View Full Version : back-end system
Alexandra
01-05-2009, 05:24 PM
Back end systems are corporate systems that are used to run a company such as systems to manage orders, inventory and supply processing. Back end systems support the company's back office. (http://www.webopedia.com/TERM/B/back_office.html) This system collects input from users or other systems for processing.
nickel
01-05-2009, 05:37 PM
Δεν ξέρω αν έχει καθιερωθεί κάποια μετάφραση (μπορώ να σου πω τι λέει το Οικονομικό για το back office), η πιάτσα το λέει back-end.
Αλλά δεν μπορώ να μην καταθέσω την ΕΛΕΤΟϊκή πρόταση:
back-end = νωτιαίο άκρο
back-end mechanism = μηχανισμός νωτιαίου άκρου
back-end service = υπηρεσία νωτιαίου άκρου
back-end service providers = παροχείς νωτιαίων υπηρεσιών
Alexandra
01-05-2009, 05:44 PM
Θα είμαι ευγενική και δεν θα πω τι μου θυμίζουν αυτά τα "νώτα" και τα "νωτιαία".
nickel
01-05-2009, 06:13 PM
Δες όμως που, παίζοντας ανάμεσα στην ευκολία του αγγλικού και την απέχθεια για την ακριβή μετάφραση, έχουμε μείνει χωρίς αναγνωρίσιμο αντίστοιχο.
stathis
01-05-2009, 06:53 PM
Εκτός από τα νώτα, πρέπει να φυλάμε και τα ώτα.
daeman
01-05-2009, 10:26 PM
Να αποτολμήσω μια πρώτη, πρόχειρη πρόταση (ή μάλλον 2):
back-end=υποστηρικτικές [ή διαχειριστικές, ίσως;] υπηρεσίες
back-end system=σύστημα υπηρεσιών υποστήριξης (ή διαχείρισης)
Το Οικονομικό, αλήθεια, τι λέει για το back office;
Σχόλια που ακούγονται από το βάθος του back office:
- 2x2=4, αναρίθμητε! (κατά το αναλφάβητε)
- δυο-δυο, στη μπανιέρα, δυο-δυο...
Το "back-end service providers = παροχείς νωτιαίων υπηρεσιών", πάντως, είναι άπαιχτο! (the Greek way?) :rolleyes:
nickel
01-05-2009, 11:58 PM
Το Οικονομικό γράφει:
back office. Τμήμα εσωτερικής διαδικασίας, τμήμα υποστήριξης, λογιστήριο. O όρος καλύπτει όλη τη γκάμα των εργασιών που γίνονται πίσω από το γκισέ. Επαληθεύει τις συναλλαγές και διεκπεραιώνει τις συμψηφιστικές ή άλλες εγγραφές που αφορούν δάνεια, επιταγές, συναλλαγές από κάρτες. Εκδίδει αντίγραφα κινήσεως λογαριασμών, υπολογίζει τόκους, προμήθειες κλπ. Η δομή του εξαρτάται από τη δραστηριότητα της επιχείρησης. Στα dealing rooms λειτουργεί ως λογιστήριο και υπηρεσία ελέγχου. Πρβλ. front o., middle o.
back-office automation. Αυτοματοποίηση εσωτερικών διαδικασιών. Διεκπεραίωση εσωτερικών τραπεζικών διαδικασιών (τακτοποίηση επιταγών κλπ.) με τη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών μέσων (προγραμμάτων κλπ.). Πρβλ. front-office automation. back-office crunch. Καθυστέρηση διεκπεραίωσης συναλλαγών. Παρατηρείται λόγω συσσώρευσης των εργασιών ή αδυναμίας ορισμένων ενδοεπιχειρησιακών ή εξωτερικών φορέων να ανταποκριθούν στον αυξημένο φόρτο ή όγκο εργασιών.
daeman
02-05-2009, 12:38 AM
Πρβλ. front-office automation. back-office crunch. Καθυστέρηση διεκπεραίωσης συναλλαγών.
Ευχαριστώ για τους ορισμούς!
Αυτό το crunch μού θυμίζει τον ήχο των δοντιών μου όποτε έτυχε να το υποστώ σε δημόσιες (κυρίως) υπηρεσίες...
nickel
02-05-2009, 12:59 AM
Θα έχει ενδιαφέρον να μελετήσουμε τις χρήσεις, π.χ. εδώ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Front-end
Να δούμε ότι χρησιμοποιούν το αγγλικό σε πολλές γλώσσες (κακώς).
Να δούμε αν υπάρχουν κάποιες επικρατέστερες ελληνικές αποδόσεις στην πιάτσα.
Να καταγράψουμε επίσης τα μετωπικό / μετωπιαίο / πρόσθιο άκρο της ΕΛΕΤΟ για το front-end.
Να λάβουμε υπόψη μας τα προσκηνίου / περιβάλλοντος χρήστη / πελατών της Microsoft για το front-end και το παρασκηνιακή για το back-end.
Και να ακούσουμε και άλλες προτάσεις.
nickel
02-05-2009, 01:15 AM
Να προσθέσω επίσης ότι το back office το λέει και η ΕΛΕΤΟ γραφείο υποστήριξης, οπότε άνετα μπορεί να κινηθεί το back-end system στον άξονα «σύστημα υποστηρικτικών λειτουργιών / υποστηρικτικών υπηρεσιών».
sarant
02-05-2009, 08:26 AM
Τώρα το είδα αυτό. Μια απόδοση που έχω δει να χρησιμοποιείται π.χ. σε βιβλία του Κλειδάριθμου είναι "συστήματα οπισθοφυλακής".
back-end=Συστήματα διαχειριστικής υποστήριξης
back office=τμήμα διεκπεραίωσης
Zazula
05-05-2009, 11:45 AM
Μια απόδοση που έχω δει να χρησιμοποιείται π.χ. σε βιβλία του Κλειδάριθμου είναι "συστήματα οπισθοφυλακής".
Εγώ νομίζω ότι δεν είναι ούτε εύστοχη ούτε δόκιμη. :)