PDA

View Full Version : automotive-grade = προδιαγραφών αυτοκινήτου

kapa18
02-03-2008, 12:54 PM
Από έντυπο για πλυντήρια:

The drum is suspended by four automotive-grade shock absorbers which inhibit vibration during spin cycles.

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι περιγράφει τα shock absorbers (αμορτισέρ τα έχω βάλει) ως αυτόνομης λειτουργίας. Κάνω λάθος λέτε;

nickel
02-03-2008, 01:35 PM
Έχω την εντύπωση ότι εννοεί «αμορτισέρ προδιαγραφών αυτοκινήτου» (δεν έχω πρόβλημα με τους «αποσβεστήρες κραδασμών», ίσως οι νοικοκυρές το καταλαβαίνουν καλύτερα αυτό, αλλά η αγορά βλέπω να λέει κυρίως «αμορτισέρ»). Ή «αυτοκινητικών προδιαγραφών». Αν υπάρχει όρος, δεν τον γνωρίζω.

Add: Ή «με τις ποιοτικές προδιαγραφές της αυτοκινητοβιομηχανίας».

http://www.semiapps.com/APPS/End%20Markets/Automotive/Powertrain/Engine%20management/70815142752813238
I can hear Alice Cooper now… “School’s out for summer…” Truly one of the greatest songs ever. And while kids everywhere—mine included—are enjoying lazy days without worrying about grades or school, grades are heavy on my mind. Automotive grades that is.

Automotive grades determine in what applications devices can be used and the process for achieving these grades is complex. In order to serve the automotive industry, entire organizations must be certified to the TS16949 standard, and certification must be kept current. Extensive documentation must be supplied as part of the Production Part Approval Process (PPAP). Individual component families must satisfy AEC-Q100 qualification tests. These checkbox requirements give automotive manufacturers the assurances they need that system-critical functions can be trusted to the electronic components they choose. This is a lengthy process and not for the faint of heart.

Even still, the title “automotive grade” has broad meaning, and not all automotive-grade components are created equal. Requirements for in-cabin applications such as in-dash and telematics systems are, for obvious reasons, less stringent than their safety and under-the-hood counterparts.

kapa18
02-03-2008, 02:49 PM
Ευχαριστώ! Προτίμησα το "αυτοκινητικών προδιαγραφών".

nickel
02-03-2008, 06:10 PM
Ναι, πρόσεξα ότι δεν ήθελες να βάλεις κάτι με «γράδα».

Δεν βάζω τίποτα στον τίτλο αν δεν έχω το ok του ΓΜ.

YiannisMark
06-03-2008, 11:12 AM
Κατ'αρχήν, θα έλεγα «αποσβεστήρες κραδασμών» (πιο γενική έννοια), αντί για αμορτισέρ (συγκεκριμένο πράμα). Αν σκεφτεί κανείς το στριμωξίδι μέσα στον χώρο ενός πλυντηρίου, είναι δύσκολο να χωράνε αμορτισεράκια. Μάλλον πρόκειται για ελαστικά μπλοκ που απορροφούν κραδασμούς. Βλ. τελευταία εικόνα εδώ (http://home.howstuffworks.com/washer2.htm). Χμμ, αυτά έχουν, επίσης, κατά πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα αμορτισέρ.

Όσο για το κεντρικό ερώτημα, θα έλεγα «προδιαγραφών αυτοκινήτου» (σύμφωνα με το ΛΝΚ (http://www.komvos.edu.gr/dictionaries/dictonline/DictOnLineTri.htm), «αυτοκινητικός» είναι αυτός που κινείται μόνος του). Εξάλλου, πιστεύω ότι το κείμενο θέλει να τονίσει την ανθεκτικότητά τους.

nickel
06-03-2008, 12:47 PM
Καλημέρα. Χαίρομαι που συμφωνούμε.

Επιστρέψτε μου μόνο μια «αποενοχοποίηση» του αυτοκινητικός.

Σύμφωνα με όλα τα λεξικά, είναι το επίθετο του «αυτοκινήτου». Ακόμα και το ΛΚΝ, γράφει:
αυτοκινητικός -ή -ό E1 : αυτοκινητιστικός: Aυτοκινητικό δυστύχημα. [λόγ. αυτοκίνητ(ον) -ικός (διαφ. το ελνστ. αὐτοκινητικός 'που κινείται μόνος του')]

Αυτό που μας λέει είναι ότι έχει πάρει διαφορετική σημασία από το ελληνιστικό «αυτοκινητικός» (που, έτσι κι αλλιώς, βρίσκω να απαντά μόνο στον Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη σαν «αυτοκινητική δύναμις»).

Το ΛΝΕΓ του Μπαμπινιώτη αφιερώνει και σημείωση, όπου λέει ότι το σωστό δεν είναι το αυτοκινητιστικό αλλά το αυτοκινητικό δυστύχημα, δηλαδή δυστύχημα που προκαλείται από αυτοκίνητο ή αναφέρεται σε αυτοκίνητο, και όχι κατ' ανάγκην στον οδηγό του αυτοκινήτου. Και επισημαίνει ότι «αυτοκινητιστής» δεν είναι κάθε οδηγός αυτοκινήτου, αλλά ο επαγγελματίας οδηγός αυτοκινήτου ή φορτηγού. Γι' αυτό άλλωστε εγώ χρησιμοποιώ συνήθως το «τροχαίο(ς)».

YiannisMark
06-03-2008, 05:24 PM
Πολύ ενδιαφέροντα τα της διάκρισης των 2 λέξεων.

<Αυτοτιμωρία>
Δεν θα ξαναβαρεθώ να ανοίξω τον Μπαμπ.