PDA

View Full Version : Raleigh

zephyrous
01-06-2008, 02:51 PM
Περιοχή στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.
Βρίσκω λίγο απ' όλα. Μήπως ξέρει κανείς αν υπάρχει επίσημη ονομασία;

Alexandra
01-06-2008, 02:53 PM
Εννοείς πώς προφέρεται;

zephyrous
01-06-2008, 02:58 PM
Απ' όσο ξέρω, προφέρεται Ράλι. Το ζήτημα είναι ότι δεν βρίσκω τίποτα στο Παπυράκι, ούτε και κάπου αλλού.

nickel
01-06-2008, 03:02 PM
Είναι από τις λέξεις που μπαίνεις στον πειρασμό να την αφήσεις στα αγγλικά, μαζί με τις ευλογίες σου στον αναγνώστη (πρόφερέ την όπως θέλεις, φίλτατε: Ράλεϊ, Ράλι — και γράφ' την όπως θες, επίσης). Τον ευνοούμενο της Ελισάβετ τον έχει Ράλη ο Πάπυρος (πάνω από τους άλλους με τα δύο λάμδα). Αλλά αυτός προφέρεται κανονικά Ρόλι (από εκείνο που γράφεται Ρώ). Τα ποδήλατα είναι Ράλι. Και οι πόλεις, φαντάζομαι.

Alexandra
01-06-2008, 03:03 PM
Είναι η πρωτεύουσα της Βόρειας Καρολίνας. Δεν προφέρεται μόνο Ράλι, αλλά και Ρώ-λι, αλλά στα Ελληνικά συνήθως τη λένε Ράλεϊ:

Raleigh (pronounced IPA: /ˈrɔːliː/ raw-lee or IPA: /ˈrɑːliː/ rah-lee) is the capital of the State of North Carolina.

zephyrous
01-06-2008, 03:13 PM
Ευχαριστώ, θα χρησιμοποιήσω το "Ράλεϊ".

nickel
01-06-2008, 03:16 PM
Άκουσα μερικά γιουτιουμπάκια και όλοι το πρόφεραν Ράλι (το δείγμα δεν έχει καμία στατιστική αξία). Ωστόσο, ο Πάπυρος (και το gnosinet.gr) το έχουν Ρόλι. Ο καλύτερος τρόπος να μη βρεις ποτέ πώς γράφεται στα αγγλικά.

zephyrous
01-06-2008, 03:20 PM
Το κακό είναι ότι στο συγκεκριμένο κείμενο ΔΕΝ μπορώ να συμπεριλάβω την αγγλική ονομασία. Επέλεξα το "Ράλεϊ" με αποκλειστικό γνώμονα τη χρήση του από κάποιες αεροπορικές/ταξιδιωτικές εταιρείες.

YiannisMark
01-06-2008, 03:55 PM
Ευχαριστώ, θα χρησιμοποιήσω το "Ράλεϊ".
Νομίζω πως ναι. Έχει ένα μεγάλο lab εκεί η IBM και στο γραφείο άκουγα τακτικά να το λένε "Ράλεϊ", αλλά με κάπως "σβησμένο" το έψιλον...

Count Baltar
01-06-2008, 04:14 PM
Τα ποδήλατα είναι Ράλι.

Μόλις τσακίσατε τα παιδικά μου χρόνια, αγαπητέ. Άκου Ράλι, τα Ράλεϊ.

nickel
01-06-2008, 05:04 PM
Μόλις τσακίσατε τα παιδικά μου χρόνια, αγαπητέ. Άκου Ράλι, τα Ράλεϊ.

LOL. (Μα δεν τα είχα δει ποτέ γραμμένα στα ελληνικά!)

Στα αγγλικά η λέξη δεν έχει κανένα «ε» στην προφορά της, καμιά εκδοχή της. Γράφεται μάλιστα και Ralegh. Ωστόσο, χαίρομαι που φαίνεται να συμφωνούμε ότι ο Μήτσος στα σύνορα θα την είχε γράψει Ράλεϊ.

Zazula
01-06-2008, 11:47 PM
Xαίρομαι που φαίνεται να συμφωνούμε ότι ο Μήτσος στα σύνορα θα την είχε γράψει Ράλεϊ.
Μα ναι, Ράλεϊ θα την είχα γράψει - τι άλλο;