόητη την απόδειξη και την έκοβε από μόνος του, ακόμη και χωρίς υπενθύμιση, και την έδινε στον πελάτη μαζί με τα ρέστα. Όσο περνούσε ο χρόνος, το 2012, όλο και βάραινε η δυσθυμία, όλο και «ξεχνούσε» ο πωλητής, και χρειαζόταν την υπενθύμιση, είτε με τη γλώσσα του σώματος είτε ψιθυριστά. Κι ακολουθούσαν διάλογοι του τύπου: -- Αποδειξούλα; -- Αχ, ναι, με συγχωρείτε ... ορίστε. -- Δεν πειράζει, δεν παρεξηγώ, ευχαριστώ.
Από τις αρχές του χρόνου, πέρα από το ότι υπάρχουν κάθε τόσο κάποιοι που δυσανασχετούν σχεδόν ανοιχτά και σου πετούν ένα: -- Ώχου, μωρέ, τι τη θέλεις; Τι να την κάνεις; Σου χρειάζεται; (Κάποιος με ρώτησε: Ο Στουρνάρας σ' έβαλε;), για να πάρουν τη σταθερή απάντηση: -- Φίλε μου, δεν είναι αν τη χρειάζομαι εγώ, είναι δική σου υποχρέωση, ξεφύτρωσε καινούργιο φρούτο. Επειδή και οι πελάτες αποθαρρύνθηκαν κι έπαψαν πια να ζητάνε αποδείξεις τόσο συχνά ή επίμονα όσο παλιά, ο επαγγελματίας κρατάει δίπλα στο μηχάνημα μερικές έτοιμες, που είτε πράγματι δεν τις πήραν οι προηγούμενοι είτε είναι από κάποιο απόθεμα. Αν σε δει επίμονο, σου πασάρει ό,τι πιάσει στο χέρι του, υπολογίζοντας ότι στους δέκα που αγοράζουν, θα γλυτώσει παραπάνω από τις μισές. Αυτό σημαίνει, όπως είναι φυσικό, ότι η τιμή στο χαρτάκι δεν είναι ίδια με ό,τι έχεις πληρώσει, και μάλιστα πολύ συχνά είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Ακολουθεί λοιπόν η εξής κωμωδία: ο πωλητής, αφού σου εξηγήσει ότι -- Α, νά, έχω ετούτην εδώ, που την άφησε η κυρία που ψώνιζε πριν από λίγο, το παίζει μεγαλόψυχος: -- Είναι και παραπάνω απ' όσα έδωσες. Κερδίζεις κιόλας! -- Ααα, να με συγχωρείς, απαντάς, δεν μπορώ να παρανομήσω -- Τι να παρανομήσεις, άνθρωπέ μου, αφού σου λέω είναι αληθινή απόδειξη με τα όλα της, νά, της κυρίας που έφυγε πριν λίγο -- Οοοόχι, δεν μπορώ να το κάνω αυτό, φίλε μου. Κι αν θυμηθεί, τώρα που μιλάμε, η κυρία την απόδειξη και γυρίσει να την πάρει; Χτύπα τώρα, σε παρακαλώ, τη δικιά μου, να φύγω. Κάνεις τον κουτό κι απομακρύνεσαι χαμογελώντας. Κατά βάθος έχεις χαρεί παίζοντας την κωμωδία.

Σήμερα, η εφευρετικότητα χτύπησε κόκκινο. Ζητώ απόδειξη για τις ντομάτες και ο δικός μου φωνάζει σε κάποιον που βρίσκεται τρεις πάγκους πιο πέρα. Εκείνος κόβει την απόδειξη, σωστή, και μου τη φέρνει. Ούτε λίγο ούτε πολύ αντιλαμβάνομαι ότι έχει στηθεί κοινοπραξία: πέντε πάγκοι εδώ, άλλοι τρεις παρακάτω, έχουν συνενωθεί, έχουν βάλει μαζί τις μηχανές (pooling up δεν το λένε αυτό;) και κατανέμουν με ισότητα μεταξύ τους τους δύστροπους σαν κι εμένα που ζητάνε απόδειξη.

Αθάνατη ελληνική ευστροφία! Τι άλλη απόδειξη ότι είμαστε απόγονοι του πολυμήχανου Οδυσσέα;

nickel
20-07-2013, 03:15 PM
Αθάνατη ελληνική ευστροφία! Τι άλλη απόδειξη ότι είμαστε απόγονοι του πολυμήχανου Οδυσσέα;
Να τον χαιρόμαστε τον Οδυσσέα μας. Δέκα χρόνια στον πόλεμο και άλλα δέκα να γυρίσει στο σπίτι του. Μήπως θέλουμε να βουρλιζόμαστε κι εμείς καμιά εικοσαριά χρόνια για να φτάσουμε εκεί που λέει Ιθάκη;


Απορία: Το περιβάλλον επέτρεπε να δοκιμάσει να μην πληρώσει κάποιος αφού δεν του έδιναν κανονική απόδειξη;

Alexandra
20-07-2013, 03:55 PM
Μα τι θέλεις κι εσύ τώρα, βρε παιδί μου... Να πληρώνουν όλοι φόρους; Μα μόνο τα κορόιδα πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα, το έχουμε εμπεδώσει πια. Αν όμως γινόταν μια επιδρομή του ΣΔΟΕ σε μια λαϊκή κάθε μέρα, θα σε κυνηγούσαν να πάρεις την απόδειξή σου.

Hellegennes
20-07-2013, 04:36 PM
Αυτό το κόλπο το εφηύραν οι καφετέριες. Οι αποδείξεις που έφερναν ταίριαζαν πάντα στο ποσό, αλλά οι ώρες έκδοσης ήταν διαφορετικές. Δεν θα το είχα παρατηρήσει ποτέ αν δεν μου εφιστούσε την προσοχή σ' αυτό ένας κολλητός μου, αστυνομικός, που όταν ερχόταν η απόδειξη την έσχιζε στην μέση. Μετά άρχισα να το παρατηρώ παντού. Όλοι το ίδιο έκαναν, μάζευαν τις αποδείξεις των προηγούμενων και τις ξαναπλάσαραν στους επόμενους, φροντίζοντας μόνο να ταιριάζουν τα νούμερα.

SBE
21-07-2013, 10:27 AM
Κάθε μέρα μαθαίνω νέα κόλπα φοροδιαφυγής! Αθάνατη Ελλάδα!

Costas
26-07-2013, 10:21 AM
Καταπληκτικό Text του "τουιττερά" του Protagon:

Έχουμε 614.053 δημοσίους υπαλλήλους. Το νούμερο θα προβάλλεται σε φωτεινή πινακίδα στο Σύνταγμα, ώστε να παρακολουθούμε τις αλλαγές. Θα το έκαναν και με το χρέος, αλλά βγαίνει μεγάλη η πινακίδα.

Earion
26-07-2013, 12:01 PM
Βλέπω το νούμερο των 614.053 (π.χ. εδώ (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/07/2013_511304)). Θυμάμαι ότι στην απογραφή του καλοκαιριού του 2011 είχε προκύψει ένας αριθμός κατά εκατό χιλιάδες μεγαλύτερος (712.076, βλ. εδώ (http://www.express.gr/afieroma/allages_sto_dimosio/587357oz_20120410587357.php3)). Δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια έχουν αποχωρήσει 100.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο. Άρα, αν κατά τη μνημονιακή μας υποχρέωση πρέπει ώς το τέλος του 2015 να έχουν αποχωρήσει συνολικά 150.000, αυτό σημαίνει ότι υπολείπονται ακόμα 50.000. Μόνο. Στους οποίους θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται οι λίγες εκατοντάδες αποκαλούμενοι από τα μέσα ενημέρωσης «επίορκοι», άλλες περισσότερες εκατοντάδες που έχουν δηλώσει ψευδή προσόντα, και οι δέκα χιλιάδες κληρικοί. Λίγο λίγο μαζεύεται ο λογαριασμός.

drsiebenmal
26-07-2013, 02:25 PM
Μα δεν είναι τυχαίο ότι στο προχτεσινό μνημονιόπουλο που ψηφίστηκε θεσπίστηκε και η αρχή του «ένας φεύγει, ένας έρχεται». Μπορεί στα κανάλια και στα καφενεία να παίζουν εκφοβιστικά οι αριθμοί, αλλά στην πραγματικότητα, αυτό που προσπαθεί να επιβάλει η τρόικα, είναι η αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες, όλοι ήξεραν ότι το 2015-2016 θα έχουν φύγει, θες στα 28, 30, θες στα 32 εργάσιμα οι προσληφθέντες των πρώτων χρόνων της αλλαγής και οι αριθμοί θα άρχιζαν να πέφτουν χωρίς αντικαταστάσεις. Όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι σε λίγο, και χωρίς στοχευμένες προσλήψεις, απλώς δεν θα υπάρχει στοιχειώδης μηχανισμός στο δημόσιο. Με το πρόσχημα των απολύσεων, όμως, και στην πραγματικότητα, μέσω της κινητικότητας, επιδιώκεται η αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα. Δεν είναι θέμα οικονομίας· είναι θέμα να γκρεμιστούν τα πελατειακά δεσποτάτα, δουκάτα και πριγκιπάτα, να λειτουργήσει το ρωμέικο και μια φορά οβρωπαϊκά. Πού ξέρεις, μπορεί και να μας να είναι και πιο σωστό έτσι τελικά βρε αδελφέ.

Απλώς, «το πόπολο είναι χαζό» και «δεν πρέπει να του λέμε τα πράγματα όπως είναι». Για να έχουν περιθώρια οι [προσθέστε λέξεις και χαρακτηρισμούς κατά το δοκούν] να κάνουν παιχνίδι...

Την εποχή του φέισμπουκ και του τουίτερ. Κούνια που τους κουνάει όλους...

Costas
28-07-2013, 10:32 AM
Από τα Ενθέματα (http://enthemata.wordpress.com/2013/07/28/karamesini-3/):
Για την εισοδηματική στήριξη των ανέργων σε εποχή μαζικής ανεργίας και φτώχειας
(...)
Αναγκαστικό σημείο εκκίνησης για τη διαμόρφωση μιας τέτοιας πολιτικής αποτελεί η απάντηση στο ερώτημα εάν είναι κοινωνικά δικαιότερη και προτιμητέα από τη σκοπιά των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών η επέκταση, η αύξηση του ύψους και η χρονική επιμήκυνση των κατηγορικών προνοιακών επιδομάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τους ανέργους, έναντι της υιοθέτησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, του οποίου το ύψος θα διαφέρει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του νοικοκυριού (αριθμός και σύνθεση μελών, ιδιοκατοίκηση κλπ.) και θα καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού.

Συνεπώς, στις συνθήκες οικονομικής καταστροφής και ανεργίας ιστορικών διαστάσεων που βιώνουμε σήμερα, καλούμαστε να αναμετρηθούμε με γενικότερες επιλογές πολιτικής αντιμετώπισης της φτώχειας τόσο των ανέργων όσο και των άλλων κοινωνικών ομάδων που περιθωριοποιούνται και αποκλείονται από την πρόσβαση σε εργασία και εισόδημα. Η συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκινάει τώρα, αλλά έχει φτάσει η στιγμή να μπούμε όλες και όλοι στα πιο βαθιά, κάνοντας συλλογικά επιλογές με καλύτερη γνώση των γενικών και ειδικών προβλημάτων, επίγνωση των διλημμάτων και με πιο σύνθετα πολιτικά κριτήρια και προβληματισμό.
(...)

nickel
28-07-2013, 07:39 PM
Το παραπάνω θέλω να το διαβάσω και να το καταλάβω όλο. Το επόμενο μού έχει αφήσει την απορία: «Ποιο ακριβώς δόντι τού έδινε τόσο θράσος;»

Η πρώτη απόλυση «κοπανατζή» υπαλλήλου της Βουλής είναι γεγονός.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, ο συγκεκριμένος υπάλληλος εργαζόταν στο κεντρικό κτίριο του Κοινοβουλίου και για πάνω από έξι μήνες είχε περιπέσει σε αφάνεια.

Όπως λέγεται, μάλιστα, αν και ειδοποιήθηκε, δεν επέδειξε και ιδιαίτερη σπουδή να επιστρέψει.

Τέσσερις μήνες μετά την αρχική εξαφάνιση, παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο της Βουλής το οποίο και αποφάσισε την αργία (διακοπή μισθού και υπερωριών) μέχρι νεοτέρας.

Ο υπάλληλος φέρεται να εμφανίστηκε στο λογιστήριο, προκαλώντας καβγά για τη διακοπή του μισθού του. Το αποτέλεσμα ήταν να παραπεμφθεί εκ νέου στο πειθαρχικό με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, κάτι που τελικά συνέβη.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231259379

Hellegennes
28-07-2013, 08:09 PM
Ο υπάλληλος φέρεται να εμφανίστηκε στο λογιστήριο, προκαλώντας καβγά για τη διακοπή του μισθού του.

Μιλάμε για απύθμενο θράσος.

Earion
01-08-2013, 12:07 AM
Όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι σε λίγο, και χωρίς στοχευμένες προσλήψεις, απλώς δεν θα υπάρχει στοιχειώδης μηχανισμός στο δημόσιο. Με το πρόσχημα των απολύσεων όμως και στην πραγματικότητα, μέσω της κινητικότητας, επιδιώκεται η αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα. Δεν είναι θέμα οικονομίας· είναι θέμα να γκρεμιστούν τα πελατειακά δεσποτάτα, δουκάτα και πριγκιπάτα, να λειτουργήσει το ρωμέικο και μια φορά οβρωπαϊκά.

«Εμφύλιος» για την κινητικότητα

Η... νίκη της τρόικας επί της Task Force και οι απρόθυμοι υπουργοί και δήμαρχοι που κρύβουν στοιχεία, απουσία σχεδίου

του Κωνσταντίνου Ζούλα

Πού σκοντάφτει η διοικητική μεταρρύθμιση; Γιατί αργεί τόσο η περιβόητη κινητικότητα; Είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστούν πόσοι υπάλληλοι πλεονάζουν και ποιες είναι οι υπηρεσίες που υπολειτουργούν ελλείψει προσωπικού; Είναι ερωτήματα που πλέον διατυπώνουμε όλοι παρακολουθώντας τους αρμοδίους διαρκώς να διαπιστώνουν τα προβλήματα του Δημοσίου κι όλο να υπόσχονται λύσεις που δεν βλέπουμε. Έχει δε πραγματικό ενδιαφέρον να συζητήσει κανείς με επιτελικά στελέχη των υπουργείων τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν εμπλακεί στην επιζητούμενη αναδιάρθρωση του Δημοσίου. Διότι από τις απαντήσεις των μη πολιτικών αυτών προσώπων προκύπτουν και άγνωστες πτυχές οι οποίες ενδεχομένως απαντούν στα ερωτήματα που έχουμε όλοι.

Μπορείτε για παράδειγμα να φανταστείτε ότι ακόμη και μετά τρία χρόνια μνημονίων, για μια απλή μετάταξη ενός υπαλλήλου από έναν Δήμο σε έναν άλλο χρειάζονται περισσότεροι από 12 μήνες; Ότι για να αποσπαστεί κάποιος εργαζόμενος από τον ΟΑΕΔ στον ΕΟΠΥΥ δεν αρκεί η υπογραφή ενός υπουργού, αλλά απαιτείται και δικό του αίτημα αν πεισθεί να το υποβάλει; Ή ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν δήμαρχοι που αποκρύβουν τον πραγματικό αριθμό του προσωπικού τους, θεωρώντας ότι έτσι το προστατεύουν από τον πέλεκυ της απόλυσης;

Από τη συζήτηση μάλιστα με τους γνωρίζοντες εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα εν λόγω παραδείγματα είναι ψήγματα σε σχέση με όσα συμβαίνουν και σπανίως βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Διότι, αν κάτι αναδεικνύουν τα εν λόγω στελέχη, είναι η απροθυμία των υπουργών να συνεργαστούν με τους εμπειρογνώμονες και κυρίως η απουσία ενός ολοκληρωμένου μεταρρυθμιστικού σχεδίου, το οποίο όλοι θα τηρούν απαρέγκλιτα. Μια άγνωστη δε πτυχή που επεσήμαναν οι περισσότεροι --και εξηγεί τα πισωγυρίσματα, αλλά και τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις που ανακοινώνονται-- είναι η σύγκρουση αρμοδιοτήτων που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην τρόικα και τη λεγόμενη Task Force.

Η τελευταία έφτασε στη χώρα μας προ τριετίας --κυρίως από τη Γαλλία-- για να παράσχει με τους ειδικούς της τεχνογνωσία. Με άλλα λόγια αφού κατανοήσει και καταγράψει το πρόβλημα, να δημιουργήσει ένα πλάνο συγκεκριμένων ενεργειών (road map), το οποίο μεταξύ άλλων θα περιελάμβανε --ως είθισται σε ριζικές αναδιαρθρώσεις-- την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού, το περιβόητο job description (δηλαδή το τι οφείλει να κάνει ο καθένας), όπως βέβαια και σχέδια στελέχωσης των υπηρεσιών (staffing plans) για να γίνει η καλύτερη διαχείριση των υπαλλήλων.

Από την Task Force προέκυψε η περιβόητη κινητικότητα, καθώς οι εμπειρογνώμονές της γρήγορα διαπίστωσαν ότι το κεντρικό πρόβλημα του Δημοσίου δεν είναι τόσο το υπεράριθμο προσωπικό, όσο η εντελώς εσφαλμένη κατανομή των υπαλλήλων σε θέσεις και ρόλους. Και ως λύση περιέγραψε τις μαζικές μετακινήσεις υπαλλήλων κυρίως σε υπολειτουργούσες υπηρεσίες που σχετίζονται με τους πολίτες, με την ταυτόχρονη αξιοποίηση βέβαια των προσόντων τους.

Έλα όμως που η τρόικα είχε άλλη γνώμη και δεν έδειξε να ενδιαφέρεται για την ουσιαστική εξυγίανση, αλλά εκόπτετο για απολύσεις. Στη νίκη της τρόικας επί της Task Force αποδίδουν πολλά στελέχη τον αιφνίδιο θάνατο της ΕΡΤ, αλλά και τις σπασμωδικές κινήσεις που παρατηρούνται εσχάτως με την κυβέρνηση να δείχνει ότι νοιάζεται περισσότερο για τη μείωση προσωπικού παρά για την επιζητούμενη εξυγίανση του Δημοσίου.

Θα ήταν άδικο ωστόσο να επιρρίψει κανείς τις ευθύνες μόνο στους τροϊκανούς. Υψηλόβαθμα στελέχη υπουργείων παραδέχονται κατ’ ιδίαν ότι οι περισσότεροι πολιτικοί τους προϊστάμενοι είχαν ήδη επιδείξει πρωτοφανή απροθυμία να συνεργαστούν με τους Γάλλους, ενώ τεράστια ευθύνη αποδίδεται και στους δημάρχους, οι οποίοι απέκρουσαν ακόμη και πιλοτικές εφαρμογές της Task Force επικαλούμενοι τη συνταγματική τους αυτονομία.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο παρά πέντε να δικαιώνεται η τρόικα, που έβλεπε διαρκώς τις ελληνικές δεσμεύσεις να αθετούνται, και να αναζητούνται σήμερα οι δεξαμενές για να εκδιωχθούν ακρίτως 4.000 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη του 2013. Γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να πείσει την κοινή γνώμη ότι είναι άλλο η κινητικότητα που πρότεινε η Task Force και θα ωφελήσει το Δημόσιο κι άλλο μια μικρή μείωση του προσωπικού την οποία αξιώνει η τρόικα με το επιχείρημα ότι επί τρία χρόνια την εμπαίζουμε...

Καθημερινή (28-07-2013) (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_28/07/2013_528303)

Νομίζω ότι το άρθρο του Ζούλα αξίζει να προσεχτεί, γιατί τέτοιου είδους ανταποκρίσεις δεν γράφονται συχνά. Είναι προφανές ότι μεταφέρει απόψεις στελεχών της προηγούμενης διοιίκησης του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (αν όχι και του ίδιου του πρώην υπουργού), που εκθέτουν το γενικότερο σκεπτικό, όπως και τους άξονες των ενεργειών τους. Η καταληκτήρια πρόταση μου φαίνεται ότι συνοψίζει καλά τη φιλοσοφία: άλλο κινητικότητα (για την αναδιάρθρωση των λειτουργιών του Δημοσίου) και άλλο απολύσεις (για το οικονομικό όφελος) --χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αναδιάρθρωση δεν θα έφερνε και εξοικονόμηση. Επιβεβαιώνεται επίσης από χείλη επαϊόντων η φημολογούμενη έως τώρα διάσταση μεταξύ Τασκ Φορς και Τρόικας, άρα ξεγυμνώνεται κομψά η αυθαιρεσία της τελευταίας, που απαίτησε 4.000 απολύσεις με ονόματα μέχρι τέλος Ιουνίου από σκέτο τσαμπουκά, ενώ αυτό δεν αποτελούσε προαπαιτούμενο για τη δόση του Ιουνίου. Και τέλος, αφήνονται έκθετοι, όπως θα έπρεπε, οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης που αρνήθηκαν να συνεργαστούν στο σχήμα της κινητικότητας, και μαζί με αυτούς πολλοί δήμαρχοι. Το νέο (ηλικιακά και συμβολικά) πρόσωπο του παρόντος υπουργού τού εξασφάλισε, πρώτον, παράταση της προθεσμίας από την Τρόικα (εύνοια;), και δεύτερον, συμμόρφωση των υπόλοιπων υπουργών, αφού άλλωστε (σε αντίθεση με τον πρώην) ανήκουν στην παράταξή του. Αλλά συμμόρφωση σήμερα νοείται η συμμετοχή στις απολύσεις, όχι στην κινητικότητα (για την οποία δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε διάθεση --ίσως ούτε και τεχνογνωσία τώρα πια).

Έχουμε να δούμε πολλά.

Υ.Γ. Λεπτομέρεια που έχει τη σημασία της. Η πρώτη, πιλοτική, εφαρμογή του καθεστώτος της κινητικότητας έχει ήδη γίνει. Αφορούσε δύο χιλιάδες υπαλλήλους, πήρε εφτά ολόκληρους μήνες και στέφθηκε από επιτυχία. Κι αυτό γιατί έγινε με κεντρικό σχεδιασμό, από το επιτελικό σχήμα του υπουργείου, που γνώριζε και τον τρόπο να το κάνει. Τα γράφω γιατί ίσως δεν έγιναν γνωστά (δεν δόθηκαν συνεντεύξεις και άλλα παρόμοια).

nickel
05-08-2013, 04:25 PM
Στο σύστημα μοριοδότησης (credit system) για τους υπαλλήλους της νέας ΕΡΤ βλέπω ότι υπάρχουν ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής και οι «γνώσεις υπολογιστών» (όπως τις λέει το ρεπορτάζ στα Νέα (http://www.tanea.gr/news/greece/article/5031051/me-mponoys-oi-apolymenoi/)). Έμαθα (αλλά μπορεί να είναι απλώς ράδιο-αρβύλα) ότι πολλοί πηγαίνουν σε κάποια σχολή, σκάνε ένα ποσό και παίρνουν ένα χαρτί για τα μάτια. Υπάρχουν διαπιστευμένες σχολές των οποίων τις βεβαιώσεις δέχεται το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης; Αν εγώ ήθελα να πάω να δουλέψω στη νέα ΕΡΤ και δεν θέλω να χάσω τις ώρες μου στα θρανία, υπάρχει άραγε κάποια γρήγορη και αξιόπιστη διαδικασία που να βεβαιώνει ότι τα παίζω στα δάχτυλά μου τα κομπιουτερικά;

Αλλά κοιτάζω και το άλλο σύστημα αξιολόγησης, των δημοσίων υπαλλήλων, εδώ (http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1122508/kinhtikothta-olo-to-systhma-moriodothshs.html). Δεν κατάφερα να δω αν παίρνεις μόρια στην περίπτωση που ξέρεις από υπολογιστές. Κρίμα: το πιο βασικό κριτήριο ξέχασαν.

Palavra
05-08-2013, 04:44 PM
Εγώ πάλι δεν έχω καταλάβει γιατί στα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας υπάρχουν 2 εξάμηνα εκπαίδευσης στους υπολογιστές όταν η εκπαίδευση αυτή δεν γίνεται δεκτή από το Δημόσιο* που για να την αναγνωρίσει θέλει ECDL. Τότε τι τους πληρώνουμε τους καθηγητές στα πανεπιστήμια, ρε παιδιά;
____

*Μόνο όταν είναι 4 εξάμηνα γίνεται δεκτή, αλλά 4 εξάμηνα κάνουν μόνο οι σχολές πληροφορικής, επομένως θα ήταν γελοίο να μην δέχονται ούτε αυτούς.

Hellegennes
05-08-2013, 05:23 PM
Η γνώση υπολογιστών μπορεί να είναι οποιοδήποτε πτυχίο τεχνικού λυκείου, ΙΕΚ, φροντιστηρίου, ΤΕΙ, ΑΕΙ ή ECDL. Επίσης μπορεί να τεκμαίρεται κι από προηγούμενη εργασιακή εμπειρία (το λέω γιατί το έχω δει σε προκήρυξη του δημοσίου). Το τι μπορεί να σημαίνει εν προκειμένω μπορεί κανείς να το μάθει μόνο αν ρωτήσει τους υπεύθυνους για την διαδικασία πρόσληψης.

SBE
05-08-2013, 08:09 PM
Κανονικά θα έπρεπε να περιλαμβάνεται η γνώση υπολογιστών στο απολυτήριο Λυκείου, αλλά τι να λεμε τώρα...

(Γιός φίλων μου εν Λονδίνω ξεκίνησε σε καινούργιο σχολείο πέρσι και το σχολείο προετοιμάζει τα παιδιά για το ECDL εφόσον έχουν διάθεση να δώσουν τις εξετάσεις- τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά, οι εξετάσεις δεν είναι γιατί γίνονται ανεξάρτητα από το σχολείο και τις πληρώνουν οι γονείς. Επειδή το προηγούμενο σχολείο του δεν τους μάθαινε υπολογιστές τον έβαλαν σε υπερεντατικό τμήμα στην αρχή της χρονιάς για να φτάσει τους συμμαθητές του- φυσικά δεν τους πολυέφτασε, αλλά μπορεί να παρακολουθεί τα κανονικά μαθήματα)

Hellegennes
05-08-2013, 08:16 PM
Κανονικά θα έπρεπε να περιλαμβάνεται η γνώση υπολογιστών στο απολυτήριο Λυκείου, αλλά τι να λεμε τώρα...

Αυτό θα συνέβαινε αν το εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργούσε. Έτσι όπως είναι, ισοδυναμεί με το να γίνεται το ίδιο με την γνώση αγγλικών, δηλαδή να είναι αρκετή απόδειξη γλωσσομάθειας τα 9 χρόνια διδασκαλίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

SBE
05-08-2013, 08:43 PM
Αν υπάρχουν επίπεδα κι αν υπάρχει η δυνατότητα να παρατήσεις τη μια γλώσσα και να ξεκινήσεις την άλλη, μπορεί ποτέ να μην φτάσεις ένα ανεκτό επίπεδο στη γλώσσα.
Θα προτιμούσα να γινεται η διδασκαλία στα σχολεία και να δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές εφόσον το επιθυμούν να δώσουν τις σχετικές εξετάσεις και να πάρουν την οποιαδήποτε βεβαίωση ανεξάρτητα από το σχολείο.
Ειδικά στο θέμα των υπολογιστών η διαφορά ήταν ότι επειδή το μάθημα περιλήφθηκε πριν μερικά χρόνια στο πρόγραμμα, θα μπορούσε να έχει οργανωθεί από την αρχή σωστά. Πριν στρογγυλοκαθίσει η ιδέα του φροντιστηρίου στο μυαλό του καθε ενδιαφερόμενου. Και θα μπορούσε να είναι μάθημα χωρίς βαθμολογία, π.χ. που το κίνητρο για να προσέχουν οι μαθητές θα ήταν ότι στο τέλος μπορέις να δώσεις εξετάσεις για την βεβαίωση των γνώσεών σου.

Palavra
05-08-2013, 08:51 PM
Η γνώση υπολογιστών μπορεί να είναι οποιοδήποτε πτυχίο τεχνικού λυκείου, ΙΕΚ, φροντιστηρίου, ΤΕΙ, ΑΕΙ ή ECDL. Επίσης μπορεί να τεκμαίρεται κι από προηγούμενη εργασιακή εμπειρία (το λέω γιατί το έχω δει σε προκήρυξη του δημοσίου). Το τι μπορεί να σημαίνει εν προκειμένω μπορεί κανείς να το μάθει μόνο αν ρωτήσει τους υπεύθυνους για την διαδικασία πρόσληψης.

Βρίσκω αυτό: http://84.205.251.116/%286516098793477214%29/eCPortal.asp?id=1559&nt=19&lang=1&pID=235&p2ID=707&lang=1

1) Με πιστοποιητικά Πληροφορικής ή γνώσης χειρισμού Η/Υ, που εκδίδονται από φορείς οι οποίοι πιστοποιούνται από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.), με βάση τη διεθνή επί του θέματος πρακτική, ιδίως όσον αφορά τις υποδομές, το λογισμικό, τις μεθόδους και τη διαδικασία.
2) Με τίτλους σπουδών τριτοβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικότητας Πληροφορικής, όπως αυτοί προσδιορίζονται στα άρθρα 6, 14 και 19 του Π.Δ. 50/2001, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει
3) Με τίτλους σπουδών πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης, από την αναλυτική βαθμολογία των οποίων προκύπτει ότι οι κάτοχοί τους έχουν παρακολουθήσει τέσσερα, τουλάχιστον, μαθήματα, υποχρεωτικά ή κατ΄ επιλογή, Πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ.

Hellegennes
05-08-2013, 09:20 PM
Μάλιστα. Άρα καλύπτει όλες τις περιπτώσεις που ανέφερα, πλην της εργασιακής εμπειρίας. Κανονικά θα έπρεπε να είναι προαπαιτούμενη η χρήση Η/Υ και όχι εξτραδάκι (ούτε βέβαια να δίνονται επιδόματα για χρήση Η/Υ).

drsiebenmal
07-08-2013, 11:58 AM
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για κατασχέσεις σε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν (http://www.capital.gr/News.asp?id=1849581)

... όπου μαθαίνουμε, οι αδαείς περί αυτά, ότι ως τώρα απαγορευόταν η αναγκαστική εκτέλεση κατά τις νυχτερινές ώρες, τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις ημέρες που εξαιρεί ο νόμος, καθώς και το μήνα Αύγουστο, γεγονός που εμπόδιζε το δημόσιο στη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων σε βάρος οφειλετών.

Αχ, πατρίδα μου γλυκιά...

Costas
09-08-2013, 10:17 AM
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη Ρωσία των φυλακισμένων επιχειρηματιών. (ΝΥΤ (http://www.nytimes.com/2013/08/09/business/global/russias-stimulus-plan-open-the-gulag-gates.html?pagewanted=1&_r=0&nl=todaysheadlines&emc=edit_th_20130809))

More than 110,000 people are serving time for what Russia calls “economic crimes,” out of a population of about three million self-employed people and owners of small and medium-size businesses. An additional 2,500 are in jails awaiting trial for this class of crimes that includes fraud, but can also include embezzlement, counterfeiting and tax evasion. But with the Russian economy languishing, President Vladimir V. Putin has devised a plan for turning things around: offer amnesty to some of the imprisoned business people.
“This can be understood in the Russian context,” Boris Titov, Mr. Putin’s ombudsman for entrepreneurs’ rights, said of what is, even by the standards of the global recession, a highly unusual stimulus effort. The amnesty is needed, he said, because the government had “overreacted” to the threat of organized crime and the inequities of privatization and over-prosecuted entrepreneurs during Mr. Putin’s first 12 years in power as president and prime minister.
(...)
With no warning, the police arrived at his warehouses and removed every roll on six flatbed trucks, handing it over to a competitor, ostensibly for storage, though it was later sold. Then they arrested Mr. Tyelkov, who spent a year in pretrial detention. The crime? The police said they suspected copyright infringement of the leopard design. “It was funny at first,” recalled Mr. Tyelkov of his initial meeting with the police. “I asked, ‘Who owns the copyright, a leopard?’ ”
Mr. Titov’s later investigation confirmed the police had colluded with a competitor to seize the merchandise under the pretext of a criminal case, so it could be sold for a profit.

Zazula
18-08-2013, 02:11 PM
Παίρνουν συγγενείς τους από τα γηροκομεία
http://mobile.kathimerini.gr/mobile/1=3=514392

nickel
18-08-2013, 02:18 PM
Πιο έξυπνη κίνηση θα ήταν να δούμε αν μπορούμε να φτιάχνουμε γηροκομεία να έρχονται εδώ να περνάνε όμορφες μέρες οι πλούσιοι γέροι του βορρά, με λιγότερους ρευματισμούς.

Count Baltar
20-08-2013, 03:30 PM
Δεν ξέρω πού αλλού να το βάλω (http://www.strikemag.org/bullshit-jobs/) (ωπ, να τος πάλι ο μπλακντακισμός).

Zazula
21-08-2013, 03:36 AM
Σύμφωνα με τα Νέα Μαθηματικά τού ΥπΟικ, το μηδέν είναι μεγαλύτερο του τρία: http://www.fpress.gr/forologia/item/11220-haratsi-650-eyro-se-eleytheroys-epaggelmaties-me-mideniko-eisodima.

Alexandra
21-08-2013, 07:05 AM
Επίσης, σύμφωνα με τα μαθηματικά του ΥΠΟΙΚ, ακόμα και αν έκλεισες τα βιβλία σου μέσα στο 2012, σου ζητάνε προκαταβολή φόρου για εισοδήματα που υποτίθεται ότι θα έχεις το 2013 και θα τα δηλώσεις το 2014. Από πού θα έχεις εισοδήματα είναι άγνωστο, αφού έκλεισες τα βιβλία σου και δεν είσαι πια ελεύθερος επαγγελματίας. Πού βρίσκεσαι άραγε; Αναχώρησες να βρεις αλλού την τύχη σου; Είσαι άνεργος με μηδενικό εισόδημα και σε ζουν οι γονείς σου; Δεν έχει σημασία, θα σου πάρουν τώρα την προκαταβολή για ανύπαρκτα και υποθετικά εισοδήματα και έχει ο Θεός να σου την επιστρέψουν του χρόνου.

Το παράδειγμα που αναφέρω είναι εντελώς υπαρκτό, στην οικογένειά μου.

Zazula
27-08-2013, 10:01 AM
http://9gag.com/gag/2681884

bernardina
27-08-2013, 11:55 AM
http://9gag.com/gag/2681884

You mean the half-truth about Greece. Γιατί για καθένα από τα "επιχειρήματα" που παραθέτει υπάρχει και ένα αλλά. Προφανώς όχι απαραίτητα αυτό που προσπαθεί να καταρρίψει με την "αλήθεια". (Θα κοροϊδευόμαστε για πολύ καιρό ακόμα σ' αυτή τη χώρα; Όχι τίποτ' άλλο, είμαστε και μεγαλοκαμωμένα παιδιά και δε χωράμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας...)

Hellegennes
27-08-2013, 01:09 PM
Κάποιος ΑΝΕΛ έχει ανεβάσει το συγκεκριμένο. Αλήθεια, τι δουλειά έχει στο συγκεκριμένο σάιτ;

drsiebenmal
27-08-2013, 01:49 PM
Το είχαμε συζητήσει όταν πρωτοεμφανίστηκε στο νέτι. Εδώ (http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?10692). Ας μην ξαναπούμε τα ίδια πράγματα.

Zazula
27-08-2013, 03:45 PM
Μπράβο. Πήγατε λοιπόν ενάμιση χρόνο πίσω και πιθανότατα θυμηθήκατε πώς ήταν η κατάσταση τότε. Πολλοί ένιωθαν ότι τους κατηγορούσαν άδικα οι ξένοι, και δεν έκαναν την αυτοκριτική τους (ή απλώς έτρεφαν αυταπάτες) για το πώς πραγματικά οδηγήθηκε η χώρα εκεί όπου βρισκόταν τότε. Πέρασε ενάμισης χρόνος. Τότε, κάθε καρφί που έπεφτε απ' τον οποιονδήποτε γινόταν και πρώτο θέμα στις ειδήσεις. Τότε, ήμασταν σίγουροι πως αν κάναμε το σωστό και βρίσκαμε κατανόηση απ' τους δανειστές, θα τα γυρνάγαμε τα πράγματα. Τότε, παρότι ένας ορθολογιστής θα καταλάβαινε πως τα όσα μάς έλεγαν οι Γερμανοί είχαν βάση, η λογική δεν εισακουγόταν απ' τη μάζα κι οι Γερμανοί (κυρίως) στοχοποιούνταν.

Ας έρθουμε λοιπόν στο σήμερα. Έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τότε, όπως είπαμε. Οι ξένοι δεν μας καρφώνουν σαν μπιφτέκια, όπως τότε, κι αρκετοί μιλούν υπέρ της ελληνικής προσπάθειας. Πολλοί Έλληνες που στην αρχή δεν έκαναν την αυτοκριτική τους, στην πορεία κατάλαβαν πως δεν ήταν τόσο αμέτοχοι όσο θα ήθελαν να πιστεύουν. Πολλοί Έλληνες αποδέχτηκαν νέες, δυσμενέστερες πραγματικότητες για το καλό της χώρας. Αναρωτηθείτε λοιπόν κι απαντήστε στον εαυτό σας ειλικρινά:

Νιώθετε πως η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε στέρεο έδαφος και σε σωστή πορεία; Θεωρείτε πως οι θυσίες που κάνατε και ό,τι άλλο υποστήκατε έπιασαν τόπο; Εμπιστεύεστε το πώς γίνεται η διαχείριση των αποτελεσμάτων αυτών των θυσιών; Θεωρείτε τα αποτελέσματα αυτά αναμενόμενα, αναλογικά, εύλογα, δίκαια; Μ' άλλα λόγια, διορθώθηκαν τα στραβά ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη και, μόλις ισορροπήσουμε τα οικονομικά, να μπούμε σε σωστή τροχιά;
Η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να λέει το αντικειμενικά σωστό ή τώρα οι προτεραιότητές της έχουν διαφοροποιηθεί;

Palavra
27-08-2013, 03:54 PM
Να προσθέσω κι εγώ ακόμα μερικά ερωτήματα σε συνέχεια των παραπάνω:

Σε ποιο βαθμό έχουν εφαρμοστεί οι απαραίτητες για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας αλλαγές σε σχέση με τα οριζόντια μέτρα; Έχει ας πούμε απλοποιηθεί η διαδικασία για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, έχει ελαττωθεί το γραφειοκρατικό κόστος;
Υπάρχουν ακόμα προνομιούχες ομάδες σε σχέση με το γενικό σύνολο του πληθυσμού; Π.χ., έχουν καταργηθεί έμμεσες χρεώσεις και έξοδα υπέρ τρίτων που επιβάλλονται για την προστασία των δικαιωμάτων συγκεκριμένων μόνο πληθυσμιακών ομάδων;
Πληρώνουν όλοι οι Έλληνες φόρους, ή πληρώνουν μόνο όσοι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς; (Βλέπε οριζόντια μέτρα παραπάνω)


Έχω κι άλλα, αλλά θα τα αφήσω για αργότερα. :)

Hellegennes
27-08-2013, 04:30 PM
Πληρώνουν όλοι οι Έλληνες φόρους, ή πληρώνουν μόνο όσοι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς; (Βλέπε οριζόντια μέτρα παραπάνω)Θα ήθελα να απαντήσω σε όλα, αλλά θα αρκεστώ σ' αυτό. Προφανώς και ισχύει το δεύτερο. Δεν ξέρω πολύ κόσμο που θα πλήρωνε φόρο εθελοντικά. Αν κάποιος μπορεί να κρύψει χωρίς να φοβάται άμεσες συνέπειες, θα κρύψει. Νομοτελειακά πληρώνει αυτός που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς ή έστω που πιστεύει ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

Βέβαια, με τα σημερινά έσοδα φορολογίας, σε σχέση με την πραγματική δύναμη της αγοράς και σε συνδυασμό με τον ορισμό της αξιοπρεπούς διαβίωσης, αμφιβάλλω αν έχει σημασία η συζήτηση για την φοροδιαφυγή και κατά πόσο είναι εφικτό και ρεαλιστικό να θεωρούμε την δυνητική μέγιστη φορολόγηση σαν βιώσιμη. Τύποις, δηλαδή, μπορεί να αποκρύπτονται 10 δις (ένα τυχαίο ποσό) τον χρόνο, είναι όμως ρεαλιστικό να θεωρούνται διαφυγόντα κέρδη αυτά ή μήπως ένα μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής έχει να κάνει με την επιβίωση επιχειρήσεων και ατόμων που διαφορετικά δεν θα επιβίωναν;

Zazula
27-08-2013, 04:32 PM
Μα, μπορείς να είσαι γνήσιος οπαδός του κοινωνικού κράτους και φοροφυγάς;

nickel
27-08-2013, 04:36 PM
Εγώ, Ζαζ, αναρωτιέμαι καθημερινά και είμαι όσο γίνεται πιο ειλικρινής στον εαυτό μου.

Νιώθω ότι έχει γίνει το ένα εκατοστό από όσα έπρεπε και μπορούσαν να γίνουν. Ίσως και δύο εκατοστά. Καταλαβαίνεις ότι αυτό το «νιώθω» είναι αίσθηση, όχι γνήσια αξιολόγηση με μετρήσιμα μεγέθη. Και φταίει που το 100 που έχω βάλει είναι ψηλά — έχω μεγάλες απαιτήσεις. Πιστεύω ταυτόχρονα ότι άλλα σενάρια (με τους ίδιους ή με άλλους κυβερνήτες) δεν αποκλείεται να έδιναν και αρνητικό ποσοστό. Ταυτόχρονα αντιλαμβάνομαι ότι άλλοι που θα απαντούσαν στην ίδια ερώτηση θα έλεγαν ότι όσα έχουν γίνει μόνο αρνητικό ποσοστό μπορούν να θεωρηθούν. Δυστυχώς, για λίγα πράγματα μπορείς να πεις με βεβαιότητα «να, αυτό το σενάριο θα έδινε μια πολύ καλύτερη εξέλιξη». Τα περισσότερα είναι στο χώρο του υποθετικού.

Για τη δεύτερη ερώτηση, αν η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να λέει το αντικειμενικά σωστό, δυστυχώς αυτό που εγώ ξέρω είναι η υποκειμενική μου αντίληψη του «αντικειμενικά σωστού» και μπορεί να διαφέρει από τη δική σου υποκειμενική αντίληψη.

Hellegennes
27-08-2013, 04:38 PM
Μα, μπορείς να είσαι γνήσιος οπαδός του κοινωνικού κράτους και φοροφυγάς;

Καταφανώς όχι. Αλλά η λέξη-κλειδί είναι το γνήσιος. Εκτός βέβαια κι αν φοροδιαφεύγεις στο μέτρο που σου επιτρέπει να επιβιώνεις.

Alexandra
27-08-2013, 04:39 PM
Νομοτελειακά πληρώνει αυτός που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς ή έστω που πιστεύει ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
Το θέμα δεν είναι ιδεολογικό ή φιλοσοφικό (μόνο). Πρέπει όλοι να πιστέψουν ότι "δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς". Να βλέπουν πραγματική και αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και να τρομάζουν στη σκέψη τι μπορεί να τους συμβεί αν φοροδιαφύγουν. Τότε μόνο η φοροδιαφυγή θα περιοριστεί σε επίπεδο ανάλογο άλλων προηγμένων χωρών -- μηδέν δεν είναι πουθενά, εννοείται. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει σ' ένα κράτος που εξακολουθεί να είναι διεφθαρμένο.

Palavra
27-08-2013, 05:53 PM
Συν τοις άλλοις, δεν μπορείς να απαιτείς κοινωνικό κράτος αλλά να θέλεις να το πληρώνουν μόνο οι άλλοι. Δεν πληρώνω στα νοσοκομεία, δεν πληρώνω στα ΜΜΜ, δεν πληρώνω εισφορές, δεν πληρώνω το ένα, δεν πληρώνω το άλλο, και τελικά πληρώνουν μόνο οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί. Επιβαρύνονται δε σημαντικά και οι ΕΕ που δεν φοροδιαφεύγουν. Γιατί ο αλουμινάς (υδραυλικός, ηλεκτρολόγος κλπ) που μου σκάει με τη μπεμβέ και μου το παίζει προλετάριος μου χρεώνει ενενήντα ευρώ χωρίς απόδειξη πρέπει να πληρώσει τέλος επιτηδεύματος, και περαίωση, κτλ κτλ. Όμως, τι φταίει να πληρώνει τέλος επιτηδεύματος και ο ΕΕ που στ' αλήθεια έχει μηδενικό εισόδημα;

LostVerse
27-08-2013, 06:08 PM
You mean the half-truth about Greece. Γιατί για καθένα από τα "επιχειρήματα" που παραθέτει υπάρχει και ένα αλλά.

Ανέκαθεν με μισές αλήθειες μπορούσες να πεις τα μεγαλύτερα ψέματα.

SBE
27-08-2013, 06:55 PM
Πολλοί Έλληνες που στην αρχή δεν έκαναν την αυτοκριτική τους, στην πορεία κατάλαβαν πως δεν ήταν τόσο αμέτοχοι όσο θα ήθελαν να πιστεύουν. Πολλοί Έλληνες αποδέχτηκαν νέες, δυσμενέστερες πραγματικότητες για το καλό της χώρας.

Noμίζω ότι δεν είναι και τόσοι πολλοί, όπως άλλωστε φαίνεται και από αυτά που συζήτησαν οι προηγούμενοι.

Zazula
27-08-2013, 07:24 PM
Noμίζω ότι δεν είναι και τόσοι πολλοί, όπως άλλωστε φαίνεται και από αυτά που συζήτησαν οι προηγούμενοι.
Να εξηγήσω τι εννοούσα:
Το ότι πολλοί Έλληνες κατάλαβαν ότι, και αυτοί, με πράξεις και παραλείψεις τους είχαν μια κάποια συμμετοχή στο πού οδηγήθηκε η χώρα το βλέπω στο λεκτικό επίπεδο (αυτό άλλωστε περιέγραψα), αλλά δεν λέω κι ότι αυτομάτως αποδέχονται τις συνέπειες ή ότι δεν δαχτυλοδείχνουν κάποιους «πιο συμμέτοχους ή ένοχους» απ' τους ίδιους. Και (αυτό το τονίζω) το ότι η χώρα πηγαίνει και τα ζα μου αργά και (συχνά) ζαβά δεν βοηθά στο να αναλάβουν εμπράκτως τις ευθύνες τους.
Οι άλλοι πολλοί, αυτοί που αποδέχτηκαν δυσμενείς εξελίξεις για το καλό της χώρας, δεν είπα πως το έπραξαν οικειοθελώς ή αυτοβούλως ή με ευχαρίστηση ή έστω συνειδητοποιημένα — πολλοί απλώς βιώνουν τις προς το δυσμενέστερο εξελίξεις, χωρίς δυνατότητα ελιγμού, αποφυγής ή επιλογής.

Hellegennes
27-08-2013, 08:15 PM
Πάντως, η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Τα φορολογικά έσοδα του κράτους ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πρακτικά στο ίδιο επίπεδο με αυτά της Ελβετίας και της Γερμανίας. Σαφέστατα υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερα ποσοστά, αλλά που έχουν και πολύ καλύτερα οργανωμένα κοινωνικά κράτη. Αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει με μια ματιά στους πίνακες π.χ. του ΟΟΣΑ ή στον τελευταίο προϋπολογισμό.

nickel
28-08-2013, 09:15 AM
Πάντως, η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα.
Καλημέρα. Υποθέτω ότι αυτοί οι Ευρωπαίοι έχουν διαφορετική άποψη, γενικότερα, ως προς το πρόβλημα της φοροδιαφυγής:
Tax fraud and tax evasion represents a huge problem and affects each and every European citizen.
http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/tax_fraud_evasion/a_huge_problem/index_en.htm

Και ο ΟΟΣΑ τι λέει;
The OECD estimated in August 2009 that the size of the Greek black market to be around €65bn (equal to 25% of GDP), resulting each year in €20bn of unpaid taxes.[4] This is a European record in relative terms, and in comparison almost twice as big as the German black market (estimated to 15% of GDP).
http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_evasion_and_corruption_in_Greece


Τα φορολογικά έσοδα του κράτους ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πρακτικά στο ίδιο επίπεδο με αυτά της Ελβετίας και της Γερμανίας.
Αυτό δεν είναι το ίδιο μέτρο. Αν η φοροδιαφυγή είναι εδώ μεγαλύτερη και τα φορολογικά έσοδα είναι ίδια, σημαίνει ότι εδώ κάποιοι γελάνε σε βάρος κάποιων άλλων, υπάρχει άδικος επιμερισμός των βαρών.

Alexandra
28-08-2013, 09:20 AM
Καλά που έδωσες αυτά τα στοιχεία, επειδή ο αφορισμός "η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα" μού φαίνεται εξωπραγματικός, ειδικά για κάποιον που ζει στην Ελλάδα και βλέπει με τα ίδια του τα μάτια το μέγεθος της φοροδιαφυγής.

Hellegennes
28-08-2013, 09:40 AM
Συγγνώμη, δεν λέω ότι η φοροδιαφυγή είναι αμελητέα, σπάνιο φαινόμενο ή όχι και τόσο κακή. Αυτό που λέω είναι ότι οι εκτιμήσεις για τα διαφυγόντα κέρδη είναι ολίγον τι σουρεαλιστικές. Αν αύριο ανεβάσουν την κατώτατη φορολογική κλίμακα στο 40%, η φοροδιαφυγή θα αυξηθεί κατά 150 δις. Είναι ηλίθιο να υπολογίζεις την φοροδιαφυγή ανεξάρτητα από το σε τι ποσοστό το μαύρο χρήμα αποδίδει βιώσιμα φορολογικά έσοδα.

Σημειωτέον ότι μικρή σχέση έχει το μαύρο χρήμα με την αυξημένη φορολόγηση, γιατί η μεγάλη τρύπα του προϋπολογισμού ήταν το ασφαλιστικό. ΔΕΝ μπορείς να χρηματοδοτείς τα ταμεία με έσοδα της φορολογίας, τα ταμεία πρέπει να χρηματοδοτούνται από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Θα ήμασταν, πιθανόν, καλύτερα αν είχαμε τα έξτρα 20 δις από την φορολόγηση του μαύρου χρήματος; Ναι. Είναι ρεαλιστικό να υπολογίζονται ως μόνιμα φορολογικά έσοδα; Όχι. Μεγάλο μέρος αυτής της διακίνησης αφορά την επιβίωση της αγοράς. Έτσι κι αλλιώς, αργά ή γρήγορα φορολογούνται μέσω ΦΠΑ. Αν αύριο βρίσκαμε έναν τρόπο να φορολογήσουμε τα αφορολόγητα, θα έβγαιναν 20 δις ευρώ από την αγορά. Και μεθαύριο θα είχαμε άλλο 1 εκατομμύριο ανέργους.

drsiebenmal
28-08-2013, 10:33 AM
Χέλλε, πρέπει να αποφασίσεις ποια πολιτική λογική θα υποστηρίζεις, συνολικά ή ad hoc, για να μπορεί κανείς να συζητάει τεκμηριωμένα τα θέματα που αναφέρεις.

Αν συζητάς από τη φιλελεύθερη οπτική, το φορολογικό, ασφαλιστικό κλπ αντιμετωπίζονται αλλιώς. Αν συζητάς από τη λαϊκοδεξιά, αλλιώς. Αν συζητάς σοσιαλδημοκρατικά, αλλιώς. Αν συζητάς αριστερά, αλλιώς. Κομμουνιστικά, αλλιώς.

Στο τρέχον σύστημα στην Ελλάδα, το ασφαλιστικό στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Εισφορές εργαζομένων, εισφορές εργοδοτών (για μισθωτούς) και εισφορά του κράτους (μέσω της γενικής φορολογίας). Άρα, ναι, και από φόρους θα στηρίζεται το ασφαλιστικό. Αυτή είναι η τρέχουσα κοινωνική συναίνεση.

Η ουσία είναι αλλού σε αυτά που λες. Ότι από την αγορά αφαιρείται, συστηματικά εδώ και τέσσερα χρόνια, η δανεική ρευστότητα, που είχε φτάσει το 2010 στα 35 δις, σχεδόν 15% του τότε ΑΕΠ, ενός ΑΕΠ όμως που δεν στηριζόταν σε παραγωγή αλλά κυρίως σε ανταλλακτικές υπηρεσίες (=δανειζόμασταν για να αγοράζουμε τα πάντα απέξω και να τα πουλάμε ο ένας στον άλλον,σε υπερβολικές τιμές που ήταν ανεκτές επειδή δανειζόμασταν και για να στηρίζουμε αυτό το βιοτικό επίπεδο).

Μέχρι να ισορροπήσει κάπου το σημερινό σύστημα, όλα τα υπόλοιπα θα κρέμονται από μια κλωστή. Το κράτος θα βάζει φέσια (χρηματικά και ποιοτικά) στους πολίτες, οι πολίτες θα κλέβουν το κράτος και θα βάζουν ο ένας το χέρι στην τσέπη του άλλου και, γενικώς, θα μοιάζουμε με Βαλκάνια του 18ου αιώνα. Η κατάσταση δεν θα διορθωθεί ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα.

Εδώ είδαμε (http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?5798-%CE%95%CF%83%CE%B9%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%B1-%CE%BC%CF%85%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1&p=198236&viewfull=1#post198236) σήμερα ένα «εσιόδοξο μήνυμα». Μέσα στο κείμενο διαβάζουμε το παράπονο ενός από τους πρωταγωνιστές:

«Εργαζόμαστε από τα γραφεία μας στην Αγία Παρασκευή και κάθε σαράντα μέρες πετάμε για Μπουένος Αϊρες, όπου διαμένουμε δεκαπέντε μέρες» περιγράφει ο δρ Α., που υπολογίζει ότι την περασμένη χρονιά πέρασε 187 μέρες εκτός των συνόρων και μακριά από την οικογένειά του για τον σκοπό αυτό....» Γκούγκλισε να μάθεις τι άλλο σημαίνουν αυτές οι «187 ημέρες»...

Το σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό ότι η φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, οτιδηποτεδιαφυγή τελικά επιβαρύνουν το σύνολο. Δικαίους και αδίκους. Και περισσότερο τους ασθενέστερους, φυσικά, που έχουν λιγότερες τεχνικές και νόμιμες δυνατότητες να αποφύγουν την άμεση φορολογία, τον ΦΠΑ κλπ. Και βέβαια, δεν επιτρέπουν τη μείωση ίσως κάποιων φόρων, εισφορών κλπ κλπ, ακόμη και αν ήθελε να το κάνει κάποιος. Και γιατί να μη θέλει να γίνει ήρωας;

Palavra
28-08-2013, 10:47 AM
Γκούγκλισε να μάθεις τι άλλο σημαίνουν αυτές οι «187 ημέρες»...
Ακριβώς τέσσερις ημέρες παραπάνω από ό,τι χρειάζεται για να θεωρείται ότι έχεις τη φορολογική κατοικία σου εκεί που περνάς τις υπόλοιπες ημέρες.

Hellegennes
28-08-2013, 03:05 PM
Από την νεοφίλ οπτική συζητάω το θέμα. Άλλωστε η άποψή μου ήταν από την αρχή ότι πρέπει να μειωθεί, όχι να αυξηθεί η φορολογία. Μείωση της φορολογίας σημαίνει, σε πολλές περιπτώσεις, και μείωση τηε φοροδιαφυγής, για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος να συζητήσουμε.

Αυτό που λες για το φορολογικό είναι το πώς υποτίθεται ότι δουλεύει το σύστημα, όχι το πώς δουλεύει, που δεν είναι απλή επιδότηση από την φορολογία αλλά κανονικότατη χρηματοδότηση του κύριου όγκου του. Αυτήν την στιγμή τις συντάξεις των συνταξιούχων και την υγεία τους την πληρώνουν εξολοκλήρου οι εργαζόμενοι, δεν υπάρχουν τα λεφτά που έδωσαν οι ίδιοι γιατί πολύ απλά έδιναν απελπιστικά λίγα. Όταν με το καλό βγεις στην σύνταξη, θα κληθούν να την πληρώσουν οι επόμενοι, γιατί και τα δικά σου λεφτά δεν πάνε για την δική σου σύνταξη αλλά για των τωρινών συνταξιούχων. Για να αλλάξει η κατάσταση θα πρέπει να αυξηθούν κι άλλο τα όρια συνταξιοδότησης, να μειωθούν οι συντάξεις δραστικά και να αυξηθούν οι απαιτούμενες εισφορές. Η άλλη λύση είναι να καταργηθούν τελείως οι εισφορές και το κράτος να εγγυάται μια ελάχιστη, αξιοπρεπή σύνταξη.

drsiebenmal
28-08-2013, 03:24 PM
Το σημερινό σύστημα στηρίζεται στη λεγόμενη «αλληλεγγύη των γενεών» και βασιζόταν, ως τώρα τουλάχιστον, ακριβώς σε αυτό. Ότι η κάθε επόμενη γενιά, που θα ήταν πλουσιότερη κλπ από την προηγούμενη, θα γεροκομούσε (σε εύλογο βαθμό) με την εργασία της και την προηγούμενη.

Ε, προφανώς αυτή η βάση δεν φαίνεται να υπάρχει πια, για διάφορους λόγους (χειρότερη οικονομία, συνολικά μεγαλύτερη μακροβιότητα, συνολικά --ως τώρα-- μικρότερος εργασιακός βίος, εισφοροδιαφυγή, συγκριτικά μικρή --ως τώρα-- ατομική ασφαλιστική εισφορά, κακοδιαχείριση των εισπραττομένων κλπ) και υποτίθεται ότι γίνονται οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Η φράση: «Το κράτος να εγγυάται μια ελάχιστη, αξιοπρεπή σύνταξη» δεν είναι νεοφίλ, πάντως. Ξεκίνησε από τη χριστιανική δεξιά του Μπίσμαρκ αλλά σύντομα έγινε χαρακτηριστική των, ας το πω έτσι, αριστερών πολιτικών απόψεων. Επιπλέον, έχει τρεις fuzzy μεταβλητές: «εγγυάται», «ελάχιστη» και «αξιοπρεπή», που επίσης πρέπει να ορίσεις ανάλογα με την πολιτική σου ιδιοσύσταση. Αν δεν το έχεις υπόψη σου, πάντως, σε κάποιον από τους ασφαλιστικούς νόμους που ψηφίστηκαν (νομίζω επί Λοβέρδου) προβλέπεται ότι από το 2015 ή '16 ή κάτι άλλο κοντινό, η σύνταξη (νομίζω για τους από τότε και μετά συνταξιούχους) θα αποτελείται από δύο τμήματα, που (νομίζω ότι) δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη αριθμητικά: την ελάχιστη εγγυημένη για όλους (μάλλον στο ύψος της σύνταξης ΟΓΑ) και το κομμάτι από την προσωπική συνεισφορά. (Ναι, θα κλάψουν μανούλες.)

Hellegennes
28-08-2013, 07:33 PM
Η αλληλεγγύη των γενεών είναι απάτη. Για να πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή, το πρόβλημα του συστήματος ήταν αρχικά οι πρακτικά μηδενικές εισφορές και τα πολύ μικρά όρια ηλικίας, παρότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής ήταν φανερή εδώ και 50 χρόνια. Ακόμα κι όταν αυξήθηκαν οι εισφορές και το σύστημα έγινε πιο βιώσιμο, πριν αρκετά χρόνια, πάλι απαιτούσε τον διπλασιασμό του εργατικού δυναμικού κάθε 30 χρόνια, πράγμα παντελώς αδύνατο. Σήμερα, πληρώνοντας 300 ευρώ τον μήνα, επί 35ετία, μπορείς να εξασφαλίσεις ότι θα παίρνεις 700 ευρώ σύνταξη, εάν ισχύει ένα από δύο πράγματα: τα λεφτά που δίνεις πηγαίνουν όλα για την σύνταξή σου και πουθενά αλλού (υγεία, επιδότηση τωρινών συνταξιούχων) ή τα ταμεία επενδύουν σε ομόλογα απόδοσης τουλάχιστον 6% (ουπς!).

Σε κάθε περίπτωση, η υποτιθέμενη αλληλεγγύη των γενεών προαπαιτεί τερατώδη ανάπτυξη που δεν υπάρχει σε κανένα κράτος επί γης. Δεν απαιτεί απλώς την κάθε γενιά να είναι πλουσιότερη από την προηγούμενη, απαιτεί να αυξάνεται κατακόρυφα η αγοραστική αξία του μέσου μισθού, αλλιώς η αύξηση αυτήν δεν αντικατοπτρίζει τίποτα σε όρους απόδοσης. Το 1950 μπορεί ο κόσμος να ήταν φτωχότερος, είχε όμως λιγότερες οικονομικές υποχρεώσεις, όπως ρεύμα, τηλέφωνο, βενζίνη κι ένα μάτσο άλλα πράγματα. Αυτό που αλλάζει δεν είναι πόσο πλούσια είναι η επόμενη γενιά αλλά πόσο πιο άνετα ζει, γιατί όλα αυτά δεν είναι πολυτέλειες. Δεν μπορείς καν να δουλέψεις χωρίς να ξοδέψεις για όλα αυτά. Εξάλλου οι συντάξεις ακολουθούν την αύξηση του πλούτου. Ακόμα και τώρα, που είμαστε σε κρίση, η μέση σύνταξη είναι πάνω από 900 ευρώ, δηλαδή τα διπλά του μισθού ενός μεγάλου μέρους του εργατικού δυναμικού.

Ακόμα όμως κι αν δεχτούμε ότι θα μπορούσαν οι επόμενες γενιές να είναι τόσο πολύ πιο πλούσιες ώστε να συντηρούν το συνταξιοδοτικό, εξαιτίας του ότι ούτε τα δικά τους λεφτά θα πήγαιναν 100% για τις δικές τους συντάξεις, θα απαιτούνταν από την επόμενη γενιά να είναι ακόμα πλουσιότερη. Χρειάζεται μαθηματικά α΄ γυμνασίου για να καταλάβει κανείς ότι ένα τέτοιο σύστημα είναι 100% αντιρεαλιστικό και μη βιώσιμο. Άρα απάτη.

Η φράση «Το κράτος να εγγυάται μια ελάχιστη, αξιοπρεπή σύνταξη» έχει προϋπόθεση να μην υπάρχουν καθόλου ασφαλιστικές εισφορές. Καθόλου ασφαλιστικές εισφορές = μεγαλή αγορά = μεγαλύτερη ανάπτυξη = περισσότερα φορολογικά έσοδα = μεγαλύτερη δυνατότητα του κράτους να διαθέτει τα έσοδά του για να πληρώνει συντάξεις. Μια τέτοια σύνταξη θα είναι ίση για όλους.

Costas
29-08-2013, 10:00 PM
Βαρουφάκης για το νέο, καλυμμένο κούρεμα που έρχεται. (protagon (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.oikonomia&id=27116))

nickel
30-08-2013, 10:26 AM
Τον βλέπω τον Βαρουφάκη (και δεν με εντυπωσιάζει πείθει) και κάνω ρελάνς με έναν Χωμενίδη (που δεν λέει και τίποτα καινούργιο, απλώς λέει αυτά που λέει με τον τρόπο του· έχει και τον πληθυντικό «Μάρθες Βούρτση» που μας προβλημάτισε για λίγο, αλλά νομίζω ότι είναι σωστός).
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=27207

Costas
30-08-2013, 08:52 PM
Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει το άρθρο του Βαρουφάκη με το κείμενο του Χωμενίδη. Ρελάνς σε άλλο τραπέζι κάνεις;

nickel
31-08-2013, 02:22 AM
Καμία απολύτως σχέση, θα έλεγα· απλώς εκείνο ήθελα να ανεβάσω εκείνη την ώρα. :)

Costas
31-08-2013, 01:46 PM
Αν είν' έτσι, πάω...πάσο. :)

Zazula
06-09-2013, 08:50 AM
Έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών 2011: Απώλειες 21,1% του «καλαθιού αγορών» στην τριετία 2008-2011 (http://www.selfservice.gr/default.asp?pid=9&la=1&cID=40&arId=4964)
Μεγαλύτερη ΑΥΞΗΣΗ κατανάλωσης απ' το 2010 στο 2011: Τα οινοπνευματώδη ποτά (+7,0%).
Μεγαλύτερη ΑΥΞΗΣΗ μεριδίου συμμετοχής στο λεγόμενο "καλάθι της νοικοκυράς" απ' το 2008 στο 2011: Τα οινοπνευματώδη ποτά (+29,8%).
Τα συμπεράσματα δικά σας. :p

nickel
06-09-2013, 10:14 AM
Τα συμπεράσματα δικά σας. :p
Καλημέρα. Μπορεί να είναι διαφορετικά από το κλασικό «Πίνουμε για να ξεχνάμε»;

drsiebenmal
06-09-2013, 10:21 AM
Μπορεί να είναι «Τα πίνουμε με την παρέα σπίτι μας».

Zazula
06-09-2013, 02:23 PM
Μπορεί να είναι διαφορετικά από το κλασικό «Πίνουμε για να ξεχνάμε»;
Κι εμένα αμέσως εκεί πήγε το μυαλό μου: :laugh:

http://www.youtube.com/watch?v=1HbBdgfj1Yc

ΥΓ Ξέρω ότι πολλοί θα με μισήσουν γι' αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=1HbBdgfj1Yc.

SBE
07-09-2013, 05:18 AM
Πάντως, τι να σας πω ρε παιδιά... Διακοπιάζουσα στα πάτρια είπα να σκοτώσω την πλήξη της καθημερινής εκστρατείας στη θάλασσα και της ξάπλας στο μπαλκόνι παρέα με το Κιντλ με ένα σπιτικό γλυκό. Και πάω στο σουπερμάρκετ με λίστα για ψώνια και με πιάνει εγκεφαλικό με τις τιμές ορισμένων προϊόντων. Π.χ. τα μπαχαρικά. Δηλητήριο. Και εντάξει, λίγα λίγα τα χρησιμοποιείς και κρατάνε καιρό, αλλά στο Λονδίνο πιο φτηνά τα παίρνεις. Θα μου πεις, Λονδίνο, Βρετανική αυτοκρατορία, τα φέρνουν τσάμπα από τις αποικίες. Κι εντάξει, το καλάθι της νοικοκυράς δεν θα βαρύνει αισθητά με κανελλογαρίφαλο. Αλλά και πάλι...
Κατάληξα στο ότι στην Ελλάδα ίσως να συμφέρει καλύτερα να πας σε ένα ζαχαροπλαστείο και να πάρεις κάτι.
Κι ενώ έψαχνα τα μαγειρικά έπεσε το μάτι μου σε κάτι αρωματοαποσμητικοσαπουνοκρεμοσαμπουάν και διαπίστωσα ότι λίραι αγγλίας 1.49 είναι 3.67 ευρώ (1.80 με το xe.com σήμερα), το οποίο επιβεβαίωσε ελαφρώς τη μητέρα μου που μου είχε πει ότι είχε διαπιστώσει ότι τα σαπουνοειδή της P&G, δηλαδή τα πιο κοινά, ήταν φτηνότερα στην Αγγλία.
Αυτό δεν αλλάζει το ότι στο ΗΒ παίρνεις ό,τι πληρώνεις, ούτε το ότι το σουπερμάρκετ γενικά κοστίζει παραπάνω εκεί. Απλά διαπιστωσα ότι κάποια πράγματα που έτυχε να ξέρω τις τιμές τους ήταν πιο ακριβά εδώ. Πολύ πιο ακριβά.

drsiebenmal
07-09-2013, 06:03 AM
Απλά διαπιστωσα ότι κάποια πράγματα που έτυχε να ξέρω τις τιμές τους ήταν πιο ακριβά εδώ. Πολύ πιο ακριβά. Καλωσόρισες στον ελληνικό καπιταλισμό όπου η βασική αρχή του εμπορίου είναι «Δεν ρίχνουμε ποτέ την τιμή».

Hellegennes
07-09-2013, 02:47 PM
ΟΛΑ τα brand names είναι ακριβότερα στην Ελλάδα. Πολύ ακριβότερα. Αποσμητικά, καθαριστικά, σαμπουάν, σνακ, καφέδες και λοιπά που είναι κοινές φίρμες. Αυτό ήταν η πρώτη μου παρατήρηση όταν ψώνισα πρώτη φορά από αγγλικό σούπερ.

Earion
07-09-2013, 05:59 PM
Ειδικά στα είδη σουπερμάρκετ ποτέ δεν έχουν κατέβει οι τιμές, κι αιτία γι' αυτό είναι ότι στη χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί καταναλωτικό κίνημα. Σε άλλες χώρες, στην καρδιά του θηρίου για παράδειγμα (στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρομαι), οι αντιδράσεις των καταναλωτών, που φτάνουν μέχρι και σε πολυήμερα μποϊκοτάζ σε τοπικό επίπεδο, φέρνουν αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Μπορεί να φανταστεί κανείς να κυκλοφορεί στην Ελλάδα ένα περιοδικό σαν το Consumer Reports (http://en.wikipedia.org/wiki/Consumer_Reports) (το θυμόμουνα έντυπο, τώρα βλέπω ότι υπάρχει και διαδικτυακό (http://www.consumerreports.org/cro/index.htm)) και να πληροφορεί τον κόσμο για τα πάντα (από βελόνα μέχρι ελικόπτερο που λέμε) και να κρατά σε εγρήγορση τη συνείδηση του κοινού; Μπορεί να οργανωθεί εδώ μποϊκοτάζ των σουπερμάρκετ με αίτημα να κατέβουν οι τιμές 20% και χωρίς να έχει προηγηθεί επιδρομή των νοικοκυρών και σάρωμα των ραφιών ενόψει της αποχής;

SBE
09-09-2013, 10:27 AM
Είχα υποψιαστεί ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει με τις μάρκες όταν κάποιος επισκέπτης στο Λονδίνο είχε αγοράσει κάτι μπουκάλια αφρόλουτρα Dove που τα βρήκε σε προσφορά κι εγώ ρώταγα μα καλά πόσο έχουν στην Ελλάδα; Αφού πολλά από αυτά τα σαπουνοειδή τα φτιάχνουν στην Ελλάδα (και το λένε στη συσκευασία). Απλά τώρα έτυχε να μπορώ να συγκρίνω μερικά που θυμόμουν τις τιμές. Για να λέμε και την αλήθεια βέβαια, στο ΗΒ είναι ίσως λίγο φτηνότερα αλλά επίσης υπάρχει ένας σχεδόν μόνιμος πόλεμος προσφορών, ο οποίος έχει εντατικοποιηθεί από την αρχή της οικονομικής κρίσης, όταν άρχισαν να πέφτουν οι πωλήσεις.
Ένα κλασσικό παράδειγμα: όταν ήμουνα πίσω στο πανεπιστήμιο μια γειτόνισσά μου στην εστία έφυγε και μας άφησε ένα καλάθι καθαριστικά, από τα οποία ένα ήταν σαπούνι για το πλυντήριο, η ακριβότερη μάρκα της αγοράς που ποτέ δεν την είχα δοκιμάσει. Το πήρα, το χρησιμοποίησα και μου άρεσε. Και το χρησιμοποιώ από τότε. Αλλά ποτέ δεν έχω πληρώσει την κανονική τιμή γιατί κάθε έξι μήνες περίπου κάποιο σουπερμάρκετ θα το βάλει σε προσφορά μισή τιμή ή δύο σ' ένα και θα βγαίνει φτηνότερο από όλα τα άλλα.

nickel
11-09-2013, 01:38 AM
Συνολικά 500 εμπόδια που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού εντοπίζει ο ΟΟΣΑ σε έκθεση του για την Ελλάδα, στην οποία μελετά τους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού, των οικοδομικών υλικών και του λιανεμπορίου.
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231264529

Costas
14-09-2013, 02:33 PM
The economic crisis in Spain has had the unintentional consequence of forcing warring couples who cannot afford divorces to remain together. Now, a judge in Seville has ordered a divorcing couple to split their 2,700-square-foot apartment down the middle.
The property belongs to the husband’s parents, but the judge ordered the man to bisect it to create two independent abodes, citing economic considerations and the well-being of the couple’s two daughters, ages 6 and 7, according to the written ruling released by the court this month.
(ΝΥΤ (http://www.nytimes.com/2013/09/14/world/europe/spanish-judge-partitions-warring-couples-home.html?nl=todaysheadlines&emc=edit_th_20130914&_r=0))

daeman
14-09-2013, 05:51 PM
The economic crisis in Spain has had the unintentional consequence of forcing warring couples who cannot afford divorces to remain together. Now, a judge in Seville has ordered a divorcing couple to split their 2,700-square-foot apartment down the middle.


La guerra de los Rose (http://www.imdb.com/title/tt0098621/) :p

Costas
21-09-2013, 01:25 AM
Κάτοικοι της περιοχής είδαν τα παιδιά να παίζουν με τα χαρτονομίσματα, να τα σκίζουν και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Όταν έφτασαν οι άνδρες της Ασφάλειας Ιωαννίνων τα παιδιά υπέδειξαν το σημείο όπου βρήκαν τον «κρυμμένο θησαυρό» και παρέδωσαν τα χρήματα.
Η αστυνομική έρευνα, οδήγησε σε μια 83χρονη γυναίκα, που μένει σε διαμέρισμα δίπλα στα χαλάσματα και η οποία είχε κρύψει εκεί τις οικονομίες της.
Όπως είπε στους αστυνομικούς, πριν από 3 χρόνια σήκωσε από τον τραπεζικό της λογαριασμό τα χρήματα, γιατί πίστεψε πως θα τα χάσει λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η ηλικιωμένη δεν είναι σε θέση να θυμηθεί πόσα ακριβώς ήταν τα χρήματα και κάνει λόγο για 50 έως 70 χιλιάδες ευρώ. (Τα Νέα (http://www.tanea.gr/news/greece/article/5042500/thhsayro-43-000-eyrw-brhkan-tyxaia-paidia-mesa-se-xalasmata/))

nickel
01-10-2013, 11:09 AM
Ο Ομπάμα με τους Ρεπουμπλικανούς που έχει απέναντι δεν μπορεί να ψηφίσει προϋπολογισμό (http://news.in.gr/world/article/?aid=1231267359) και δημόσιες υπηρεσίες κατεβάζουν ρολά. Στη Γερμανία ψάχνονται ακόμα οι σούπερ θριαμβευτές των εκλογών γιατί δεν μπορούν να φτιάξουν βιώσιμη κυβέρνηση αν δεν κυβερνήσουν με την ατζέντα της αντιπολίτευσης. Στην Ιταλία ο σούπερ παράνομος σούπερ λεφτάς σούπερ πηδίκουλας δεν έχει κανένα πρόβλημα να τους κάνει μπάχαλο τη χώρα.

Εδώ, μέσα στον «καυτό» Σεπτέμβρη, έστειλαν τους καθηγητές στα σχολεία, το τρίτο κόμμα στην μπουζού, το δεύτερο στην εντατική, την τρόικα στο σπίτι της... Τι διάολο συμβαίνει;

Δεκτές μόνο οι ασόβαρες απαντήσεις! Έχω υπερένταση και ψάχνω να εκτονωθώ.

SBE
01-10-2013, 11:20 AM
Eίναι εμφανές τι συμβαίνει, η Δευτέρα Παρουσία βεβαίως βεβαίως, το τέλος του κόσμου που οι Μάγια είχαν προβλέψει αλλά όπως φαίνεται είχαν πέσει έξω κάτι μήνες (τι είναι λίγοι μήνες στα χίλα χρόνια).

Palavra
01-10-2013, 11:26 AM
Εδώ, μέσα στον «καυτό» Σεπτέμβρη, έστειλαν τους καθηγητές στα σχολεία, το τρίτο κόμμα στην μπουζού, το δεύτερο στην εντατική, την τρόικα στο σπίτι της... Τι διάολο συμβαίνει;
Με εντολή Σαμαρά έβαλε το χέρι της η Παναγία. Ευλόγησον. (:twit:)

bernardina
01-10-2013, 11:27 AM
http://www.dailymotion.com/video/xisquv_%CE%BB%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D_news

nickel
01-10-2013, 11:47 AM
Όταν έλεγα «ασόβαρο», δεν εννοούσα Trash TV.
(Δεν σας πειράζει αν με πιάσει κρίση σοβαρότητας κάποια στιγμή και πάρω τα μηνυματάκια μας και τα πάω στη Χωματέρη, εντάξει;)

Palavra
01-10-2013, 11:54 AM
Έλα μωρέ, άσε μας να παίξουμε λίγο. Στο κάτω κάτω, δεν χαλάμε γλωσσικά νήματα :)

bernardina
01-10-2013, 12:19 PM
Όταν έλεγα «ασόβαρο», δεν εννοούσα Trash TV.
(Δεν σας πειράζει αν με πιάσει κρίση σοβαρότητας κάποια στιγμή και πάρω τα μηνυματάκια μας και τα πάω στη Χωματέρη, εντάξει;)

Δημοσιογράφος είναι η Χωματέρη; :twit::whistle::inno:

nickel
01-10-2013, 12:23 PM
Δημοσιογράφος είναι η Χωματέρη; :twit::whistle::inno:
Ναι, είναι συνάδελφος της Χαβουζά. :)